Land en Stad - Maandblad
  februari 2001
Duistere Machten - Archief - Overzicht februari - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>  
 
________    
____
 
 

INDIASE BOEREN RUKKEN GENTECH KATOENSTRUIKEN UIT  
 
voorbereiding grootse actie tegen globalisering
 
 
Op 3 januari trokken ruim honderd actievoerders alle gentech katoenplanten uit de grond bij een proefveld in Savalanga, een dorpje in Zuid-India. Het ging om leden van de Hasiru Sene (Groene Brigade), de jongerenorganisatie van de radicale boerenorganisatie KRRS uit de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka.
De politie was wel aanwezig bij de actie, maar greep niet in, aangezien de activisten ruim in de meerderheid waren.
 
Twee boerenleiders, Mahanta Nanjundaswamy van de KRRS en Choudhary Mahendra Singh Tikait van de BKU, klommen op een aanhangwagen en spraken de jonge boeren toe. Volgens hen brengt genetische manipulatie niet alleen schade toe aan het milieu, maar bedreigt zij ook de traditionele inheemse landbouwmethoden, die hun bestaansrecht bewezen hebben in de loop van vele eeuwen. Zowel de BKU als de KRRS zijn vast besloten de introductie van genetisch gemanipuleerde zaden te verhinderen.
 
De eigenaar van de akker, de boer Gangadharaiah, verklaarde geen problemen te hebben met de actie. Een grote Indiase zaadfirma, Mahyco, had hen gevraagd tegen betaling experimenteel katoenzaad in te zaaien, zonder hem te vertellen dat het om genetisch gemanipuleerd zaad ging.
Mahyco is gedeeltelijk in handen van de Amerikaanse gentech gigant Monsanto.
Ook in 1998 rooiden actievoerders van verschillende organisaties gentech proefvelden in de Indiase deelstaten Karnataka en Andra Pradesh. Dit leverde hen veel publiciteit op.
  krantefoto katoenstruiken eruit
Gentech katoenstruiken vliegen eruit

  krantefoto 2 gentech aktie
Actievoerders tonen trots hun buit

 
Ossenkarren-karavaan
 
Ondertussen lopen alweer de voorbereidingen van een nieuwe actie: op 19 februari zullen vele tienduizenden Indiase boeren uit verschillende deelstaten in de haven van Mumbai (Bombay) geïmporteerde landbouwprodukten in het water smijten.
Ter voorbereiding van de actie en om boeren te wijzen op de gevaren van de dumping van goedkope landbouwprodukten, de introductie van genetisch gemanipuleerde zaden, en de lakse uitvoering van de landhervormingswetten trekt er nu een karavaan van ossenkarren door de deelstaten Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka en Maharastra. Een tweede actiekaravaan vertrekt uit Kashmir.
De ossenkarren-karavaan is een verwijzing naar de tocht met ossenkarren die Gandhi organiseerde tegen de Britse zout- belasting. Deze satyagraha (actie tocht, eigenlijk zoektocht naar de waarheid) was een hoogtepunt in de succesvolle onafhankelijkheidsstrijd.
 
Bronnen
* Persberichten van de KRRS,
* 'KRRS activists destroy Bt cotton crop'; The Hindu (Shimoga Edition); 4 januari 2001.
* 'Ryots destroy Bt cotton'; Deccan Herald; 4 januari 2001; www.deccan herald.com/deccanherald/jan04/s8a.htm
* 'Freedom Week Celebrations'; Ashok Emani; Bija, the seed - a quarterly monitor on biodiversity, biotechnology and intellectual property rights; New Delhi, begin 2000; nummer 25, 26; pagina 15.
 
 
*          *           *

Begin maart verschijnt de volgende serie artikelen.
Reacties naar: jpsmit@xs4all.nl
 
 
Verder naar het volgende artikel >>
<< Terug naar het begin van dit artikel.
Naar  overzicht  februari.
 
 
 


_
___