[Vredeslijst] Donderdag protest tegen wapenconferentie in Amsterdam

Campagne Tegen Wapenhandel - Mark M.Akkerman op stopwapenhandel.org
Ma mei 31 15:29:22 CEST 2010


Persbericht – Campagne tegen Wapenhandel

Amsterdam, 31 mei 2010

Donderdag protest tegen wapenconferentie in Amsterdam
- dinsdag kritische aandeelhouders bij jaarvergadering wapengigant EADS

Komende donderdag (3 juni, vanaf 9.00 uur) houdt de Campagne tegen Wapenhandel een picketline in Amsterdam tegen een wapenconferentie, die in De Industrieele Groote Club (Dam 27) plaatsvindt. Deze 'Netherlands Offset Conference' wordt bezocht door ondermeer vertegenwoordigers van vijf van de tien grootste wapenproducenten ter wereld. Ook het omstreden
IsraŽlische defensiebedrijf Elbit is aanwezig.
Eerder deze week, dinsdag 1 juni, ondersteunt de Campagne tegen Wapenhandel enkele kritische aandeelhouders die bij de jaarvergadering van wapengigant EADS, eveneens in Amsterdam (Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333), vragen zullen stellen over de militaire activiteiten van dit bedrijf.

De 'Netherlands Offset Conference' gaat over compensatieorders, orders die buitenlandse defensiebedrijven verplicht bij Nederlandse bedrijven moeten plaatsen wanneer de Nederlandse krijgsmacht iets bij hen koopt.
Vijf van de tien grootste wapenproducenten ter wereld zullen bij deze conferentie vertegenwoordigd zijn: BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, L-3 Communications en Thales. Deze bedrijven leveren wapens aan landen in spanningsgebieden, landen met interne conflicten en arme landen, die hun geld wel beter kunnen besteden. Ook zijn al deze bedrijven betrokken
bij de productie van kernwapens en/of clustermunitie. Lockheed Martin is voorts de hoofdaannemer van het controversiŽle JSF-project.
Daarnaast is ook het IsraŽlische bedrijf Elbit aanwezig. Door Elbit geproduceerde UAVs (onbemande luchtvaartuigen) werden ingezet bij ondermeer IsraŽlische aanvallen op de Gazastrook, Libanon en Soedan. Daarnaast levert Elbit technologie en camera's voor de scheidingsmuur tussen IsraŽl en de Palestijnse gebieden. Een zelfde soort contract kreeg het bedrijf voor het hek tussen de VS en Mexico, bedoeld om 'illegale' immigratie tegen te gaan.
Tijdens de offsets conferentie zullen ook tientallen Nederlandse bedrijven aanwezig zijn, in de hoop meer compensatieorders binnen te halen.

De jaarvergadering van EADS op dinsdag wordt door enkele kritische Duitse aandeelhouders aangegrepen om vragen stellen over de omstreden militaire activiteiten van het bedrijf. EADS is de op zes na grootste wapenproducent ter wereld en de tweede in Europa. Het levert op grote schaal wapens aan landen in spanningsgebieden (India en Pakistan, Zuid-Korea, Taiwan), landen in burgeroorlog (Colombia), of landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten (IndonesiŽ, Turkije, Qatar). Bovendien is het bedrijf betrokken bij de productie van kernwapens. EADS is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en onderhoud van de M-51, de nieuwe nucleaire raket voor Franse kernonderzeeŽrs.


More information about the Vredeslijst mailing list