Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma Feb 15 22:59:15 CET 2016


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict
- Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is
- Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

=============================
 
Vertaald bericht:
 
Overeenkomst VS-Rusland over Syrische oorlog belangrijke stap naar beëindiging conflict
De eerste test voor de nieuwe overeenkomst - en of Rusland in staat is om ervoor te zorgen dat de Syrische regering in overeenstemming daarmee handelt - zal het brengen van voedsel en andere ravitaillering naar de belegerde en geblokkeerde steden in Syrië zijn, zoals Madaya en Zabadani. Het opheffen van de belegeringen of althans het verlichten van het lijden van de belegerden, levert het probleem op dat bijna de helft van de volgens een schatting van de VN 486.000 mensen die belegerd worden zich bevinden in gebieden die in handen zijn van de regering en worden omsingeld door ISIS en al-Nusra.

Eén van de belangrijkste paragrafen in de verklaring van de International Syria Support Group (ISSG) betreft het controleren van de wapenstilstand. De paragraaf luidt, dat de ISSG moet zorgen voor ondersteuning "van een einde aan de vijandelijkheden en om dat te bevorderen is er een task force van de ISSG voor het staakt-het-vuren gevormd, onder auspiciën van de VS en gezamenlijk voorgezeten door Rusland en de Verenigde Staten, waartoe politieke en militaire functionarissen behoren, onder deelname van leden van de ISSG met invloed op de gewapende oppositiegroepen en de strijdkrachten die vechten ter ondersteuning van de Syrische regering."

De task force van de ISSG zal verduidelijken welke delen van Syrië in handen zijn van ISIS, al-Nusra en anderen die als terroristen worden bestempeld.
Er is genoeg ruimte voor meningsverschillen, maar voor het eerst is er een plan om de oorlog te de-escaleren en een mechanisme om dat door te zetten, dat wordt gesteund door de VS en Rusland. Syrische en regionale partijen zullen het lastig vinden om de overeenkomst te saboteren, hoewel ze kunnen proberen hem te omzeilen. Binnen Syrië zijn de partijen uitgeput door de lange oorlog en zo afhankelijk van steun van buiten dat ze op langere termijn weinig keus hebben dan zich ernaar te voegen. Regionale machten zoals Turkije, Saudi-Arabië en Qatar vinden het niet leuk wat er gebeurd is, maar kunnen er mogelijk niet veel tegen doen.

De enige ontwikkeling die kan leiden tot het opnieuw kantelen van het machtsevenwicht ten gunste van de Syrische oppositie, zou de directe interventie van het Turkse leger in Syrië zijn. Maar daarvoor begint het wel erg laat te worden, ondanks de grote ontevredenheid bij Turkije over de opmars van de Syrische Koerden aan hun zuidelijke grens. Saudi-Arabië is een belangrijke ondersteuner van de gewapende oppositie en heeft aangeboden om grondtroepen naar Syrië te sturen, maar het heeft niet gezegd wanneer, waar of hoe het zou interveniëren.

Lees de rest van het artikel van Patrick Cockburn in The Independent (http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/war-in-syria-this-agreement-between-the-us-and-russia-is-a-vital-step-to-ending-the-conflict-a6870741.html) (GB), 12 februari 2016
 
==============================
Onvertaalde berichten:

Land in vrije val (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0212-syria-fall.html)
Syrië is al gefragmenteerd geraakt door de oorlog, die 23 miljoen Syriërs feitelijk van hun land beroofd heeft. Dat land wordt langzaam maar zeker van de kaart geveegd.
The Hindu (India), 12 februari 2016

Een comedy of terrors (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0212-daesh-comedy.html)
Hoe hard ze het ook proberen, ISIS kan nog steeds niet nóg meer terreur uitoefenen dan zijn vijanden of, nog erger, dan hun beschermers. In de afgelopen drie jaar hebben onthoofdingen gediend als propaganda voor het ISIS-theater der wreedheden. Maar op Nieuwjaarsdag werd dat in de schaduw gezet door Saudi-Arabië, dat onbevreesd de hoofden afhakte van 47 mensen waaronder een prominente Sji'itische geestelijke.
CounterPunch (VS), 12 februari 2016

Poetins gok op Aleppo blijkt te werken (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0210-syria-putin.html)
De overwinning van de Russische bondgenoten van Assad in Noord-Syrië heeft die coalitie op schootsafstand gebracht van een beslissende overwinning in Aleppo.
Information Clearing House (VS), 10 februari 2016

