[Vredeslijst] IKV Pax Christi: Kies voor de bescherming van burgers

Merijn de Jong dejong op ikvpaxchristi.nl
Vr Apr 8 14:35:41 CEST 2011


IKV Pax Christi: Kies voor de bescherming van burgers

Het kabinet beslist deze week over de bezuinigingen op de krijgsmacht. Minister Hillen van Defensie kondigde eerder al aan dat hij ongeveer 1 miljard euro moet bezuinigen. Het gaat om een behoorlijke hap uit het huidige budget van 8,5 miljard euro. IKV Pax Christi denkt dat dit alleen kan door echt keuzes te maken. Het past bij Nederland om dan te kiezen voor de bescherming van burgers.


Het kabinet waar minister Hillen deel van uit maakt koos voor een krijgsmacht die ‘veelzijdig inzetbaar’ is. Die term verwijst naar een van de vier profielen die Defensie in 2010 uitwerkte. De krijgsmacht kan bij ‘veelzijdig inzetbaar’ voor van alles worden ingezet, maar kan deze inzet niet lang volhouden en kan slechts een beperkt aantal eenheden inzetten. Ook nu er zoveel bezuinigd moet worden houdt het kabinet vast aan dit profiel. En dat betekent dat onze krijgsmacht straks wel veel verschillende dingen kan, maar slechts zeer beperkt en heel erg kort. 
De conflicten in deze wereld waardoor burgers worden bedreigd vragen om iets anders. Die vragen om langdurige inzet van voldoende militairen. De focus ligt niet op hoogtechnologisch materieel, maar op goed opgeleide militairen. Het beschermen van burgers kan alleen met voldoende militairen. Natuurlijk is daarbij ook goed materieel en slagkracht nodig, maar niet de JSF, onderzeeŽrs en zware artillerie. Wel boots on the ground, transport- en gevechtshelikopters en zware pantservoertuigen. 
De keuzes die het kabinet morgen maakt zullen de nabije toekomst van de krijgsmacht bepalen. IKV Pax Christi hoopt dat de regering kiest voor een krijgsmacht waarmee we in deze wereld het verschil kunnen maken.

Lees ook de uitgebreide visie van IKV Pax Christi op de toekomst van de krijgsmacht: http://www.ikvpaxchristi.nl/files/Documenten/Veiligheid%20en%20Ontwapening/Defensieverkenningen%20Policy%20Brief.pdf


Meer informatie over de Vredeslijst maillijst