Helsinki Committy for human rights

Het Helsinki Comitť van de mensenrechten in BiH heeft een jaarlijks verslag gepubliceerd over het persvrijheden in BiH in 1999. Het rapport is gebaseerd op een totale analyse en gevolgen voor de media in BiH, en dan vooral de onafhankelijk media. Gezien het aantal aanslagen op verslaggevers en uitgevers en de vele anonieme brieven en telefoontjes het afgelopen jaar was de status van journalist in BiH iets om ongerust over te zijn.
Het meest drastische voorbeeld is de aanslag op Zeljko Kopanja, uitgever van 'reporter' in Banja Luka wat plaatsvond in de herfst van 1999 en Zeljko overleefde alleen maar met veel geluk. Srdjan Dizdarevic zei dat 'de aanslag op Kopanja vertegenwoordigt de grenzen van de journalistiek in dit land'.
Dit tragische evenement toonde aan dat journalistenalleen kunnen overleven zo lang zij de autoriteiten niet aanraken en de slechte dingen die zij doen in naam van het volk. Als ze over de lijn gaan kunnen dingen als met Kopanja ook met hen gebeuren.
1999 was een jaar vol met rechtzaken tegen journalisten in BiH. Meestal waren het rechtzaken tegen onafhankelijke journalisten die het niet hebben op de drie belangrijkste stromingen in het land. En de eerste rechtzaken leipen dan ook tegen verslaggevers en uitgevers van Slobodna Bosna en BH Dani. Vlak voor dat zijn mandaat afliep heeft Carlos Westendorp nog een besluit gemaakt dat gevangenisstraf voor journalisten onmogelijk moet maken. Maar de officials in de federale regering maakte een wet op smaad als misdaad, als een daad om Westendorp met gelijke munt te betalen. De boetes die bij de wet horen maken alles duidelijk. Zij die de wet overtreden betalen 2 tot 10.000 DM (voor journalisten) en 20 tot 100.000 DM (voor uitgevers). Dat betekent;
a. Directe druk op de journalisten die hen dwingen hun eigen werk te censureren
b. Enorme financiŽle boetes voor uitgevers die gezien de economische situatie in BiH als gevolg hebben dat de media die zich schuldig maakt ook meteen out of business is.
De federale regering accepteerde deze wetsvoorstel eind 1999 en stuurde het door aan het parlement. Gelukkig hebbed de hoge afgevaardigde (Wolfgang Petritsch) en de het hoofd van de OSCE (Robert Berry) verzocht om de wet terug te trekken met als argument dat de boetes die in het wetsvoorstel staan onaanvaardbaar hoog zijn Zeker, de druk op de media, vooral de onafhankelijke media kan in verband gebracht worden met het feit dat dictatuur een van de meest efficiŽnte manieren is om de nationale partijen aan de macht te houden. Zoals Srdjan Dizdarevic zei: het jaar 2000 kan zelfs veel meer consequenties meebrengen voor de Bosnische journalisten, waarbij we de komende verkiezingen niet uit het oog verliezen. En ook omdat de regering, opgeschrikt door de Kroatische verkiezingsuitslag, er alles aan zal doen om hen die slechte dingen aan het licht willen brengen de mond te snoeren, en zodoende trachten hun verkiezingsoverwinning te garanderen. Het nieuws dat het dagblad Reporter uit Banja Luka Milorad Dodik zal aanklagen vanwege zijn aanhoudende beschuldigingen aan het adres van de redactie van Reporter, bevestigd het gevecht dat gaande is. Dizdarevic hamert ook op de noodzaak van internationale steun voor de onafhankelijke media. Want, volgens hem, de gedachten dat de media zich moet handhaven volgens marktconforme normen gaat niet op in BiH. A Aan het eind van dit verhaal over media in BiH kunnen we ter illustratie de uitspraak van het journalistencomite bij de journalisten bijeenkomst onder de titel "Aanvallen op de media - Wie volgt?" aanhalen. Hierin werd gezegd dat journalisme, samen met ontmijning de twee gevaarlijkste beroepen van BiH zijn.

Het comitť heeft ook een rapport gepubliceerd met daarin de mensenrechten situatie in de BiH regio. De gehele situatie werd onschreven as slecht en de meeste problemen deden zich voor in de regio Drvar, Bihac/Cazin/Velika Kladusha (Unsko Sanski kanton) in de Bosnische federatie en Foca/Srbinje als de slechtste regio in Republika Srpska. We hopen dat de gezamenlijke acties van de internationale gemeenschap en de lokale regeringen veranderingen aan kunnen brengen in deze situatie

Het jaar is begonnen, en de mensen rechten???

Interesse?

contact: