Ander Nieuws week 40: Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma Sep 28 22:34:40 CEST 2015


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen 
- Tien redenen om te protesteren tegen de Saudische monarchie
- Hoog spel IsraŽl in al-Aqsa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
†
==============================
†
Vertaald bericht:
†
Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen (http://www.ipsnews.net/2015/09/u-s-russian-arms-supplies-to-iraq-syria-a-blessing-to-rebel-groups/)
Er blijkt een opmerkelijke consistentie te zijn in de samenstelling van de arsenalen van de belangrijkste gewapende groeperingen in Irak en SyriŽ. Het gaat in hoofdzaak om oude voorraden uit de tijd van de Sovjet-Unie in combinatie met een flinke handvol standaard Amerikaanse uitrusting. Daarbij was de bevoorrading van de zogenaamde gematigde groepering in SyriŽ in de begintijd (2012-2013) afkomstig uit de Golfstaten en Turkije, terwijl deze al snel in handen vielen van ISIS en anderen door middel van buit op het slagveld, overlopers of corruptie.
De overdracht van wapens aan derde partijen (proliferatie) heeft zeker aan de Iraakse kant een lange geschiedenis in deze regio. Toekomstige leveranciers zouden extreem terughoudend moeten zijn om verder regionale proliferatie en de catastrofale gevolgen daarvan de voorkomen.

Patrick Wilcken, onderzoeker van Amnesty International, in Inter Press Service (Internationaal), 24 september 2015


==============================
†
Onvertaalde berichten:

Tien redenen om te protesteren tegen de Saudische monarchie (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0924-saudi-oppose.html)
Tijdens de discussies over het kernenergie-akkoord met Iran is het vreemd om Amerikaanse politici aan te horen die heftige veroordelingen uitspreken tegen de schendingen van mensenrechten in Iran, terwijl ze zwijgen over nog ergere schendingen door VS-bondgenoot Saudi-ArabiŽ. Niet alleen is het Saudische regime repressief in binnen- en buitenland; Amerikaanse wapens en Amerikaanse steun voor het regime maken Amerikanen hieraan medeplichtig.
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 24 september 2015

IsraŽl sluit wijken in Oost-Jeruzalem hermetisch af (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0924-israel-palestine-lockdown.html)
De IsraŽlische autoriteiten hebben de voornaamste ingangen naar wijken in Oost-Jeruzalem afgesloten met betonblokken, waardoor Palestijnen verhinderd werden in hun voorbereidingen voor het Offerfeest.
Ma'an News Agency (Palestina), 24 september 2015

Vragen over de Irak-oorlog die Chilcot niet zal stellen - laat staan beantwoorden (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0922-iraq-questions.html)
Het verzwegen verhaal van het cruciale 'werkplan' van de VN-wapeninspecteurs, en hoe dit werd ondermijnd en uiteindelijk afgevoerd via de zijdeur door Bush en Blair.
Milan Rai in TeleSur (Venezuela), 22 september 2015

Hoog spel IsraŽl in al-Aqsa - en waarom het Netanyahu mogelijk nog gaat lukken ook (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0922-israel-palestina-alaqsa.html)
Het feit dat IsraŽlische plannen om de laatst overgebleven symbolen van een Palestijnse natie en spiritualiteit in te lijven nu ook al-Aqsa bereikt hebben, is bijzonder verontrustend. Netanyahu zal waarschijnlijk zijn plannen doorzetten, wat de prijs of de consequenties ook zullen zijn.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 22 september 2015

Kan ISIS Rusland en het Westen bij elkaar brengen? (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0922-isil-russia.html)
Het Kremlin heeft redenen om zich zorgen te maken over ISIS. Onder de naar schatting 20.000 buitenlandse rekruten die in Irak en SyriŽ vechten in de gelederen van ISIS en andere extremistische groepen, zijn naar men aanneemt zo'n 2.200 Russische staatsburgers.
OpenDemocracy (VS), 22 september 2015

De mythe over Parchin begint sleets te worden (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0922-iran-myth.html)
Al meer dan drie jaar is met zware doses propaganda een mythe gecreŽerd over een stalen buis voor het testen van explosieven, die zich zou bevinden op een locatie van het Iraanse militaire testgebied Parchin.
Gareth Porter in Middle East Eye(Internationaal), 22 september 2015

Na het Iraanse akkoord: Houden de kernwapenmachten zich wel aan de regels? (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0920-iran-rules.html)
Alles welbeschouwd gaat het onlangs goedgekeurde kernenergie-akkoord met Iran over niet meer dan het waarborgen dat Iran zijn verplichtingen zal nakomen onder het Non-Proliferatieverdrag (NPV), dat het land verbiedt om kernwapens te ontwikkelen. Maar het NPV heeft twee soorten bepalingen.
History News Network (VS), 20 september 2015

ISIS-leider vocht in 2013 nog onder VS-paraplu (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0918-isil-us-umbrella.html)
Abu Omar al-Shishani, het gezicht van de ISIS-terreur, kreeg Amerikaanse militaire training als lid van een elite-eenheid van het Georgische leger. In feite genoot hij Amerikaanse steun van Amerikaans belastinggeld tot in 2013, toen hij met zijn bende Tsjetsjeense jihadi's al in SyriŽ vocht.
Levant Report (VS), 18 september 2015

Wat zit achter Russische militaire steun aan SyriŽ? (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0918-syria-russia.html)
Er komen steeds meer aanwijzingen voor een aanzienlijke intensivering van de Russische militaire steun voor de regering-Assad, wat tot zorg leidt in het westen over de motieven van Vladimir Putin voor deze militaire aanwezigheid in de door oorlog verscheurde vazalstaat van Rusland. Maar wat zijn die motieven nu eigenlijk?
The Conversation (GB), 18 september 2015

Oorlog in Yemen als 'rite de passage' (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0916-yemen-war.html)
Saudi-ArabiŽ en zijn bondgenoten in de Perzische Golf proberen hun invloed in de regio een oppepper te geven door de roekeloze inzet van militaire macht.
Rami G. Khouri in Al Jazeera America (Qatar/VS), 16 september 2015

Protesten over elektriciteit Irak leggen machtsconflict bloot (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0906-iraq-protests.html)
Iraakse protesten over tekorten aan elektriciteit zijn veranderd in oproepen tot een einde aan de corruptie en sektarische politiek in het land.
Al Jazeera (Qatar), 6 september 2015

Wat ontbreekt aan berichten over slachting in Yemen: Washington's aandeel (http://vredessite.nl/andernieuws/2015/week40/0831-yemen-reports.html)
Berichten in de New York Times en de Washington Post over burgerdoden in Yemen lieten de informatie achterwege die dit nieuws in het bijzonder relevant maakte voor hun Amerikaanse lezers: de Amerikaanse regering geeft actieve steun aan de luchtoorlog in Yemen, die de oorzaak was van de dood van diezelfde burgers.
FAIR (Fairness and Accuracy In Reporting, VS), 31 augustus 2015

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Vredeslijst maillijst