:> CULTUREEL PROGRAMMA April 2000

Deze maand was de eerste echte actieve maand van KOLEKTIV culturele organisatie. Kolektiv, met lokale medewerkers van de Buitenpost, nam het culturele programma van de Buitenpost over, en dan vooral het programma dat gericht is op deze stad en regio. En dat is goed want de lokale mensen moeten hun eigen leven bouwen. Kolektive begon sterk; vier live muziek evenementen en een wekelijkse radiouitzending. Sinds de naam Kolektiv gebruikt wordt als lokale organisatie zijn de media meer dan geÔntereseerd in de evenementen en de resultaten waren overweldigend.
Eerst speelde de Engelse groep GUAPO speelde in caffe STELLA, Stella is een klein jazzkaffe terwijl Guapo een behoorlijk ruige band is. Maar het liep goed af. Toen speelde TOAD in REMBRANT (wat wij AT FADILA'S - KOD FADILE' noemen) en toen waren de mensen ondertussen op de hoogte van de Kolektiv activiteiten. Vooroorlogse situaties met een overvolle bar, overvolle gangen en mensen buiten op de stoep maakte de aanwezigen zo blij al het maar kan. Wat een avond. Card we send to Taod after the gigTOAD, een Utrechtse melo-rock groep, verbleef in de Buitenpost gastenkamer. Het zijn aardige mensen. De nieuwe Buitenpost gastenkamer is niet echt geschikt voor rockgroepen en afterparties omdat het nogal gehorig is. Zodoende stelde de groep voor het feestje in de bus te houden die buiten voor de deur geparkeerd stond en daarmee redde zij mijn relatie met de buren.
Dit programma werd gevolgd door het KARAVAN SARAJEVO festival in Ljubljana. Als tweede deel van dit festival (in september vorig jaar waren er een twintigtal Sloveense artiesten in Sarajevo) vertrokken we met 16 mensen naar Ljubljana om in METELKOVA MESTO. NEW FARADAY COLLISION speelde hun tweede concert ooit en hun bizarre punk jazz van overweldigend en verrassend. AAM pspeelde een concert annex performance in onderbroeken wat heel erg grappig was en muzikaal best wel OK. Een soort van techno rap maar behoorlijk relaxed. AMBROSIA ART & DESIGN GROUP decoreerde ook gallerie ALKATRAZ. Een slelectie van 5 dichters (Dinko, Belma, Alexandra, Igor en Marin) traden op onder de paraplu van ALBUM en NEUE URFORM maakte een installatie.

Verder was er een informatie programma over fanzines en over problemen en mogelijkheden voor gehandicapten in deze steeds snellere maatschapij. Helaas kon Faruk Sabanovic van het centrun voor zelfafhankelijkheid niet mee naar Ljubljana en dat onderdeel van het programma liep een beetje in het water.
Het gehele programma werd gecompleteerd door leden van de drie verschillende clubs i METELKOVA MESTO die aan het festival meewerkte. Bijvoorbeld een geweldig filmprogramma van het 'festival van goedkope films' met verrassend interessant materiaal.
Daarnaast hebben we ook het Ljubljaanse nachtleven gezien waarvan ik dacht dat het niet bestond. Maar overduidelijk had ik het fout. Een fijn en ontspannen festival met erg behulpzame condities voor de artiesten en met een groot begip vanuit de zijde van de organiserende groepen in METELKOVA MESTO wat het gehele weekeinde iets maakte om niet snel te vergeten.
Overduidelijk hoeft het niet altijd glitter en glamour te zijn om gewoon goed te zijn en dat was het geval bij dit festival. Kolektiv maakte veel nieuwe vrienden en kontacten en wij zullen zien waar we ons de volgende keer bevinden. In ieder geval zal KOLEKTIV zich hier bevinden

