[Menu]  [dDH]

De kosten

Over de kosten van E-mail mailing lists heersen vaak misverstanden: "Heb jij een abonnement op wel 4 mailing lists? Dat zal wat kosten!"

Niets is minder waar. Om te beginnen zijn de abonnementen zelf vaak gratis. Feitelijk is dit nog een overblijfsel uit de 'oude' Internetcultuur: "Voor wat hoort wat, dit dokken wij, volgende keer jij" en "Het gaat om vrije communicatie, laat die paar centen maar zitten".

Ook de verbindingskosten zijn normaal gesproken erg laag: Normale E-mailtjes (zonder attachments) bestaan uit piepkleine bestandjes. Zodra u er een paar tegelijk ophaalt, is het bedrag per E-mailtje nauwelijks in centen uit te drukken.

Een ander misverstand is dat mensen vaak denken dat je maar één ding tegelijk kunt doen op Internet: Bijvoorbeeld alleen browsen of alleen E-mail verzenden. Maar dat is onjuist: Uw (Windows) computer kan verschillende programma's tegelijk draaien en uw Internet verbinding mag voor verschillende dingen tegelijk gebruikt worden.
U kunt zelfs even de E-mail ophalen terwijl u een webpagina zit te lezen en dan is het feitelijk gratis. Kwestie van de verbindingstijd efficiënt benutten: Start niet alleen uw webbrowser, maar ook uw E-mail programma. Op het moment dat u nu een webpagina even uitgebreid wilt gaan lezen, schakelt u eerst even over naar uw E-mail programma. Daar start u het verzenden en ophalen van de E-mail en schakelt direct weer terug naar de browser. Terwijl u rustig de webpagina leest, wordt ondertussen de verbinding nu benut voor het uitwisselen van de E-mail.

Anders wordt het wanneer u voor elk E-mailtje wat u verstuurt opnieuw verbinding maakt met uw provider. Het inbellen, inloggen en weer uitloggen duurt veel langer dan het verzenden zelf. Dat levert dan veel extra de kosten op. Handig is een paar E-mailtjes te schrijven en dan alles tegelijk te verzenden (en natuurlijk tegelijk de nieuwe E-mail aan uw adres op te halen). Per E-mailtje mag dat niet meer dan een paar seconden duren (anders is er bij uw provider iets grondig mis).

Anders wordt het ook als mensen webpagina's (HTML) en attachments (zoals complete Word-bestanden) naar een E-mail mailing list gaan sturen. Vooral attachments kunnen zo groot worden dat de kosten per E-mailtje fors oplopen. Daarom is het bij veel E-mail mailing lists alleen toegestaan 'platte tekst' in te zenden.

Kortom: Een abonnement op een normale E-mail mailing list kost u vrijwel niets. Probeer een E-mail mailing list dus gerust eens uit. Is e.e.a. toch niet zo interessant, dat kunt u direct weer opzeggen.
De kosten van 'Internetten', zitten in het websurfen, downloaden, chatten e.d. De verbindingstijd is de maatstaf voor uw kosten, niet het aantal E-mailtjes of het aantal webpagina's dat u bekijkt. Het gaat in feite nog steeds om 'gesprekskosten': hoe lang belt u met Internet?

Voor meer over E-mail mailing lists: zie het menu.

 
Boyd Noorda

© 10 maart 1999 Socia Media, Den Haag.
Gebruik of overname van deze tekst is alleen mogelijk na schriftelijke toestemming.
Een link maken naar deze pagina mag uiteraard wel.


menu | dDH