Politiek in Februarie 2000Zoals in het vorige januarie nummer al gesteld, het jaar 2000 zal cruciaal worden voor de ontwikkeling en reconstructie van de civiele en politieke maatschappij op de Balkan, op vele manieren. Het begon met de lang verwachtte verandering van de regering in Kroatie. Bosnie zal nieuwe kansen zien voor aanmerkelijke veranderingen. Lokale verkiezingen zullen gehouden worden in April en presidentiele verkiezingen in September. Overeenkomsten met Kroatie zijn onvermijdelijk. De afgelopen 10 jaar hebben we de ervaring van een politieke (en nationale) autocratie gedeeld. Gezien om ons heen begint zelfs het volk dit te realizeren. Dit is waarom de huidige machthebbers in Bosnie BANG zijn. Echt waar.

Alle drie de Bosnische politieke machten deden hetzelfde; zenuwachtige publieke verschijningen en interne strubbelingen die steeds moeilijker buiten het gezichtsveld van het publiek te houden zijn en activiteiten die een verkiezings nederlaag waarschijnlijker maken dan een overwinning. Maar dan nog, we moeten voorzichtig zijn met ons optimisme.

Laten we de dingen een voor een nemen.

De partij van democratisch actie (SDA). Alija Izetbegovic, haar voorzitter, is weer voorzitter van het presidium. Om de presidents (Izetbeggovic's) monopoly te vermijden had de OSVE besloten dat gedurenden 4 jaar tijd een Servier, een Kroaat en een Bosnier voorzitter is van het presidium voor een periode van 8 maanden. Volgens de resultaten van de september 1998 verkiezingen en na Zivko Radisic, Ante Jelavic is het nu weer de beurt aan Alija.

De SDA media, zoals Sarajevo's Dnevni Avaz lukte het de afgelopen 16 maanden om het feit dat Jelavic en Radisic president waren dood te zwijgen maar zij verwelkomde Alija Izetbegovic op de positie. Nu zijn zij erg gespint om te praten over Alija als hoofd van het presidium, met grote letters. Het doel is duidelijk, voer de hongerige Bosniers lege beloften, en verkrijg hun stemmen tijdens de komende verkiezingen. Uiteindelijk zijn mediafreaks zoals Dnevni Avaz het niet waard om veel tijd aan te besteden. Hoe Izetbegovic de taak op zich zal nemen is ook geen vraag - het is duidelijk dat de activiteiten van Bonische politici (Izetbegovic incluis) gecontroleerd worden door de internationale gemeenschap en haar Bosnische afdeling. Er kan een groeiend aantal officiele bezoeken komen en bezoeken aan bevriende 'broederstaten'. En dat is het.

Nu we het over de verkiezingen hebben is het onmogelijk om te vermijden te vertellen dat de SDA de eerste politieke partij die de media campagne begonnen is voor de lokale verkiezingen. En hoe. "Wij verdedigden Bosnie"… "Wij bevestigde de identiteit van de Bosniaks, wat eerst niet bestond" … "Wij opende een tijdperk van vrijheid" … "Wij vernietigde het totalitarisme" … "Wij brachten democratie". Het is duidelijk dat Izetbegovic het spreekwoord "De geschiedenis begint bij ons" van stal heeft gehaald. Allen die de identiteit van dit land door de eeuwen heen hebben gevormd draaiden zich om in hun graf. Van Kulin Ban tot aan vandaag zoals Alija's woorden zouden willen zeggen. Gedurende de derde ronde tafel gesprekken als deel van het stabilitietspact, verduidelijkte Izetbegovic zijn verwachtingen dat de omliggende landen het Bosnische voorbeeld zullen volgen en hun uitgaven voor militairen zullen verlagen en de weg naar democratie zullen volgen….. Dus, buren, als je een modern land wil, met identiteit en vrijheid en democratie, volg het Bosnische voorbeeld. " wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen", zou Izetbegovic zeggen, aan het eind van een fictive reclamespot. In de lokale media kunnen we regelmatig conflicten zien tussen de SDA en de rest van de wereld. De SDA is nerveus. De verkiezingen komen. Ze zijn zich bewust van hun tienjarig werk en de concequenties daarvan. Gelijk als een groeiend aantal Bosniers. En dat is precies de reden waarom de SDA bang is de verkiezingen te verliezen. Zij hebben goede reden daartoe. Als een neuroot een omschrijving is van een verliezer dan gedraagt de SDA zich als een zwaar neuroot.

