[Vredeslijst] Documentaire 'This is not a prison' in 10 juli - na ontruiming van deze 'prison'

Lokien Holleman lokienmail op yahoo.com
Di Jul 8 12:12:36 CEST 2014


'This is not a prison' documentaire vertoond
ACU, Voorstraat 71, Utrecht - donderdag 10 juli, 20pm

In de week waarin de gemeente rond de honderd vluchtelingen die tijdelijk onderdak vonden in een voormalige gevangenis omgedoopt tot Vluchthaven, op straat zet, wordt de documentaire 'This is not a prison' vertoond.

De documentaire gaat over deze groep vluchtelingen. Hij wordt vertoond in ACU, Utrecht, tijdens de 'Peace Week' van Stichting VIA. De 'Peaceweeks' in verschillende landen vormen de afsluiting van een Europees project over extreem-rechts en de reactie ertegen in Europa. Tijdens het 'research' gedeelte vormde de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam (Wij Zijn Hier) ook een onderdeel van het project. Zij vertelden over hun situatie en hoe uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland uitgesloten worden van universaire mensenrechten.

De avond zal starten met twee korte voorfilpjes en worden gevolgd door de documentaire (45 minuten). Na afloop zal de Wij Zijn Hier beweging worden toegelicht in een korte presentatie en een vraag & antwoord. Vanwege de zeer onzekere en dramatische situatie deze week, kan niet worden gegarandeerd dat vluchtelingen zelf aanwezig zijn. Als je moet leven op de straat, zijn er andere eerste behoeften. Desalniettemin is de situatie nijpender dan ooit voor deze groep en zal er deze avond ook een update gegeven kunnen worden over de situatie. In elk geval zullen supporters en de documentaire maakster tijdens de avond aanwezig zijn. Na afloop van de discussie zijn er nog enkele korte films over vluchtelingen in Europa.

Over de documentaire:

“This is not a prison” is een documentaire van artiest / filmmaker Marlijn Franken. De afgelopen 6 maanden (december 2013 - juni 2014) volgde ze met haar camera enkele uitgeprocedeerde vluchtelingen in de 'Vluchthaven', een voormalige gevangenis in Amsterdam. Zij registreerde het dagelijks leven in deze tijdelijke, kunstmatige samenleving. Een film die de kracht van mensen toont, die proberen iets van hun leven te maken in een bijzonder uitzichtloze situatie. Duur 45 minuten. Engelse ondertiteling.

Over Stichting VIA en het project:

Citizens Beyond Walls (CBW) is een Europees project van SCI (Service Civil International) met doel mensen te activeren om de groei van extreem rechts in Europa tegen te gaan. Dit gebeurt door onderzoek, verzamelen van materialen en verhalen en door het lobbien voor initatieven tegen de alarmerende groei van extreem rechtste groeperingen. Het project duurt 16 maanden en is in december 2013 gestart. Acht takken van SCI doen mee aan dit project: uit Italie, Hongarije, Nederland, Catalonie (Spanje), Griekenland, Bulgarije, Servie en Duitsland. De Nederlandse tak van SCI heet Stichting VIA. Meer informatie over het project op: www.stichtingvia.nl/index.php/citizens-beyond-walls

Over Wij Zijn Hier:

Wij Zijn Hier is een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. De groep heeft besloten de onmenselijke situatie waarin zij leven zichtbaar te maken, door zich niet meer te verschuilen maar juist de situatie van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland aan de kaak te stellen. Dankzij de kracht van de vluchtelingen en de hulp van vele supporters, bestaat de groep al twee jaar.


Meer informatie over de Vredeslijst maillijst