[Vredeslijst] Ander Nieuws week 15: Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma Apr 11 22:13:05 CEST 2016


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS
- Geweldloze BDS-campagne moet verwelkomd worden, niet veroordeeld
- Meer westerse militaire bemoeienis met LibiŽ is een slecht idee
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.


Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
†
==============================
†
Vertaald bericht:

Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS
Er is geen in het oog springend verband tussen de onthullingen in de Panama Papers, de opkomst van ISIS en de oorlogen die zeker negen landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verscheuren. Maar toch zijn deze drie ontwikkelingen hecht aan elkaar verbonden in de zin dat heersende elites, die hun rijkdom afleiden naar belastingparadijzen en bezittingen in het buitenland, hun politieke geloofwaardigheid verliezen. Gewone Afghanen, Irakezen en SyriŽrs zullen niet vechten en sneuvelen voor heersers die ze verafschuwen als bedriegers. De sleutel tot het succes van ISIS, al-Qaida en de Taliban is niet hun eigen kracht en populariteit, maar de zwakte en impopulariteit van de regeringen waartegen ze in opstand komen.

Zo genoot bijvoorbeeld in SyriŽ de bevolking op het platteland en de armen in de steden sinds de eeuwwisseling niet langer de beperkte voordelen die ze voor die tijd ontvingen van een even wreed, maar meer egalitair regime. Rond 2011 werd bericht dat de volle neef van president Bashar al-Assad, Rami Makhlouf, een beslissende speler was in 60% van de Syrische economie en beschikte over een persoonlijke rijkdom van vijf miljard dollar.

Het gebruik van de offshore financiŽle centra door de welgestelde elite in de oliestaten en een groot deel van de rest van de wereld vindt niet altijd plaats om belastingen te vermijden, maar in een aantal gevallen om te verbergen wat ze hebben gestolen om het later te kunnen witwassen.

Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent (http://www.independent.co.uk/voices/how-the-corruption-revealed-in-the-panama-papers-opened-the-door-to-isis-and-al-qaeda-a6975476.html) (GB), 8 april 2016


==============================
†
Onvertaalde berichten:

Geweldloze BDS-campagne moet verwelkomd worden, niet veroordeeld (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0407-israel-bds.html)
De enige verstandige strategie om de campagne van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) tegen IsraŽl te bestrijden is er ťťn die op geen van de anti-BDS-bijeenkomsten naar voren is gebracht. Ik doel op het beŽindigen van het criminele en racistische beleid dat de aanleiding is geweest voor de BDS-campagne.
Ramzy Baroud in Znet (VS), 7 april 2016

De oorlog tegen terreur: tussenstand (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0407-gwot-report.html)
Al-Qaida en ISIS tekenen een tijdperk van vijftien jaar lang wereldwijd conflict, gekenmerkt door westerse hoogmoed en mislukking.
openDemocracy (VS), 7 april 2016

De tragische consequenties van de oorlog in Afghanistan (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0406-afghanistan-consequences.html)
De onthulling dat het aantal aan opium verslaafde Afghaanse volwassenen en kinderen nieuwe hoogten heeft bereikt is een dramatische consequentie van de oorlog in dat land.
CounterPunch (VS), 6 april 2016

Een blanco cheque voor de president om oorlog te voeren (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0405-us-check.html)
De aanzet tot de volgende oorlog zorgt voor het zoveelste pak slaag voor de Amerikaanse Grondwet. We herhalen onze eerdere overtredingen niet, natuurlijk. We verzinnen gewoon nieuwe, zoals steeds in deze tijd van voortdurende oorlog die begon op 11 september 2001.
TomDispatch (VS), 5 april 2016

Wat voor IsraŽl op het spel staat in de moord op al-Sharif (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0405-israel-killing.html)
Het IsraŽlische leger en de veiligheidstroepen hebben een probleem. Ze hebben duidelijk bevel gekregen om gevangenen standrechtelijk te executeren, ťťn van de verschrikkelijkste oorlogsmisdaden volgens het internationaal recht. En IsraŽl zelf heeft ook een probleem: de grote meerderheid van IsraŽli's keurt deze executies nog goed ook.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 5 april 2016

Meer westerse militaire bemoeienis met LibiŽ is een slecht idee (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0405-libya-meddling.html)
Opstandelingen houden er gewoonlijk van om zichzelf te hullen in de mantel van "bevrijders van buitenlandse onderdrukking". Verdere Amerikaanse interventie in LibiŽ zal het voor ISIS mogelijk maken om precies dat te doen.
AntiWar.com(VS), 5 april 2016

Unter den Linden (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0402-israel-linden.html)
De Joods-Duitse dichter Heinrich Heine vraagt zijn geliefde om hem niet in het openbaar in verlegenheid te brengen door hem te groeten in 'Unter den Linden', de hoofdstraat van Berlijn. IsraŽl bevindt zich in de positie van deze ongeoorloofde geliefde. Arabische landen hebben affaires met haar, maar willen niet met haar in het openbaar gezien worden. Het voornaamste Arabische land waarover het gaat is Saudi-ArabiŽ.
Uri Avnery in Tikkun (VS), 2 april 2016

Intifada voor beginners: Waarom is er nog geen volksopstand? (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0401-palestine-dummies.html)
Dit kan wel eens de moeilijkste intifada worden tot nu toe. Nooit eerder waren Palestijnen zo zonder leidersfiguren en tegelijk zo klaar om zich los te breken uit de bestaande situatie. De uitkomst van deze spanning zal niet alleen beslissend zijn voor de huidige generatie, maar voor de toekomst van Palestina als geheel.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 1 april 2016

Crisis Irak werpt licht op grote verdeeldheid tussen sjiitische politici (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0331-iraq-divide.html)
De sjiitische politieke alliantie die de macht heeft in Irak kraakt onder de druk van de crisis in het land. Maar sommige vijanden van vandaag zouden wel eens vrienden kunnen blijken als de protestborden eenmaal opgeborgen zijn.
Niqash (Iraq/BRD), 31 maart 2016

Hoe de Koerden SyriŽ zullen redden (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week15/0324-syria-kurds.html)
In Irak maakte de Amerikaanse bezetting het mogelijk dat de Koerdische regio gedefinieerd werd in etnische termen, waardoor de rest van het land ook - de facto¨ - in sektarische termen van soennitisch en sjiitisch gezien kon worden. De Syrische Koerden hebben dit voorkomen door voor te stellen dat hun regio geen etnische enclave wordt maar een staat binnen een federatie die is gebaseerd op gelijkheid en democratie.
AlterNet (VS), 24 maart 2016

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Vredeslijst maillijst