[Vredeslijst] Ander Nieuws week 20: Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Di mei 12 23:06:37 CEST 2015


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
- Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
- Saudi-Arabi en de legitimiteits-oorlog in Yemen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
Wereldwijde conflicten en gebruik van geweld hebben in 2014 een recordaantal van 38 miljoen vluchtelingen veroorzaakt. Dat wordt onthuld in een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre van de Noorse Vluchtelingenraad, en ondersteund door het vluchtelingenagentschap van de VN.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de twee organisaties dat 11 miljoen mensen voor het eerst op de vlucht sloegen - in de meeste gevallen vanwege conflicten in Syri, Irak, Zuid-Soedan, Nigeria en de Democratische Republiek Congo. Dat kom neer op 30,000 mensen per dag.

Burgers uit Irak moesten in 2014 het meest vluchten, waarbij er vanaf juni vorig jaar minstens 2,2 miljoen op de loop gingen voor ISIS. Syri heeft de meeste binnenlandse vluchtelingen, 7.6 miljoen mensen werden verdreven vanwege de burgeroorlog in dat land die nu vijf jaar duurt. Het gaat om 35% van de bevolking.

The Associated Press, 6 mei 2015 (http://www.seattletimes.com/nation-world/report-2-2-million-iraqis-displaced-by-islamic-state-group/)


==============================
Onvertaalde berichten:

"We bombardeerden burgerdoelen in Gaza voor de lol" (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-06-israel-gaza-entertainment.html)
Een Isralische soldaat heeft gezegd dat hij en zijn collega's tijdens de oorlog van vorig jaar voor de lol burgerdoelen hebben gebombardeerd in de Gazastrook. Hij wees er ook op dat het doel was om de infrastructuur van Gaza te vernietigen, niet alleen Hamas.
The Middle East Monitor (GB), 6 mei 2015

Dialoog Libi gaat voorbij aan voornaamste probleem (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-06-libya-dialogue.html)
Kan een politiek akkoord tussen rivaliserende overheden in Tobruk en Tripoli een einde maken aan gewelddadige confrontaties tussen de tientallen Libische milities als geen van beide kanten de volledige zeggenschap heeft over het eigen machtsblok?
Ahram Online (Egypte), 6 mei 2015

Media snappen niets van 'stromannen-oorlog' in Yemen (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-04-yemen-proxy.html)
Yemen is een Saudische agressie-oorlog, terwijl Syri en Libi het gevolg zijn van een gevaarlijke strategie van de Golfstaten om groepen sektarische strijders te steunen.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 4 mei 2015

Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-03-meast-oil-wars.html)
Manipulatie van de oliemarkt is niets nieuws. Recentelijk heeft de prijs van een vat olie een duikvlucht genomen en is nu nog maar de helft van wat ze een jaar geleden was. De voornaamste reden is schaliegaswinning - een smerig en vervuilend proces - en maatregelen van OPEC om concurrentie van schaliegas te ontmoedigen.
Common Dreams (VS), 3 mei 2015

Saudi-Arabi en de legitimiteits-oorlog in Yemen (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-02-yemen-legitimacy.html)
Saudi-Arabi heeft zijn operatie in Yemen gebruikt om een nieuw hoofdstuk te beginnen in zijn eigen geschiedenis als militaire en politieke grootmacht. Er is weinig twijfel over mogelijk: het koninkrijk is van plan om een regionale alleenheerschappij te vestigen - gelijk aan, of zelfs in de plaats van, die van de Verenigde Staten.
Jadaliyya (VS), 2 mei 2015

Groot-Brittanni, Libi en de Middellandse Zee (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/05-02-libya-britain.html)
De agressie-oorlog van de NAVO tegen Libi in 2011 gaf het land in handen van racistische doodseskaders. Honderden migranten-arbeiders uit landen ten zuiden van de Sahara en zwarte Libirs zijn doodgeslagen of op de brandstapel beland van de 'revolutionairen', en tienduizenden zijn illegaal gevangengezet en gemarteld door de stoottroepen van de NAVO - milities met namen als de 'Brigades voor zuivering van zwarthuiden' - die de regio 'etnisch gezuiverd' hebben.
CounterPunch (VS), 1-3 mei 2015

Muziek aan de poorten en het raadsel van n-staat-oplossing in Palestina (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-30-palestine-conundrum.html)
Het beeld dat de veiligheid van Isral, omgeven door een zee van vijanden, gewaarborgd moet blijven is al lang geleden het standaardverhaal geworden in de Amerikaanse media als het gaat over de strijd in de regio. Maar net als bij het verhaal dat de media beheerste vr de Amerikaanse invasie in Irak - dat Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben - worden de feiten op de grond vaak genegeerd.
TomDispatch (VS), 30 april 2015

Turkse leger keert terug op het toneel - net vr de verkiezingen (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-29-turkey-elections.html)
Terwijl de president van de Turkse Republiek, Tayyip Erdogan, en zijn regerende partij zichzelf verbinden met het leger om aan de macht te blijven, keren de militairen terug op het politieke toneel - en gaan daar langzaamaan steeds zwaarder wegen.
teleSUR (Venezuela), 29 april 2015

Geen Arabische Simon Bolivar (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-29-meast-socialism.html)
Terwijl de regio instort, gaat het Arabische socialisme als een nachtkaars uit.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 29 april 2015

Iran roept op tot nucleaire ontwapening door VS, Isral en de rest van de wereld (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-29-iran-disarmament.html)
Op een topontmoeting keerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif de rollen om jegens de landen die eisen dat Iran zijn kernenergieprogramma beperkt tot elektriciteitsopwekking voor burgerdoeleinden. Zarif riep alle landen op om met kernwapens te stoppen, ook Isral en de VS.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 29 april 2015

Arabische wereld naar tweepolige situatie? (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-25-meast-bipolarity.html)
In Egypte, Syri, Irak en Bahrein zal het erg moeilijk worden voor revolutionaire democratische bewegingen om succes te boeken in de tweepolige situatie die aan het ontstaan is.
OpenDemocracy (VS), 25 april 2015

Ontsnappen uit Syri met de 'Karavaan des Doods' (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week20/04-23-syria-escaping.html)
In hun pogingen om het land te ontvluchten om te ontsnappen aan de verschrikkingen van de oorlog en op zoek te gaan naar een beter leven, hebben duizenden Syrirs hun leven al gewaagd op smokkelroutes.
Syria Deeply (VS), 23 april 2015


Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Vredeslijst maillijst