[Vredeslijst] Nederland en de wereldwijde wapenhandel: gidsland met dubbele moraal?

Merijn de Jong dejong op ikvpaxchristi.nl
Ma Jan 24 16:18:52 CET 2011


Nederland en de wereldwijde wapenhandel: 
Gidsland met dubbele moraal? 
Debat in het Humanity House in Den Haag, 14 februari, 16u00 - 18u15 

Ondanks de financiŽle crisis namen in 2009 de wereldwijde militaire uitgaven met 6% toe tot wel 1531 miljard dollar per jaar. De wereldwijde wapenhandel zit dus in de lift. Opkomende economieŽn investeren meer in hun militaire apparaat wat bijdraagt aan toenemende productie en de verspreiding van wapens. Hoewel er verdragen zijn die nucleaire, chemische en biologische wapens, mijnen en clustermunitie reguleren, is er geen verdrag voor de handel in gewone wapens. De Europese Unie hanteert een aantal criteria voor de export van wapens, maar ook deze missen een eenduidige interpretatie. Ondertussen stromen wapens conflictgebieden in en weten repressieve regimes toegang te krijgen tot militair materiaal. 
Oxfam Novib en IKV Pax Christi nodigen u uit in debat te gaan met politici, de defensie-industrie en overheid over de noodzaak voor een sterk, alomvattend wapenhandelsverdrag en een eenduidig export en doorvoerbeleid. Op 14 februari wordt een korte film getoond over de impact van wapens in Burundi. Daarna zullen sprekers van Amnesty International, Campagne tegen Wapenhandel, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Kamerleden hun visie uiteenzetten. Ze gaan daarna in discussie met de aanwezigen over de rol en verantwoordelijkheid van Nederland op het wereldtoneel. Waarom is een wapenhandelsverdrag nodig? Welke rol kan Nederland als wapenexport en doorvoer land hierbij spelen? Waar een klein land groot in kan zijn. 
Laat u informeren en inspireren over een onderwerp dat ver weg lijkt maar dichterbij is dan uw denkt. 

Programma 
16u00    Welkom met koffie en thee 
16u20    Opening van de avond 
16u30    Vertoning van de film Shooting Poverty (www.shootingpoverty.org) 
17u00    Een blik op de onderhandelingen voor een Wapenhandelsverdrag (oa. met de Nederlandse Ambassadeur bij
    Ontwapeningsconferentie in GenŤve) 
17u20    Doorvoer van wapentransporten via Nederland (door Frank Slijper van Campagne tegen Wapenhandel) 
17u30    Debat (geopend door enkele Kamerleden, waaronder Arjan El Fassed van Groen Links)
18u15    Afsluitende borrel 
Adres:   Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag. Deuren open: 16 uur. 
R.S.V.P:  Wij stellen het op prijs indien u zich vůůr 8 februari aanmeldt bij wapendebat op ikvpaxchristi.nl; uw aanmelding kunt u als definitief beschouwen.
Voor meer achtergrond info over doorvoer, zie: http://www.rnw.nl/nederlands/article/gidsland-met-dodelijke-doorvoerMeer informatie over de Vredeslijst maillijst