[Vredeslijst] 'Duurzamer’ ABP steekt bijna 1 miljard in producenten van kernwapens

Selma van Oostwaard vanOostwaard op paxforpeace.nl
Do Nov 12 13:45:16 CET 2015


|'Duurzamer' ABP steekt bijna 1 miljard in producenten van kernwapens: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/geen-pensioengeld-naar-kernwapens/ |

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeert nog steeds bijna 1 miljard euro in kernwapenproducenten. Daarmee is het pensioenfonds weer koploper in Nederland als het gaat om investeringen in deze massavernietigingwapens en heeft het, ondanks eerdere toezeggingen, zijn investeringsbeleid niet veranderd. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Don't Bank on the Bomb van vredesorganisatie PAX naar investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in kernwapenproducenten. 

Het ABP heeft 989 miljoen euro aan aandelen en obligaties uitstaan in dertien kernwapenproducenten. Daarmee blijft het pensioenfonds flink achter bij de internationale trend dat steeds meer financiële instellingen juist beleid hebben dat investeringen in kernwapenproducenten (gedeeltelijk) uitsluit, zoals het rapport laat zien.

[Onverdedigbaar]
Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening bij PAX: "Eind oktober claimde het ABP nog duurzamer te willen investeren. De deelnemers van het pensioenfonds hebben duidelijk aangegeven niet te willen dat hun pensioengeld naar kernwapenproducenten gaat. Meerdere malen zegde het ABP toe haar beleid ten aanzien van kernwapens te herzien. Maar nog altijd steekt het fonds de pensioenpremies van leraren, brandweerpersoneel en andere ambtenaren in producenten van massavernietigingswapens. Dat is onverdedigbaar."Op de tweede plaats in Nederland staat Aegon (695 miljoen euro) gevolgd door de ING Group (400 miljoen euro).

Wereldwijd investeren 382 banken, verzekeraars en pensioenfondsen gezamenlijk 493 miljard US dollar in 26 bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of modernisering van kernwapensInmiddels hebben 22 Nederlandse financiële instellingen beleid dat investeren in kernwapens beperkt of uitsluit, tegenover 18 vorig jaar. De pensioenfondsen Horeca & Catering, Philips en PNO Media sluiten alle kernwapenproducenten uit van investeringen. Naast ASN Bank en Triodos sluit nu ook de SNS Bank investeringen in kernwapenproducenten helemaal uit, net als de verzekeraars ASR en Menzis.

[Kernwapenverbod]
Krista van Velzen: "Wereldwijd groeit de weerstand tegen kernwapens, wapens waarvan het gebruik een humanitaire ramp zou veroorzaken. 121 landen zijn bereid te onderhandelen over een internationaal verbod op kernwapens. De meerderheid van de Nederlandse bevolking en van de Tweede Kamer wil van kernwapens af. Dankzij de ruim 45.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief van PAX debatteert de Tweede Kamer binnenkort over een Nederlands kernwapenverbod. Hoogste tijd dat financiële instellingen wakker worden en zich realiseren dat investeren in kernwapenproducenten écht niet meer kan."

Ga naar de actiepagina en kom in actie: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/geen-pensioengeld-naar-kernwapens/.

Voor meer informatie ga naar: www.paxvoorvrede.nl of www.dontbankonthebomb.nl 


Selma van Oostwaard
PAX 

Postbus 19318
3501 DH  Utrecht
Tel      + 31 (0)30 2320563                       
Mob    + 31 (0)6 22 508732                     
Email  vanoostwaard op paxforpeace.nl
Url       www.paxvoorvrede.nl 





Meer informatie over de Vredeslijst maillijst