Uiteindelijk was er nog het EURO TEFERIC Teferic is een lokaal woord voor buiten langs de kant van de weg grillen en ballen. Euro teferic is dan ook een programma waarbij gasten het land laten zien minstens even belangrijk is als media attentie en het verkrijgen van een maximaal publiek.
Twee acts presenteerden zichzelf tijdens Euro Teferic HARRY DEN HARTOG is een Nederlandse avantgarde muzikant die meer bekend is in Slovenia dan in Nederland. Hij speelde zijn aanstekelijke muziek en onwaarschijnlijke gezang in een eindeloos tempo en de mensen gingen over het algemeen uit hun dak. De andere groep was ZOAMBO ZOET WORKESTRAO,een bizar maar uiterst intelligent trio uit Ljubljana. Hier hoeven we niet te veel over te zeggen. Zij reizen veel en spelen super dus ga kijken als je ze ooit eens aangekondigd ziet staan. Zoambo Zoet Werkastrao is en naam die je niet makkelijk kan vergeten.
Al het kolektiv programma speelde zich af in verschillende plaatsen van BiH zoals Sarajevo, Banja Luka, Bugojno, Mostar i tako dalje.

KOLEKTIV www verslag over EURO TEFERIC beschikbaar op deze KOLEKTIV pagina

Er is ook ander programma in Sarajevo. Goran Bregovic speelde een concert met het filharmonisch orkest. Plavi Orkestar is een van de meest populaire groepen en laat meisjes flauwvallen en speelde ook.

Sabot in Banja LukaDe groep SABOT speelde. Dit is een Americaans duo dat al zeven jaar in TjechiŽ woont. Echte bass met echte drums en real touch (hoe vertaal je dat?) Chris en Hilary reisden de gehele wereld over en maakte nu (pas) hun introductie op de Balkan. Zij speelde in YU, HR, SL en twee concerten in BiH. In Sarajevo werden zij geholpen door de jongens van SARAJEVO DRUM ORCHESTRA maar de zaal was niet zo goed en er was weinig publiek. De ober liep om de vijf minuten over het podium om de paar gasten te kunnen bedienen. In Banja Luka was het beter en maakte zij meteen duidelijk dat het publiek meer tijd nodig heeft te wennen aan dergelijke muziek. Zij hopen met mij dat ze terug komen naar de Balkan. Ze kwamen met een par DJ's uit Duitsland maar hun apparatuur werd geweigerd bij de grens en zodoende huurde zij een toilet bij een benzinepomp om hun materiaal op te slaan, en zij arriveerde dus met lege handen. Daarom speelde Sabot nog langer en dat werd sommige mensen iets te veel. Persoonlijk? Ik ben grote fan dan dergelijke muziek en kan ze dromen terwijl ik de nummers voor het eerst hoor.

Een ander vorm van organiseren wordt getoond door The British Council. Zij organiseerde een concert voor de groep e2K in het nationale theater. Ik weet niet hoe het kwam maar niemand in Sarajevo kent deze muziek maar toch, uit het niets, wil iedereen het zien. Het nationaal theater is uiteraard een mooie plek om gezien te worden. De muzikanten, die een mix tussen Keltische en Africaanse muziek maken waren aangekondigd als 'het beste uit Brittain', 'met buitengewone repuatie' en ' indrukwekkende vakkundigheid''. Verder stond er in de folder; 'music from the global village'. Maar ik hoop dat het allemaal propaganda was. Als dit het beste is wat Brittain te bieden heeft heb ik het met hen te doen. En the Global Village is klaarblijkelijk niet groter dan de muziekschool.
Eigenlijk een programma dat georganiseerd wordt om de zaken te stimuleren. Zoiets als Micheal Jakson in het heel erg klein. Waarom zovel mensen in Sarajevo het wilde zien is mij nog steeds een raadsel. En het budget is voldoende om echt belangrijke dingen te doen. Bijvoorbeeld Bosnische professionele muzikanten of collectieven zoals Kolektiv ondersteunen of oefenruimten bieden.
Ben ik hier enkelen aan het afzeiken? Ik dacht het al! Maar maak je niet druk als je er niets om geeft.