Coalitie SLOGA (KS) RS Sociale partij (SP RS), Servische nationale partij, RS sociaal democraten (SD RS) + SDS. De meest belangrijke politieke gebeurtenis in Februari in RS was het uiteenvallen van van deze coalitie. De partners hadden een publiekelijke confrontatie nadat premier Dodik Dragutin Ilic en Tibomir Gligoric, leden van SP RS in de regering, had vervangen. De partij, geleid door Zivko Radisic stelde de premier een ultimatum: of de twee ministers weer aan te nemen of…. De laatste optie werd werkelijkheid. KS werkt verder met twee partijen. Volgens eigen zeggen is het vertrek van de mannen van Radisic geen serieuze belemmering voor hun toekomstige activiteiten.

Gezien alles wat er gebeurt lijkt dit slechts het begin van een aantal vervangingen in de regering van RS. Dodik heeft aangekondigd alle leden van SP RS te vervangen, zelfs Zivko Radisic zelf, lid van het presidium. Dit toont aan wie er de baas is in de Servische entiteit.

Het uiteenvallen van de coalitie is erg interesant gezien de komende verkiezingen. Het is bijna zeker dat de SP RS een nieuwe coalitie zal vormen met de (opnieuw) populaire SDS (nadat Poplasan's Radicale partij verboden was aan de verkiezingen deel te nemen), wat enigzins de breuk in de coalitie verklaart. De SDS, toevalligerwijs, verkondigde net dat de SP RS haar eigen bestaan probeert te redden met de stappen die het onderneemt.

De mogelijkheid dat deze partijen een coalitie zullen vormen maken de uitkomst van de verkiezingen alleen maar meer onvoorspelbaar. De vraag dringt zich ook op hoe het bestaan / fuctioneren van RS zal zijn in het geval dat de SDS (niet geliefd door de internationale gemeenschap) de verkiezingen wint. En niet alleen vanwege de internationale gemeenschap, het is de vraag of Dodik zijn paats zal afstaan aan de SDS indien hij de verkiezingen verliest, een positie die hij overigens onconstitutioneel in handen heeft sinds de laatste verkiezingen. Het is zeer goed mogelijk dat dit een hevige confrontatie zal teweegbrengen binnen de Servische entiteit.

Kroatische Democratisch Partij (HDZ). De kroatiache HDZ werd eindelijk verslagen in februari. Stipe Mesic won de presidentiele verkiezingen en de HDZ is uit elkaar aan het vallen.

Maar hoe zit het met de Bosnische HDZ? Hetzelfde. "Een verschrikkelijke nederlaag van HDZ in de parlementaire verkiezingen en de verrassende overwinning van Mesic in de race om het presidentschap zet de leiders van de grootste Bosnisch Kroatische partij is een positie waarin, voor het eerst sinds 10 jaar, zij de voorverkiezingen ingaan zonder politieke, materiele en andere steun uit het buurland " (Slobodna Bosna") Gedurende 10 jaar HDZ in Kroatie kwamen twee miljoen DM iedere dag naar Hercegovina terwijl mensen in Kroatie bijna verhongerden. De nieuwe regering heeft beloofd daar verandering in te brengen en bovendien Hercegovina als legitiem deel van Bosnie te beschouwen (en dus niet van Kroatie). De politiek naar Hercegovina zal eender zijn. Dit werd niet geappricieerd door HDZ aanhangers in Hercegovina.

