[Vredeslijst] Pensioenfondsen investeren miljarden in JSF-bedrijven

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Wo Aug 19 13:08:19 CEST 2015


Uit het nieuwe onderzoek 'Pensioengeld voor de JSF' van Stop Wapenhandel blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen voor miljarden beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van de F35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. Dit gevechtsvliegtuig zal de F16 opvolgen.

ABP is met ruim 1,8 miljard dollar beleggingen in de 31 onderzochte bedrijven veruit de grootste investeerder. Het door PFZW belegde bedrag komt ruim boven de half miljard euro. Andere pensioenfondsen die in veel bedrijven beleggen zijn PMT, PME en de pensioenfondsen voor bouw, vervoer, grafische bedrijven en woningcorporaties.
 
Volgens Stop Wapenhandel betekent beleggen in de F35 investeren in een aanvalsvliegtuig, ontwikkeld voor grootschalige bombardementen. Het betekent ook investeren in het vasthouden aan de Nederlandse kernwapentaak. Bovendien geeft Nederland met deelname aan JSF-productie een deel van zijn wapenexportcontrole uit handen, omdat in diverse Memoranda of Understanding is vastgelegd dat de VS bepalen aan wie het vliegtuig geleverd gaat worden. Toestellen met Nederlandse onderdelen kunnen daardoor geleverd gaan worden aan landen waar Nederland zelf een zeer terughoudend wapenexportbeleid voor voert.
 
"Recent onderzoek toonde aan dat 80% van de pensioendeelnemers niet wil dat hun geld in wapenindustrie belegd wordt, zelfs niet als dat veel rendement oplevert. Pensioenfondsen zouden naar hun deelnemers moeten luisteren, en hun geld niet in wapens moeten investeren." aldus Mark Akkerman van Stop Wapenhandel.
 
Zie voor het rapport: http://stopwapenhandel.org/jsf-pensioenfondsen

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Vredeslijst maillijst