[Midden-Oosten] Ander Nieuws week 27: Amerikaanse leugens over vermeende gifgasaanval door Assad

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma Jul 3 21:50:30 CEST 2017


Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Rusland betreedt slaapkamer NAVO
- Onderzoeksjournalist Seymour Hersh onthult Amerikaanse leugens over vermeende gifgasaanval door Assad
- Alle tekens die Trump geeft wijzen op komend conflict met Iran
en nog meer.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/). 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================

Vertaald bericht:

Rusland betreedt slaapkamer NAVO
De steeds grotere kilte in de Russisch-Amerikaanse betrekkingen valt samen met de verscherpende tegenstellingen in de Turks-Amerikaanse betrekkingen. En dus is het besluit van Turkije om te kiezen voor het Russische S-400 Triumf luchtverdedigingssysteem zowel symbolisch als strategisch.


Als Turkije dit wapensysteem op zijn grondgebied plaatst zal het niet langer toegang hebben tot de radarbeelden van de NAVO, terwijl de gevechtsvliegtuigen van de NAVO in het geval van een regionaal conflict niet langer kunnen vliegen in de buurt van het S-400 systeem dat in Turkije staat opgesteld.


Hiermee begeven Turkije en de NAVO zich in onbekende wateren. De luchtverdedigingsarchitectuur is geen stand alone systeem, zoals een tank. Om een inkomende vijandelijke ballistische raket te onderscheppen zijn er vroegtijdig data nodig van militaire satellieten met geavanceerde detectiemiddelen. Turkije wil deze capaciteit uiteindelijk zelf ontwikkelen, hetgeen een uitgebreid met Rusland afgestemd programma betekent, dat niet samen zal kunnen werken met de systemen van de NAVO.


Een commentaar van het Chinese persbureau Xinhua gebruikt een goed gekozen vergelijking en stelt dat Rusland hiermee de slaapkamer van de NAVO zou betreden.


Lees het hele artikel van M. K. Bhadrakumar (http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2017/07/01/russia-enters-natos-bedroom/) op het blog Indian Punchline, 1 juli 2017

==============================

Onvertaalde berichten:

Onderzoeksjournalist Seymour Hersh onthult Amerikaanse leugens over vermeende gifgasaanval door Assad (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0629-syria-lies-sarin.html)
Onderzoeksjournalist Seymour Hersh bracht in de jaren 1970 de massamoord van My Lai tijdens de Vietnam-oorlog aan het licht en meer recent het folterschandaal van Abu Ghraib in Irak. Nu heeft hij de bewering van de Amerikaanse regering en de media op de korrel genomen dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad in april bijna honderd mensen doodde met een zenuwgasbombardement. Naar aanleiding van dit incident lanceerde president Trump een aanval met kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis.
CounterPunch (VS), 29 juni 2017

Gaza: Een politiek van vernedering (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0629-palestine-politics-humiliation.html)
Ingeklemd tussen Israëlische weigeringen om in te gaan op internationale oproepen om de blokkade van de Gazastrook te beëindigen en een treurniswekkend machtsspel van de Palestijnse leiders, worden de bewoners van Gaza aan hun lot overgelaten.
Ramzy Baroud in ZNet (VS), 29 juni 2017

Advies, assistentie en wapenleveranties: VS in oorlog (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0628-us-at-war.html)
Onder de radar vliegend zijn de Amerikaanse strijdkrachten betrokken in een steeds toenemend aantal missies van "advies en assistentie", aangevuld met grote wapenleveranties en door de CIA uitgevoerde drone-aanvallen. En zo raakt de VS steeds meer gebonden aan langdurige interventies in Afrika en het Midden-Oosten.
PeaceVoice (VS), 28 juni 2017

Hoe Trump een oorlog riskeert tussen Qatar en Saudi-Arabië (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0626-saudi-qatar-war.html)
De grootspraak van president Trump in zijn reactie op Saudische dreigementen tegen Qatar kan gezien worden als "groen licht" voor een Saudische invasie - en de volgende stap richting een regionale oorlog met Iran.
ConsortiumNews (VS), 26 juni 2017

Een akkoord over twee eilandjes, en wat Israël daarmee wint (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0624-israel-egypt-saudi-islands.html)
Twee kleine, onbewoonde eilanden houden de wacht tussen Egypte en Saudi-Arabië aan de monding van de Golf van Aqaba. Dit is de enige toegang voor Israël naar de eigen haven van Eilat en de cruciale handelsbetrekkingen met Zuidoost-Azië. Eerder deze maand gaf het Egyptische parlement goedkeuring voor de overdracht van de twee eilanden aan Saudi-Arabië, in ruil voor miljarden Saudische dollars in leningen en investeringen om de kwijnende Egyptische economie te helpen. En vreemd genoeg heeft Israël in stilte zijn zegen gegeven aan het akkoord.
Jonathan Cook in Al Jazeera (Qatar), 24 juni 2017

Hoe het conflict tussen de VS en Iran op een oorlog afstevent (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0623-iran-escalating-war.html)
Het al lang sudderende conflict tussen de VS en Iran is in rap tempo aan het escaleren richting oorlog. Het slagveld is de uitgebreide woestijn van Oost-Syrië waar al vijf jaar een burgeroorlog woedt. Teheran wil Amerikaanse troepen daar weghouden, terwijl Washington de regio wil gebruiken om oorlog te voeren tegen de bondgenoot van Iran, Syrië.
AlterNet (VS), 23 juni 2017

Slaapwandelend een wereldwijde confrontatie in (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0622-syria-global-confrontation.html)
Met de escalatie van de nooit verklaarde oorlog in Syrië riskeert de regering van Trump een directe militaire confrontatie met Rusland.
The Progressive (VS), 22 juni 2017

EU wast handen in onschuld over Gaza (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0622-palestine-gaza-eu.html)
De blokkade door Israël veroordeelt de inwoners van Gaza tot een leven in hopeloze armoede onder praktisch onmenselijke omstandigheden, waarvoor in de moderne wereld geen vergelijkbare situatie is. Maar de Europese Unie, die zichzelf verkoopt als kampioen van vrijheid, democratie en mensenrechten, heeft zijn handen van de mensen daar afgetrokken.
Ali Abunimah in The Electronic Intifada (VS), 22 juni 2017

Beleid Trump is helder: Burgerslachtoffers doen er niet toe in 'Oorlog tegen terreur' (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0621-us-gwot-civilian-casualties.html)
Verschillende luchtaanvallen op steden en het gebruik van witte fosfor - waarschijnlijk een oorlogsmisdaad - staan garant voor een toenemend aantal doden.
Phyllis Bennis in The Nation (VS), 21 juni 2017

Alle tekens die Trump geeft wijzen op komend conflict met Iran (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0621-iran-coming-conflict.html)
Achter alle stompzinnige politiek van Trump in het Midden-Oosten steekt een onmiskenbare drang om de confrontatie met Iran aan te gaan.
Foreign Policy in Focus (VS), 21 juni 2017

Nog meer destabilisatie van het Midden-Oosten (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2017/week27/0620-saudi-destabilizing-middle-east.html)
Het Saudische regime bespeelt Donald Trump, met potentieel rampzalige gevolgen.
TomDispatch (VS), 20 juni 2017




Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.




Meer informatie over de Midden-Oosten maillijst