[Vredeslijst] IKV Pax Christi viert inwerkingtreding clustermunitieverdrag

Merijn de Jong dejong op ikvpaxchristi.nl
Do Jul 29 12:02:39 CEST 2010


PERSBERICHT
Aankondiging

Vrijdag 30 juli 2010
11.30-13.00
Diverse locaties, Den Haag

IKV Pax Christi viert inwerkingtreding clustermunitieverdrag in Den Haag

Op meer dan 70 plaatsen over de hele wereld wordt dit weekend gevierd dat op 1 augustus het Verdrag tegen Clustermunitie in werking treedt. Het motto van de actie is 'Beat the drum to ban cluster bombs'. IKV Pax Christi viert de inwerkingtreding van het verdrag op vrijdag 30 juli in Den Haag. Samen met een percussieband bezoekt IKV Pax Christi de Georgische, Russische, Amerikaanse en IsraŽlische ambassades om deze landen op te roepen het verdrag ook te ondertekenen. Join the beat against cluster bombs!

"1 augustus is een belangrijke dag voor de slachtoffers van clustermunitie en een mijlpaal in het internationaal humanitair recht" aldus Roos Boer, projectleider clustermunitie voor IKV Pax Christi. "Dit verdrag maakt een einde aan het humanitair leed door clustermunitie onder burgers tijdens en na conflicten. Wij roepen staten die het verdrag nog niet ondertekend hebben op om dit zo snel mogelijk te doen."

GeorgiŽ, Rusland, Amerika en IsraŽl hebben het Verdrag tegen Clustermunitie (Convention on Cluster Munitions, CCM) nog niet ondertekend, en zijn de vier staten die het meest recent clustermunitie hebben ingezet. IKV Pax Christi loopt op vrijdag 30 juli met een percussieband van de Georgische naar de Russische, en vervolgens naar de Amerikaanse en IsraŽlische ambassade. IKV Pax Christi biedt de ambassades een trommel en de tekst van het verdrag aan, met de oproep om het verdrag alsnog te ondertekenen. 

IKV Pax Christi heeft zich in de afgelopen jaren als actief bestuurslid van de internationale Cluster Munition Coalition (CMC) en coŲrdinator van de Nederlandse Cluster Munitie Coalitie zowel op nationaal niveau als in internationaal verband ingezet voor een sterk verdrag tegen clustermunitie.  

Het Verdrag tegen Clustermunitie verplicht de ondertekenende partijen onder andere om:

. openheid te geven over de voorraad opgeslagen clustermunitie en deze voorraad binnen acht jaar te vernietigen;
. gebieden die zijn getroffen door clustermunitie te identificeren en binnen tien jaar vrij te maken van clustermunitie;
. gemeenschappen en personen die zijn getroffen door clustermunitie te ondersteunen zodat zij volledig worden geÔntegreerd in de maatschappij en hun rechten worden gerespecteerd.

107 Landen hebben het verdrag ondertekend; 37 landen hebben het verdrag tot dusver geratificeerd. Nederland heeft het verdrag ondertekend, en onlangs is de ratificatie goedgekeurd door de Tweede Kamer. De verwachting is dat Nederland het verdrag in de komende maanden zal ratificeren.  

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u bellen met  Merijn de Jong, IKV Pax Christi, 06 - 53 22 11 20, dejong op ikvpaxchristi.nl 

Zie ook www.stopclustermuntie.nl. 

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

11.30 Georgische ambassade, Groot Hertoginnelaan 28
12.00 Russische ambassade, Laan van Meerdervoort 1
12.30 Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102
13.00 IsraŽlische ambassade, Buitenhof 47

We zullen buiten de ambassades worden ontvangen. Pers is uiteraard van harte welkom

Op http://www.august1.org vindt u een overzicht van de evenementen die wereldwijd worden georganiseerd rondom de inwerkingtreding van het verdrag.
More information about the Vredeslijst mailing list