Land en Stad - december 2000
 
Overzicht december - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>  
 
________    
____
 
 

DE ÉCHTE GROENE REVOLUTIE IS BEGONNEN  
 
Indiase boeren binden de strijd aan
 
 
Duizenden Indiase boeren demonstreerden op 19 november in New Delhi. Zij eisten van de regering de landbouw los te koppelen van de WTO. Door allerlei maatregelen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie stijgen de produktiekosten en dalen de verkoopprijzen van landbouwprodukten scherp. Daardoor raken boeren overal in het land steeds verder in de problemen en duiken er telkens weer berichten over zelfmoorden op.
Bovendien neemt door maatregelen van diezelfde WTO de honger toe onder de armen.
De boeren lieten weten hun bestaan niet te laten vernietigen door een onjuist en onrechtvaardig handelssysteem.


Boeren zakken steeds dieper in de schulden door vermindering van landbouwsubsidies en door prijsverhogingen voor water en elektriciteit, vanwege de privatisering van de nutsbedrijven, waar de Wereldbank alsmaar op aandringt. Ook raken steeds meer boeren in de greep van agro-multinationals, die hen met fraaie beloften dure zaden verkopen die veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen vergen.

Onder druk van de WTO heeft de regering bestaande importquota opgeheven voor zwaar gesubsidieerde voedingsoliën, kokos, melk, rubber, peper, koffie, thee en tarwe uit het buitenland. Omdat zij eveneens de staatsgarantieprijzen afgeschaft heeft, zijn de prijzen gekelderd.

Ondertussen leiden de armen steeds meer honger omdat de voedselprijzen stijgen nu de voedselsubsidies afgeschaft zijn en goedkope lokale landbouwgewassen verdrongen zijn door dure gewassen van de agro-concerns. Omdat de armen nu minder graan kunnen kopen, is er nu een kunstmatig overschot van 42 miljoen ton graan. Met het argument dat er onvoldoende opslagcapaciteit is verleent de overheid exportsubsidies aan het bedrijfsleven om dit 'overschot' in het buitenland kwijt te raken. Dus, terwijl de subsidies voor boeren en armen dalen, stijgen de subsidies voor exportfirma's.

Maar liefst drie voormalige premiers en verschillende andere beroemdheden woonden de demonstratie bij. Ex-minister- president V.P. Singh, die op een brancard lag omdat hij pas uit het ziekenhuis kwam, riep de demonstranten op voedsel uit de pakhuizen te halen en onder de hongerigen te verdelen. "De heerschappij van geld, winst en brute kracht van grote bedrijven zal gebroken worden door de kracht van menselijkheid, waardigheid en het recht om in leven te blijven."

Vandana Shiva, een Indiase natuurwetenschapper en milieuactiviste, die zich al jaren inzet voor landbouw in boerenhanden los van agro-multinationals, concludeerde in haar toespraak tot de boeren: "De ware Groene Revolutie is begonnen." <jps>

---------

Verantwoording

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van 19 november van de Research Foundation for Science, Technology and Ecology; New Delhi, India.
 
*          *           *

Begin januari verschijnt de volgende serie artikelen.
Reacties naar: jpsmit@xs4all.nl
 
 
<< Terug naar het begin van dit artikel.
Naar  Overzicht  december.
 
 
 


_
___