Jullie moeten Bascarcija verlaten via het centrale plein, daar de Titostraat met de tramlijn oversteken en schuin rechts een trappenstraatje op. Dan komen jullie in Vratnik, de buurt waar de Buitenpost nu haar onderkomen heeft gevonden. Tot nu toe hebben wij 15 minuten gewandeld.
Zullen we verder gaan?Vratnik is de oudste wijk van Sarajevo. Hier woonde de armen mensen in de tijd dat er geen ruimte meer was in het centrum. De wijk groeide gestaag toen de Oostenrijkers huizen in het centrum sloopte om hun nieuwbouw te laten verreizen. Eerst kom je via een trapstraatje op een pleintje. Daar zien je enkele van de vele verspreide kerkhoven, de oude graven uit de tijd dat dit nog de rand van de stad was. Je kunt dit soort plekken overal in Bosnie tegen komen, in de steden, in de dorpen en daarbuiten.

Dan ga je door een van de oude poorten die ooit de stadsgrens voorstelde en die onder andere gebruikt werden om vreemdelingen tegen te houden indien er een epidemie gaande was. Je ziet af en toe nog huizen waarvan de eigenaar niet in staat is geweest deze op te knappen. Omdat Vratnik tegen de heuvels ligt, vlak bij de frontlijn van 5 jaar geleden, heeft de wijk veel incidentele schade opgelopen. Het is niet platgegooid zoals Dobrinja, Hrasno of Grbavica, maar de schade was aanzienlijk.

De straatjes zijn smal en lopen stijl omhoog. Het is mij nog steeds een raadsel hoe het openbaarvervoersbedrijf is staat is een busdienst te onderhouden naar deze buurt en de dorpen achter de heuvel, die nu weer, sinds het einde van de oorlog, bij de stad horen.

Laten we naar binnen gaan