"Het feit dat zij zullen deelnemen aan de verkiezingen terwijl zij op zich zelf steunen is de grootste maar niet de enige handicap die de HDZ heeft in het gevecht voor stemmen. Het partijleiderschap, en collega's in Zagreb, zullen binnenkort geconfronteerd worden met onaantrekkelijke concequenties van hun jarenlange leiding via arrestatiebevelen en dagvaardigingen tegen enkele van de meest eminente afgevaardigden van de falende staatsstructuur van Kroatie, die bovenal in contact stonden met de Herceg Bosna politiek, de militairen en het politieapparaat. Onder druk van radicale veranderingen in het gedrag van ministers in de nieuwe Kroatiesch regering aan de ene kant en een intensieve anti-campagne van de internationale gemeenschap aan de andere kant, zijn de Bosnische HDZ leiders serieus belast vanwege de geknakte eenheid in de partij" (Slobodna Bosna).

De HDZ fractie geleid door de meer liberale en gematigde Jadranko Prlic wordt bekritiseerd door extremisten. Als we de media mogen geloven wil Prlic de HDZ verlaten. In dat geval zou hij toe kunnen treden tot de SDP die sterker en sterker wordt, wat dan aan de verwachting van vele kal tegemoetkomen: een einde van het BiH politieke stelsel volgens burgerbewegingen.

BiH Sociaal democratisch partij (SPD) is de vierde en meer relevante partij in het huidige Bosnische landschap. Zij zijn over het algemeen jonger, slimmer en meer populair bij de bevolking. En de partijen van Serviers, Kroaten en Bosniaks zijn zich daar bewust van. Daarom worden ze aangevallen. Angst. Volgens vele ingewijden is de SPD een serieuze uitdager van de SDA. Zal de SDA eindigen zoals de HDZ in Kroatie in het geval de SPD de verkiezingen wint? Scherp je hersens, je potlood, je stembiljet en wacht af.

De SPD is niet perfect, verre van dat, maar tussen burgerlijk links en extreen nationalisme lijkt de keuze logisch. In ieder gaval als overgangsoptie.

Bosnie Hercegovina februarie 2000 : media

Gezien de brichten is er een nieuwe voor verkiezings- schoonmaak begonnen. Tien dagen geleden sloot de internationale gemeenschap het Kroatische televisiestation Erotel. Maar nu voorgoed. Erotel zal niet in staat zijn verder te werken. Zij zullen in de herrinnering leven als nationalistisch / chauvinistisch. Rust in vrede. De HDZ protesteerde, maar zonder effect. Sommige medewerkers hebben een laatste optie, te gaan werken voor de federale televisie.

Alhoewel dit niet publikelijk gebeurde hebben de toezicht- houders van de BiH media transformaties (BHT televisie om precies te zijn) de gehele editoriele staf van dat station vervangen. Zij beschouwden dit noodzakelijk in de verandering naar een federaal publiek bestel. Had het ook eerder kunnen gebeuren, als het BHT bestuur eerder was gestopt met het tegenhouden van deze veranderingen, en ophielden met het 'de Bosnische manier' te noemen, net zoals Izetbegovic deze dagen praat over soevereiniteit, onafhankelijkheid en verenigd Bosnie Hercegovina? We zullen hier meer over spreken als de nieuwe staff tot leven is gekomen.

Er was een rechtzaak gaande tegen Perica Vucinic en Zeljko Cvijanovic in Banja Luka; de eerste bezit en de tweede is een correspondent van het blad Reporter. De eerste omdat hij Milosevic beledigd had en de tweede voor het vertellen van leugens en het beledigen van Milosevic. Maar het is niet het OM van Banja Luka die hen aanklaagt. Het duo werd gehoord op aandringen van Sremska Mitrovica die uit Joegoslavie komt. Het is OK als de samenwerking tussen verschillende rechters wordt bevorderd. Vucinic wordt gedagvaardigd omdat hij een foto van Milosevic op de voorkant van het magazine plaatste en op die foto lacht Milosevic "met drie oren en een oog zwart gemaakt, het ander aangestoken, met een rode kleur over zijn gezicht met een pet en chetniksymbolen erop" (quote uit BH DANI). Achter dit verhaal over belediging van de president gaat het verhaal van anti regeringsdemonstraten die dergelijke maskers droegen. Het derde oor behoord aan de demonstranten.
En Cvijanovic: "Slobodan Milosevic' regime dwingt arrestaties af, richte zich willekeurig op eenieder en doodde 300 intellectuelen, politieke leiders en andere opposanten van het regime in een gesynchroniseerde actie gisterenavond" (ook uit BH DANI). Dus, aanklagen… terwijl er geen aandacht werd besteed aan het verdere verloop van de tekst waarin staat dat dergelijke teksten nooit te lezen kunnen zijn in Servische media, omdat degene die dit zou schrijven zich bij de 300 gearresteerde journalisten die hierboven vermeld staan kan voegen.
Zoals de wet is zo is de rechtbank, zoals de staat is, zo is de rechter, zou je kunnen zeggen.