Saudi's lokken Obama invasie van Syrië in (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0210-syria-saudis.html)
Syrische rebellen, waaronder ook jihadistische elementen, torpedeerden de vredesbesprekingen in Genève door voorwaarden te stellen vóórdat ze naar de onderhandelingstafel zouden komen. Deze manoeuvre bracht ook nieuwe druk op president Obama om mee te doen met een 'regime change'-invasie samen met de legers van Saudi-Arabië en andere Soennieten.
Consortiumnews.com (VS), 10 februari 2016

Waarom de huidige situatie rond Gaza een voorloper van oorlog is (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0209-palestine-precursor.html)
Het is moeilijk voor te stellen dat ons niet de volgende oorlog tegen Gaza te wachten staat. De strategische, politieke en militaire tactiek van Israël zal Gaza niet toestaan om ook maar met een minimum aan waardigheid te leven. Aan de andere kant maakt de geschiedenis van het verzet vanuit Gaza het onmogelijk om je een scenario voor te stellen waarin de bevolking de witte vlag zal hijsen en de toebedeelde straf vanuit Israël gedwee zal afwachten.
Ramzy Baroud in Politics for the people (VS/Pal.), 9 februari 2016

Amerikaanse positie tegenover Syrië neigt naar steun aan Russische interventie (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0208-syria-us-russian.html)
De VS probeert voordeel te halen uit gedeelde Amerikaans-Russische belangen in de bestrijding van ISIS, ten koste van het Amerikaanse doel van 'regime change' in Syrië.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 8 februari 2016

Wat we geleerd hebben van vijftig jaar wapenleveranties aan Saudi-Arabië (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0205-saudi-arms-deals.html)
Wapenverkopen aan Saudi-Arabië zeggen veel over de Britse politieke cultuur en het Britse buitenlands beleid. En niet op een mooie manier.
Open Democracy (VS), 5 februari 2016

Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0205-turkey-academics.html)
Terwijl de EU en de VS de gewelddadige strafexpedities van de Turkse regering tegen de Koerdische regio's door de vingers zien, krijgen Turkse universiteitsmedewerkers die zich uitspreken tegen het steeds dictatorialere beleid van het regime te maken met afstraffingen en zelfs gevangenisstraf.
The Conversation (XX), 5 februari 2016

Obama maakt zich klaar om - alweer - in Libië te gaan vechten (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0203-libya-fight.html)
Bijna vijf jaar nadat de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk een campagne van bombardementen tegen de Libische regering begonnen om voor 'regime change' te zorgen, overwegen dezelfde landen nieuwe aanvallen op dat land. Het zou een hervatting zijn van de oorlog waarvan ze dachten dat die gewonnen was toen de door hen gesteunde opstandelingen de Libische leider Moammar Khadaffi doodgemarteld hadden.
Activist Newsletter (GB), 3 februari 2016

Een nieuw Vietnam voor de VS in het Midden-Oosten (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0202-daesh-vietnam.html)
Een nieuw verhaal, over de Islamitische Staat als burgeroorlog, zou tot een nieuwe vredesbeweging kunnen leiden.
Ira Chernus in TomDispatch (VS), 2 februari 2016

Wat de president moet doen: stopzetten van Amerikaanse steun voor oorlog in Jemen (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0201-yemen-support.html)
Mogelijk de vreemdste beslissing op het gebied van buitenlands beleid die de regering-Obama heeft genomen is die om de door de Saudi's geleide oorlog in Jemen te steunen. Minder verrassend is het feit dat dit conflict op een rampzalige poel drijfzand is uitgelopen.
Cato Institute (VS), 1 februari 2016

Sancties om Iraanse raket-test waren bedrieglijk en hypocriet (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week07/0129-iran-sanctions.html)
Er is een aantal valse en misleidende beweringen rond het Amerikaanse beleid op het gebied van sancties tegen Iran en in het bijzonder in verband met de proef met een ballistische raket die Iran uitvoerde in oktober 2015. De argumenten dat deze proef op de een of andere manier ongeoorloofd of bedreigend was blijken bij nader inzien zowel oneerlijk als hypocriet te zijn.
Gareth Porter in Truthdig (VS), 29 januari 2016

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.




Meer informatie over de Vredeslijst maillijst