De opening van het Schuler Helfen Leben center in Sarajevo

De Duitse organistaie Schuler Helfen Leben (SHL) is actief in BiH voor een geruime tijd. Hun werk, dat de samenwerking tussen verschillende individuen en groepen in alle BiH entiteiten benadrukt, werd plotsklaps gestopt door een tragisch ongeluk in Oostenrijk, vorig jaar, waarbij twee leden om het leven kwamen. De publicatie van het magazine Nepitami (Zij die niets hebben) bleef overeind als een van de activiteiten van SHL.
Het centrum opende haar deuren op 11-4-99 in de buurt genaamd Stup (west Sarajevo) en het is de basis voor activiteiten die samenwerking tussen de verschillende entiteiten moet bevorderen. Muziek, theater, dichtkunst en workshops behoren tot ideeen waarin gewerkt wordt. Een groot geel en plezant gebouw. Ik geloof dat het SHL gebouw ook gebruikt zal worden voor accommodatie voor NGO vrijwilligers en groepen die naar Sarajevo komen. Er verschenen vele gezichten bij de opening (zelf Hans Koschnik himself, wat een eer) en zij waren allemaal blij en glimlachten en naar het er naar uit zag vermaakten zij zich goed met theater, poezie en een optreden van het. Sarajevo Drum Orchestra.

Ik volgde het werk van SHL voor zover ik geinteresserd was en ik hoop echt dat zij hun doelstellingen kunnen bewerkstellen.
Eerlijk, ook al lijken deze projecten nog zo positief voor sommigen, zij laten mij koud. Meeste van deze projecten zijn gebasseerd op de noodzaak te proberen jonge mensen uit verschillende entiteiten bij elkaar te brengen. De poging dat te probleren maken mij af en toe een beetje ziek. De realiteit van menselijke relaties worden abstract, terwijl je bijkans wordt gebrainwashed met uitlatingen dat deze nieuwe 'broederschap' alles is wat telt. Ik wens de intentie van de organisatie niet in twijvel te trekken maar mijn ervaringen met vele NGO's in BiH maken het allemaal een beetje twijfelachtig. In ben niet a proiri gevangen door iedere stap of project. Ik heb altijd geloofd dat het proces om mensen weer bij elkaar te brengen waarvan de banden door de oorlog afgesneden werden, een natuurlijk en spontaan proces moet zijn dat verloopt volgens de wensen van de mensen zelf. Zonder dwang (geen fyzieke dwang, iedereen verscheen vrijwillig op de opening). Ik ben ervan overtuigd dat de NGO projecten een contra productief effect zullen hebben. Was de Balkan oorlog niet overtuigend genoeg. Er waren velen die stonden op een eenheid die een bloedige mislukking betekende bij iedere test die volgde.
Sommige mensen die ik sprak vlak voor de opening vertelde me dat zij alleen aanwezig waren omdat dit hun de mogelijkheid gaf Sarajevo te bezoeken, hun eigen stad even achter zich te laten, zelfs als dat betekend dat je naar een stad gaat en naar mensen gaat die je niet leuk vind. ( vise versa hoorde ik -helaas- eenzelfde geluiden van mensen uit Sarajevo die niet zaten te wachten op mensen uit west mostar of Banja luka.)
Ik geloof werkelijk dat een poging als deze, met groepsglimlachen voor de westerse diplomatie en pers, een contraproductief effect heeft. Vele NGO's mogen denken dat dit het beste is wat ze te bieden hebben zonder te realiseren dat ze het verkeerd hebben. Uiteraard zeg ik niet dat je mensen moet opsluiten in hun eigen entiteit maar ik geloof alleen dat het principe van schudden en morsen onsuccesvol is zoals blijkt bij vorige pogingen. De geschiedenis leerde ons dit. Ik verlaat U hierbij, mijn vooroordelen achterlatend.
SHL kan bereikt worden op het volgende adress::

Schuler Helfen Leben