EU moet militaire steun aan Israël beëindigen

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Do Jul 24 10:06:05 CEST 2014


Persbericht 'Europees Netwerk Tegen Wapenhandel' - Terwijl het conflict in de Gazastrook blijft escaleren, en het dodental blijft stijgen, roept het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) op tot een onmiddellijk einde aan alle Europese militaire steun voor Israël en voor een volledig EU-wapenembargo tegen alle strijdende partijen.

In afwachting van zo'n embargo moeten alle EU-staten onmiddellijk alle export van militaire goederen en steun aan de partijen in het conflict stop zetten.
 
Gezamenlijk zijn de EU-landen een van Israëls belangrijkste wapenleveranciers, slechts voorafgegaan door de VS. In de afgelopen tien jaar hebben EU-landen voor meer dan 2 miljard euro aan vergunningen voor wapenuitvoer naar Israël afgegeven, inclusief 600 miljoen euro in 2012 alleen. Het gaat onder meer om munitie, wapenafvuurapparatuur en onderdelen voor militaire vlieg- en voertuigen. Volgens EU-rapportages hebben EU-landen sinds 2002 geen wapens meer aan Palestina geleverd.
 
Nederlandse onderdelen van F16-gevechtsvliegtuigen, Apache gevechtshelikopters en Hellfire-raketten eindigen via samenwerking met Amerikaanse bedrijven in handen van de Israëlische krijgsmacht. Italië is binnen de EU de belangrijkste wapenleverancier voor Israël. Sinds de recente Israëlische luchtaanvullen op Gaza zijn begonnen, heeft Alenia Aermacchi (een Italiaans bedrijf onder controle van de Finmeccanica-groep) twee M-346 trainingsvliegtuigen aan de Israëlische luchtmacht geleverd. Spaanse wapenexport naar Israël is verdubbeld sinds 2006.
 
Andrew Smith van de Britse Campaign Against Arms Trade zegt: "Het leveren van wapens geeft Israël niet alleen militaire steun, maar ook sterke politieke steun. Europa moet haar invloed gebruiken om verzoening te promoten, niet om de spiraal van oorlog en conflict te voeden. Een onmiddellijk embargo op alle wapenexport vanuit EU-landen naar Israël en alle zijden in het conflict is essentieel als de EU een vredesstichtende rol wil spelen en om duidelijk te maken dat het de acties van de Israëlische regering en de escalatie van het conflict niet steunt."
 
Een aantal Europese landen hebben een wederkerige relatie met Israël, waarbij ze jaarlijks miljoenen euro's uitgeven aan 'op het slagveld geteste' wapens van Israëlische bedrijven. Een groeiend markt hierbij is die van de onbemensde vliegtuigen ('drones').
Zo heeft Spanje Searcher-drones van de Israel Aerospace Industries (IAI) aangekocht. In 2005 heeft het Britse Ministerie van Defensie een contract ter waarde van bijna een miljard pond gesloten met UAV Tactical Systems Ltd (U-TacS), een joint venture van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems en Thales UK, voor de ontwikkeling van Watchkeeper WK450-drones.
 
Giorgio Beretta van het Italian Disarmament Network stelt: "We waarderen de oproep van de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, aan alle partijen in het conflict om over te gaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. In lijn daarmee moet de Italiaanse regering - die nu het Presidentschap van de Raad van de Europese Unie in handen heeft en een van de belangrijkste wapenleveranciers aan Israël is - actie stimuleren die leidt tot een EU-wapenembargo tegen alle partijen in het confict, om burgers te beschermen en de hervatting van onderhandelingen te bevorderen."
 
Ondertekend door de volgende participanten in het Europees Netwerk tegen Wapenhandel:
 
- Bremen Foundation for Arms Conversion and Peace Research (Germany)
- Campaign Against Arms Trade (Verenigd Koninkrijk)
- Centre Delàs for Peace Studies (Spanje)
- Group Switzerland Without an Army - GSoA (Zwitserland)
- Stop Wapenhandel (Nederland)
- Rete Italiana per il Disarmo (Italië)
- The Human Rights Institute of Slovakia (Slowakije)
- NESEHNUTÍ Brno (Tsjechische Republiek)
- Norwegian Peace Association (Noorwegen)



Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.




Meer informatie over de Vredeslijst maillijst