CRC staat voor Conflict Resolution Catalysts
IYB staat voor International Youth Brigade

Psychologische programma’s voor kinderen en jeugd.

CRC - IYB werk samen met een weeshuis en met vluchtelingen centrum. Daar worden een scala aan  services verleend aan de jeugd die daar leeft, inclusief therapie, educatie, recreatie en sociale programma’s. CRC - IYB help ook met training van de staf.

CRC - IYB werkt met jeugd die met de politie in aanraking is gekomen in verschillende programma’s en heeft een uitgebreid Jeugd-in-Risico programma in samenwerking met het Centrum voor Sociaal werk. Het project bied benodigdheden aan vluchtelingen en jeudgige delinquenten om sociale problemen te ervaren als een resultaat van de oorlog.

Een ondersteuningsgroep voor ouders van risico jeugd treft elkaar wekelijks in CRC - IYB voor training en discussie om zodoende beter te leren hun kinderen te helpen om te gaan met problemen van volwassenen, wat veel moeilijker is geworden door de oorlog.

Een speciaal zomer programma stelt jeugdige delinquenten te werk dat tegoed komt aan de gemeenschap.

CRC - IYB sponsort elke week jeugd avonden. Deze bevatten film, sport en spel, en discussies over jeugdproblemen. Deze jeugd avonden zijn gezonde, recreatieve en sociale uitlaatkleppen voor lokale tieners.

Een tiener adviserend bestuur assisteert de CRC - IYB staf zodat tegemoet gekomen kan worden aan de behoeften van tieners en zodoende te verzekeren dat CRC - IYB een geïntegreerd en waardevol lid blijft van de Banja Luka gemeenschap.

‘Katholieke Steun Service’ sponsort het jeugd initiatief programma in CRC - IYB door middel van het leren van het opzetten en werken met een eigen NGO.

Een speciaal zomerkamp, geleid door een groep internationale vrijwilligers, word gehouden om tegemoet te komen aan de educatieve en recreatieve behoeften van kinderen, waarvan vele vluchtelingen.

CRC - IYB assisteert Prijedor Children Consulaat is haar programma voor kinderen en jeugd in die stad.

Kunst, drama en dans lessen worden iedere week aan jeugd gegeven,

Gemeenschappelijk Centrum programma

Elke week worden 14 verschillende klassen les gegeven in Engels. Ook Duits word onderwezen. Dit gebeurt door CRC - IYB staf en vrijwilligers.

‘Staar mediatie training’ word gegeven om inwoners non agressieve methoden te leren voor het oplossen van problemen en verschillen.

Staf in het CRC - IYB computer centrum leren het gebruik van de computer aan volwassenen en kinderen en bied mogelijkheden aan voor computergebruik aan hen die daar al gebruik van kunnen maken.

CRC - IYB  bied sportmogelijkheden aan, aan de gemeenschap. Een tafeltennistafel, computerspelletjes en andere recreatieve voorzieningen zijn beschikbaar in het centrum zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Tennis en zwemmen word twee maal per week onderwezen. Biljart en bowlen een maal per week.

Gedoneerde kleding, schoolmaterialen en hygiëne materialen worden gedistribueerd aan wezen, vluchtelingen centrums en aan agentschappen die Banja Luka’s minderheden ondersteunen.

Een psycho sociale ondersteuningsgroep voor het collectieve centrum van gevluchte vrouwen treft elkaar wekelijks voor discussie, recreatie en bezigheidstherapie.

Een tweeweekelijkse meeting word gehouden in CRC - IYB om de inspanningen van lokale en internationale humanitaire hulp organisaties met betrekking op psychologisch sociaal werk te coördineren.

CRC - IYB beschikt over een uitgebreide Engelse bibliotheek en organiseert de donatie van Engelse lessen en literatuur aan de universiteit van Banja Luka, de nationale bibliotheek, het Genesis mobiele bibliotheek project en aan lokale scholen. Duizenden boeken zijn op deze manier in circulatie gebracht.

CRC - IYB bied mogelijkheden aan te reizen van en naar de federatie. De staf helpt mensen een paspoort te krijgen, familie en vrienden te bezoeken in de andere entiteit, en organiseert uitwisselingen tussen NGO’s en studenten. Het centrum bied accommodatie aan voor gasten uit de federatie die Banja Luka bezoeken.