Ondertussen is de wet op publike informatie teruggetrokken uit het parlement van RS. Dit vanwege de vele aanhangsels, uiteraard, terwijl het werkelijk is omdat het een copy is van de Joegoslavische wet dat drastische maatregelen gebruikt tegen hen die tegen het huidige regime van de president zijn.

Bosnie Hercegovina februarie 2000 : Cultuur

Subject: Srdjan Vuletic - Hop, Skip & Jump

Srdjan Vuletic, director of Hop, Skip & Jump won de prijs voor de beste korte film op het filmfestival in Berlijn. Vuletic behoord tot de generatie jonge Sarajevo filmmakers. Hij begon de film orgineel als een lange film met de titel 'Hoe ik benen verbrandde', gebasseerd op eer echt oorlogsverhaal. Hop, Skip en Jump was gemaakt met behulp van Sloveense sponsors en met het succes worden er meer mogelijkheden gegeven aan jonge Sarajevo / BiH artiesten. Dat is goed. Maar het zou nog beter zijn (en nuttiger voor de makers) als de blinde ogen van de minister van cultuur (dat niet verder kan kijken dan SDA) zouden openen en zouden zien wat werkelijk waardevol is.

Subject: Sarajevo Winter Festival 2000

Het Winter festival vond weer plaats (sinds 1984) gedurende twee maanden. Er is een grote verschijdenheid aan voorbeelden van kunst en haar afgevaardigden te zien in de gehele stad. Complete informatie vind je op web pagina http://www.saray.net/sazime
Kijk en geniet

Subject: Ghetto/Banja Luka + Kollektiv/Sarajevo Ghetto en Kollektyiv zijn twee jongerenorganisaties die zijn opgericht in het na-oorlogse Bosnie. Hun doel is culturele actie te ondernemen. Daarbij doen zij dat aan verschillende kanten van de scheidslijn. Zij zijn beide al een tijdje actief maar vooral de komende tijd zullen zij een aantal gezamenlijke projecten hebben en zo zullen zij proberen om: 1. Iets meer te bieden dan het apathische cultuur establishement 2. zichzelf en anderen te bewijzen dat beesten die elkaar enkele jaren terug nog afmaakten nog steeds samen kunnen werken en leven. Dank zij deze organisaties zullen verschillende groepen BiH bezoeken. In Maart en April: Guapo (UK), Harry den Hartog (NL), Toad (NL), Peach Pit en Rujan (HR), Zoambo Zoet Werkestrao (SL) plus diverse films van jonge regiseurs uit voormalig Joegoslavie zullen getoornd worden.

Individueel, Ghetto zal als concert productie team gaan werken Informatie
Zule_dgsd@hotmail.com
Vucina_2000@yahoo.com

Kolectiv zal ook een expositie voor de grafisch ontwerper Ivica Baricavic organiseren en een expositie van het Sarajevo Fanzine 1980 - 2000
Kolektiv zal de Karavaan Sarajevo organiseren eind april. Dit festival zal Zagreb en Ljubljana bezoeken en Album, Ambrosia, Center for Self Reliance, New Ferad Collision en vele anderen zullen hierin deelnemen. Informatie via kolektiv@mail.com
Kolektiv zal uiteindelijk het culturele programma van de Buitenpost geheel overnemen als lochische stap die moet leiden tot volledige onafhankelijkheid van Kolektiv en als stap naar terugtrekking van de Buitenpost uit BiH.