Sarajevo Film festival voor de vijfde keer


Sarajevo Film Festival Het Sarajevo Film festival, een uitzondering die nog niet de Bosnische wet bewijst dat alles wat gebeurt moet gebeuren op een verkeerde manier.
Gelukkig maar.
Het begon wederom, voor de vijfde keer op rij, van 20 t/m 29 Augustus. Slechts voor de statistieken maar vooruit dan maar; 10 dagen, meer dan 80 films, uit 27 landen (BiH, West Europa, Taiwan, Japan, USA) via 7 verschillende programma's. En dat is inderdaad uitgebreid.
Het concept van het festival heeft enkele veranderingen ondergaan maar deze waren niet zo erg. Beter zelfs. En meer en meer goede films dan in de voorgaande jaren. Dat kan de reden zijn waaromn er dit jaar ook meer bezoekers waren. Dat is prettig, het neemt het imago weg van de culturele en spirituele provinciestad Sarajevo. Volgens berichten waren er 10.000 bezoekers meer dan vorig jaar. En dat is veelbelovend.
De meest aantrekkelijke films waren ongetrijveld in de 'Panorama', 'Novi Tokovi' (nieuwe wegen) en 'regionalni program'. Deze programma's zijn ver weg van de Hollywoodproducties. Europa en Azie voeren hier de boventoon.
En wederom, gelukkig maar.
De beste film in het regionale programma werd beschouwd de russische film 'Okrajina' als vertegenbwoordiger van van een nieuwe lijn Russische underground films. Andere programma's waren niet zo interesant dus daar kan niet teveel over geschreven worden.
Ik weet niet of het een probleem van de organisatie was maar er was geen nieuwe BiH poductie. Dat is dan ook voor een andere reden. BiH filmproducties gaven geen teken van leven het afgelopen jaar. Wat weer de schuld is van iemand anders. Van hen die geld hebben. Dus we kunnen elkaar eindeloos de schuld in de schoenen schuiven maar dat help niet.
Niet zoals vele dingen in BiH die constant gedoemd zijn te mislukken, is het Sarajevo film festival ieder jaar sterker en sterker met een groter en gevarieerder programmaa. Met groeiende belangstelling van lokale en internationale bezoekers. En een bescheiden hoop dat het zo mag blijven. Meer informatie over het festival is te zien op hun eigen homepage

see more