Land en Stad - Maandblad
  februari 2001
Duistere Machten - Archief - Overzicht februari - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>  
 
________    
____
 
 

DISCUSSIE-BIJEENKOMSTEN EN ZAKKEN ZAAD  
 
Indiaas landbouwnetwerk Navdanya schiet te hulp
 
 
Een discussiebijeenkomst over de vernietiging van de plattelandseconomie door de Westerse landbouwaanpak, drie workshops in verschillende dorpen over compostering en plantaardige bestrijdingsmiddelen, honderden kilo's traditioneel tarwezaad, aardwormen die compostering bevorderen en brochures in het Gurumukhi, Hindi en Engels over landbouw zonder chemicaliën; dat was de reactie van het Indiaas landbouwnetwerk Navdanya op de golf van zelfmoorden onder katoenboeren eind 1999 in India.
 
Honderden Indiase boeren in de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh en de Noord-Indiase deelstaat Punjab waren eind 1999 zo in de schulden geraakt, dat ze geen uitweg meer zagen en een dodelijke dosis landbouwgif dronken. De Indiase kranten stonden er vol van. De katoenoogsten waren zwaar tegengevallen door allerlei ziektes en hoeveel gif de boeren ook spoten het mocht niet baten. Het landbouwgif en de kunstmest hadden de afgelopen jaren het bodemleven vernietigd en de planteziekten- veroorzakers waren resistent geworden, zodat er op gegeven moment geen houden meer aan was.
In de zeventiger jaren was Punjab het paradepaardje van de Groene Revolutie: gewassen met extra grote opbrengst zorgden voor rijkdom. Maar de 'wonderzaden' waren duur en ze vereisten veel water, veel duur kunstmest en duur landbouwgif. Uiteindelijk vernietigde deze Westerse landbouwaanpak zowel het bodemleven als het weerstandsvermogen van de gewassen.
De zelfmoordgolf betekent eigenlijk het failliet van deze landbouwaanpak.
 
Gelukkig zijn er in India talloze organisaties die zich, in de Gandhi-traditie, het lot van de kleine boeren aantrekken. Een van deze organisaties is Navdanya rond de vermaarde natuurwetenschapper, publiciste en felle WTO-bestrijder Vandana Shiva. De organisatie heeft zaadbanken aangelegd om inheemse variëteiten te behouden die dreigden te verdwijnen door de opkomst van commerciële zaden. Navdanya ondersteunt kleine boeren die net als voor 1970 zonder chemicaliën werken en inheemse granen en groenten verbouwen.
 
In reactie op de verschrikkelijke gebeurtenissen in Punjab besloot de organisatie een discussiebijeenkomst te houden over de Groene Revolutie. Zo'n 250 boeren, studenten en leraren kwamen daar op af. Daarna waren er workshops in de stad Bhatinda en de dorpen Mehraj en Bucho Khurd. In totaal volgden een paar honderd boeren, leraren en wetenschappers deze workshops. Eén deskundige vertelde van alles over compostering en deelde zelfs wormen uit die compostering bevorderen; een andere deed voor hoe je uit bladeren van de Neem-boom effectieve, goedkope en ongevaarlijke biologische bestrijdingsmiddelen kan maken.
Aan het eind van de workshops kregen de boeren zakken vol traditioneel tarwezaad. Maar pas nadat ze gezworen hadden geen chemicaliën te gebruiken. De eerste berichten zijn dat de gewassen het goed doen en dat de boeren bijna geen uitgaven hebben. <jps>
 
Bron
'Seeds of Hope'; Afsar H. Jafri en Ashok Emani; Bija, the seed - a quarterly monitor on biodiversity, biotechnology and intellectual property rights; New Delhi, begin 2000; nummer 25, 26; pagina 27. Meer informatie: vshiva@vsnl.com
 
*          *           *

Begin maart verschijnt de volgende serie artikelen.
Reacties naar: jpsmit@xs4all.nl
 
 
Verder naar het volgende artikel >>
<< Terug naar het begin van dit artikel.
Naar  overzicht  februari.
 
 
 


_
___