Kom eens bij me langs!

Om jullie de mogelijkheid te geven dit te doen hebben wij een route uitgestippeld van het centrum van de stad tot aan het hartje van de Buitenpost.

Normaal gesproken kom je aan aan de rand van de stad, met vliegtuig of met de auto. Maar omdat wij er vanuit gaan dat de meeste mensen niet naar Sarajevo komen om de Buitenpost te bezoeken leek het ons logischer dat we je in het centrum laten beginnen, en van daaruit besluit deze vrije middag te gebruiken om een bezoekje te brengen aan de Buitenpost.

Het komende jaar zal de Buitenpost minder in Sarajevo aanwezig zijn. Daarom heeft de Buitenpost een nieuw maar kleiner kantoortje in Sarajevo. Een kleine fijne ruimte in een rustige buurt.

De Buitenpost verhuurt een gastenkamer voor 4 personen en voor symbolische prijs, hier er wordt aan dit internet magazine gewerkt en aan de nieuwsbrieven en de andere activiteiten van de buitenpost worden er voorbereid.
Wil je het eens zien? Kom eens kijken, of loop maar mee.

Na een paar appels te hebben gekocht op de markt, dezelfde markt waar een granaat explodeerde die de aanzet bleek voor westers militair ingrijpen in Bosnie, lopen jullie richting Ferhadija. Dat is de winkelstraat van Sarajevo waar dagelijks duizenden mensen flaneren, bijeenkomen, praten, grappen maken en dergelijk. Van de markt naar Ferhadija is slechts 200 meter maar je ziet verschillende reconstructiewerken gaande. Vorig jaar was er zelfs een moment waarbij hele straten in stellage verpakt was. Ferhadija is een belevenis. Vooral in de zomermaanden komt iedereen daar wandelen, elkaar zien en zichzelf tonen. Een vriend van ons woont aan Ferhadija en on 12 uur s'nachts kan het nog een kabaal zijn van de duizenden mensen die met elkaar praten.

Maar ook in deze koude en gure wintermaanden is het redelijk druk. Ferhadija is een straat van misschien 700 meter afgebakend door stoere gebouwen uit de Oostenrijkse tijd met hun grote stenen en enorme voegen. Langzaam beginnen de pastelachtige kleuren rood, geel en blauw weer van achter de afgebroken stellages terug te komen.
Het is een ontmoetingsplaats in een land waar elkaar zien en even met elkaar babbelen een van de meest gewaardeerde levenservaringen is.

Haj'mo