[Vredeslijst] Palestina-demonstratie: zaterdag 27 februari, 11.00 uur, Dam, Amsterdam

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Do Feb 25 17:00:04 CET 2016


Met de 'demonstratieve aanwezigheid' op de Dam in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor de voortgaande schendingen van de rechten van de Palestijnen, ťn voor de toenemende aantasting van het recht om voor hen op te komen.

Voor de rechten van de Palestijnen
De demonstratie komt aan de vooravond van #IsraeliApartheidWeek, een jaarlijks evenement waarbij wereldwijd 150 steden en universiteiten betrokken zijn. Doel van het evenement is de aandacht te vestigen op de voortgaande bezetting en kolonisering van Palestina door IsraŽl, en op de IsraŽlische misdaden tegen de Palestijnse bevolking waarmee die gepaard gaan. Apartheid is er daar ťťn van.
†
Het evenement reist als het ware in twee maanden de wereld rond. Afgelopen maandag vond in Londen de aftrap van die tournee plaats met een spectaculaire actie (http://www.timesofisrael.com/boycotters-hit-london-underground-with-unauthorized-anti-israel-ads/) in de metro. Van 29 februari tot 7 maart vindt de Israeli Apartheid Week In de overige Europese landen plaats. Meer informatie: http://apartheidweek.org
†
In Amsterdam vestigen de demonstranten de aandacht op de rechten van de Palestijnen door in kleine groepjes met vlaggen of borden over de Dam te lopen: een 'demonstratieve aanwezigheid'.
†
Voor het recht om voor de Palestijnen op te komen
De demonstratie is mede een reactie op het wegsturen van een Palestina-activist van de Dam door de politie. Dat gebeurde woensdag 17 februari, na klachten van IsraŽlische militairen die als toerist Amsterdam bezochten. Het recht om in de publieke ruimte op te komen voor de Palestijnen ligt in landen als Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, Canada en de VS al langer onder vuur. Met de demonstratie wordt een statement gemaakt: wij laten ons het recht om in de publieke ruimte op te komen voor de Palestijnen niet ontnemen! Hoe hard dat nodig is, blijkt onder meer uit dit artikel:
†
Glenn Greenwald, The Intercept, 16 februari
Greatest Threat to Free Speech in the West: Criminalizing Activism Against Israeli Occupation (https://theintercept.com/2016/02/16/greatest-threat-to-free-speech-in-the-west-criminalizing-activism-against-israeli-occupation/)
†
Demonstratieve aanwezigheid
- Voor de rechten van de Palestijnen
- Voor het recht om voor hen op te komen
- Zaterdag 27 februari 2016
- 11.00 - 12.15 uur
- Dam, Amsterdam
- Meer informatie: https://www.facebook.com/events/554560124697958/

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Vredeslijst maillijst