weigering tanks naar IndonesiŽ door Kamer gerechtvaardigd

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Za Jul 21 20:38:38 CEST 2012


Zoals bekend  heeft de kamer de voorgenomen zending van tanks naar IndonesiŽ afgestemd. Terecht, gezien de wetten die IndonesiŽ onlangs zelf heeft aangenomen.

Op 11 april 2012 nam het Indonesische parlement een wet op sociale conflicten aan (Penanganan Konflik Sosial). Officieel bedoelt men met deze 'sociale' conflicten ruzies tussen bevolkingsgroepen, dus etnische of religieuze onenigheden. In werkelijkheid gaat het voor het merendeel om landroof of sociale conflicten zoals wij in Nederland kennen. Deze wet regelt dat het leger de bevoegdheid heeft om in te grijpen. Zij is daarom zeer omstreden, omdat landroof door plantages, zoals die al in de tijd van Multatuli plaats vonden en ook later als koloniale misstanden golden, nu feitelijk worden gelegaliseerd. Volgens het Consortium voor landhervorming ( Konsorsium Pembaruan Agrariawaren er in 2011 163 agrarische conflictren. Daarbij werden 22 boeren of verwanten gedood en minstens 120 mensen werden door geweerschoten gewond. 69,975 gezinnen warden door deze vormen van landroof getroffen en 472,048.44 hectaren werden op deze manier "onteigend".
Grijpt het leger in, dan kiest het partij voor de grote landeigenaren, die zelf formeel hun handen schoon houden, maar werken met bendes hooligans of corrupte politieambtenaren† om kleine boeren te verdrijven. Ook dat kennen we van Multatuli ('Vrije Arbeid') en uit de historische romans van Pramudja Ananda Toer, die in IndonesiŽ nog steeds verboden zijn.

Hidup Biasa

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.

Meer informatie over de Vredeslijst maillijst