In samenwerking met andere organisaties (OSCE en het instituut voor Multi Track diplomatie) is CRC - IYB begonnen aan de ontwikkeling van een post-conflict vredesopbouw programma, gebruikmakend van de bekwaamheid en ervaring in conflict oplossing en meditatie techniek.

Jeugd media programma’s

Radio Balkan is een klein FM radio station dat opereert voor en door de Banja Luka jeugd. Het station verzorgt entertainment voor de gemeenschap; publieke informatie service, lokale sport rapportages, artistieke en educatieve evenementen en discussie over onderwerpen die de jeugd aangaan. Het station zend 24 uur per dag uit op 89.6 mhz.

BOM (Balkan Youth Bridge) is een maandelijks journaal, geschreven en geproduceerd door de jeugd. Deze publikatie bevat artikelen over jeugd interesses; entertainment, sport, het onderzoeken van nationale en internationale cultuur. Onderwerpen die jongeren interesseren in geheel Bosnië. Als aanvulling worden lessen gegeven in journalistiek.

Nepitami is een maandelijks magazine dat geproduceerd word door jeugd in Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Foca en Tuzla. Dit magazine opereert als een brug tussen de jeugd in Bosnië en leert hen die erbij betrokken zijn de technieken en ethiek van de journalistiek.

CRC - IYB heeft een goede eigen website.

Scholen

CRC - IYB staf onderwijst Engelse grammatica in het lokale voortgezet onderwijs en op de Universiteit in Banja Luka. De oorlog heeft het aantal onderwijzers, vooral in Engels, gedecimeerd en scholen zijn blij met oorspronkelijke, Engels sprekende leraren. De CRC - IYB staf ondersteunt het leven van de studenten ook buiten school: assistentie aan literatuur verslagen en drama presentaties, helpen van hen met achterstand, aanvragen voor afgestudeerden voor een hogere opleiding en financiële ondersteuning,

Gemeenschapsgroepen.

CRC - IYB is geen geldelijk ondersteunende organisatie. In plaats daarvan werkt de staf van CRC - IYB vrijwillig voor andere NGO’s en groepen uit de gemeenschap. CRC - IYB geeft training aan de lokale politie academie en werkt met lokale scouts. De staf ondersteund ook het Genesis project, een lokale NGO dat sociale hulp geeft aan vluchtelingen in centra en in dorpen in de omliggende omgeving. CRC - IYB staf geeft conflict oplossing training and geeft advies over opererende jongerencentra aan organisaties die daar om vragen.

CRC - IYB staf ontvangt geen betaling. Alle CRC - IYB programma’s zijn gratis en open voor iedereen.

Al met al waren wij bijzonder aangetrokken tot deze stad. Geheel gehuld in mist legden wij onze eerste bezoek af. Zelfs de open plaats waar ooit de moskee stond was niet te zien. Alles was wit. De entree van onze gids konden we niet vinden. Dit terwijl onze gids bij ons in de auto zat. Alles was puur wit. Later zagen wij het Kestil, gebouwd door de Romeinen die van hier uit probeerde Bosnië te veroveren. Ze zouden nooit slagen. We zagen de rivier waar, naar de verhalen, duizenden mensen zwemmen in de zomer. We zagen de vreemde markt. Waar de mensen klagen omdat er alleen maar goedkope Chinese rommel verkocht word.
Banja Luka heeft vreselijk hard een tweede jeugd nodig. Misschien is er een beetje kans nu er een nieuw premier aan de macht is die in ieder geval een beetje z’n best doet een goed gezicht te tonen. De oude haviken (Karadzic, Mladic en bijna ook Krasnik) zijn uitgespeeld. Als de Bosnische Serviërs nog een kans willen hebben om in de toekomst te overleven moeten zij nu beginnen met de jeugd een kans te geven. Anders zal deze jeugd vertrekken of hun heil zoeken in zelfdestructie, zoals hen geleerd is door de recente generaties die hen zijn voorgegaan. Deze dachten dat er nog iets te winnen viel door middel van oorlog. De jeugd van tegenwoordig weet beter.