Land en Stad - januari 2001
 
Overzicht januari - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>  
 
________    
____
 
 

VRIENDIN VAN DE AGRO-CONCERNS  
 
Bush kiest Ann Veneman als landbouwminister
 
 
Boeren in de Derde Wereld en liefhebbers van gentechvrij voedsel in de Verenigde Staten kunnen hun borst nat maken. Ann Veneman, de gedoodverfde landbouwminister onder president Bush, is een voorstander van "het openen van markten" (lees het dumpen van Amerikaanse landbouwoverschotten in de Derde Wereld en Europa) en is enthousiast over "biotechnologie" (lees genetische manipulatie).
 
Een vluchtige blik in de C.V. van Veneman verklaart veel. Vanaf 1986 tot 1989 was zij topambtenaar van het Amerikaanse Landbouwministerie op de afdeling buitenland (USDA Foreign Agricultural Service). In die functie was ze actief betrokken bij de onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen GATT, NAFTA en US-Canada Free Trade Agreement.
Van '89 tot '91 was ze onder-staatssecretaris buitenlandse zaken en handelsgoederen van het zelfde ministerie. Daarna was ze tot 1993 staatssecretaris.
Vervolgens werkte ze van 1993 tot 1995 voor een invloedrijk advocatenkantoor annex lobby-bureau. Daar had ze onder andere Dole Foods Company als cliënt, 's werelds grootste producent van groente en fruit. In die periode was ze ook directielid van Calgene, een bekende gentechfirma die later door Monsanto opgekocht is.
Van '95 tot '99 was Veneman minister voor Voedsel en Landbouw in Californië. Ze zette zich daar in voor meer export en moderne techniek. Sindsdien werkt ze weer op een advocatenkantoor.
Bush heeft haar voorgedragen als landbouwminister en aangezien ze vertrouwen geniet in het Congres onder zowel Republikeinen als Democraten, moet het raar lopen als ze deze functie niet krijgt.
 
In 1995 verklaarde Veneman in een interview: "Als je met mensen uit de landbouwsector praat over wat de overheid voor hen kan doen, is het altijd: 'Help ons markten te openen die voor ons gesloten zijn'. (..) Ik denk dat dat een heel legitieme rol is die we kunnen spelen."
 In 2000 zei ze op een congres over biotechnologie: "We zijn eenvoudigweg niet in staat de wereld te voeden zonder biotechnologie." 1 <jps>
 
Afkortingen
GATT - General Agreement on Tariffs and Trade; wereldvrijhandelsverdrag.
NAFTA - North American Free Trade Agreement; vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico.
USDA - United States Department of Agriculture; Amerikaans ministerie van Landbouw
WTO - World Trade Organisation; Wereld Handelsorganisatie, opvolger van de GATT.
 
Bronnen en noot
Dit artikel is gebaseerd op 'Ann Veneman named new USDA Secretary emphasizes "free trade" and genetic engineering'; A.V. Krebs; en twee andere artikelen, alle verspreid door het IATP. Meer informatie: ag-impact@iatp.org
 
 1. Dit argument wordt vaak gebruikt door de gentech-industrie. Voor een beschouwing over 'honger en verhoging van de landbouwproduktie' zie hoofdstuk 18 van het boek Duistere Machten. terug
 
*          *           *

Begin februari verschijnt de volgende serie artikelen.
Reacties naar: jpsmit@xs4all.nl
 
 
Verder naar het volgende artikel >>
<< Terug naar het begin van dit artikel.
Naar   Overzicht  januari.
 
 
 


_
___