Indiase boerin bij sorgumveld
 
TERREINWINST
  hoe kleine boeren uit het Zuiden
hun landbouw terugveroveren
 
Inhoudsopgave - Bestellen - Downloaden - Maandblad - Boeken  
 
Archief - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>
 
________    
____

door Joop Landman

11
 
MODERNE LANDBOUW IN DE PRAKTIJK
 
Eind 1999 maakte de deelstaatregering van Andhra Pradesh bekend dat ze wilde inzetten op grootschalige industriële landbouw in handen van grote bedrijven. Vooruitlopend daarop was zij in 1997 in het dorpje Chaldiganipalli met een grote demonstratie-boerderij begonnen, het zogenaamde Kuppam Pilot Project. De uitvoering van het project vertrouwde zij toe aan het bedrijf BHC-India.
Half februari 2000 zond de Andhra Pradesh Coalition in Defence of Diversity vier gerenommeerde geleerden naar het dorp om poolshoogte te nemen. Hoewel het bezoek ruimschoots van tevoren gemeld was aan de directie en het toch gaat om een demonstratie-project betaald door de overheid, was er niemand van het bedrijf beschikbaar om het gezelschap rond te leiden.
 
Boeren uit het dorp vertelden de wetenschappers dat de regering hun land tegen hun wil afgenomen had en aan de maatschappij overgedragen had. Hoewel ze nu formeel lid zijn van de 'Chaldiganipalli Vereniging tot Wederzijdse Coöperatieve Hulp en Gezamenlijk Boeren' zijn ze nooit ergens over geraadpleegd. Ze hebben zelfs nooit een contract getekend. De boeren was 30.000 tot 50.000 roepie per acre per jaar beloofd (= 600 tot 1000 euro per jaar met een koopkracht van ongeveer 6.000 tot 10.000 euro; een acre is 0,4 hectare, een kleine boerenfamilie bezit vaak niet meer dan een of twee acre). In werkelijkheid hebben zij de afgelopen drie jaar gemiddeld slechts een kleine 6.000 roepie per jaar per acre gekregen (= 120 euro, koopkracht 1200 euro).
Van de ongeveer 170 volwassen dorpsbewoners hebben dagelijks slechts zestig à zeventig vrouwen en zeven à tien mannen werk gehad tegen een dagloon van veertig, respectievelijk vijftig roepie (= 0,80 en 1 euro, koopkracht acht en tien euro). De boeren zijn in feite dagloners geworden op hun eigen grond.
 
Op landbouwtechnisch gebied doet het bedrijf alles wat je niet moet doen als je duurzame landbouw wil: overdreven veel water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en zeer zware machines inzetten die de grond pletten. Het bedrijf laat zelfs dwars op de hoogtelijnen van de heuvels ploegen, zodat al een kleine regenbui aarde afspoelt, laat staan de geduchte moesson-stortbuien. Het enige pluspunt dat de geleerden konden ontdekken is een druppel-irrigatiesysteem.
Tenslotte zijn de kosten die het bedrijf per acre maakt tien keer zo hoog als op een gangbaar bedrijf van een rijke boer. Als er meer van dit soort projecten komen, verwachten de deskundigen ernstige sociale onrust.
 
Volgens DDS-directeur Satheesh zijn er de afgelopen jaren niet veel meer van dit soort grote bedrijven bijgekomen in Andhra Pradesh. Toch is het officiële beleid van de deelstaat nog steeds gericht op zoveel mogelijk grootschalige, industriële landbouwbedrijven in handen van concerns. Het aandeel van de bevolking wat leeft van de landbouw zou terug moeten van zeventig naar veertig, vijfenveertig procent. Twintig miljoen kleine boeren zouden dan hun bestaan verliezen.
 
Bronnen
= Contract Farming at Kuppam - signals from Israeli technology demonstration; Professor K.R. Chowdry, Doctor A. Prasad Rao, Doctor Venkat, Doctor Uma Shankari; Andhra Pradesh Coalition in Defence of Diversity in collaboration with Chittoor Consortium of Voluntary Agencies; Hyderabad, 2000
= Fruits of Diversity - global justice and tradtional knowledge; Uwe Hoering; Church Development Service - EED; Bonn, 2002; pagina 18.
= 'Revitalising Agriculture', hoofdstuk 9 van: Vision 2020; regering Andhra Pradesh; geen datum; www.aponline.gov.in
 
819
Overal in India staan neembomen, waarvan de zaden een insektenwerende en desinfecterende stof bevatten.
 
*          *           *

Verder naar het volgende hoofdstuk.
< Terug naar het begin van dit hoofdstuk.
<< Terug naar het vorige hoofdstuk of naar de inhoudsopgave.
 
 


_
___