Ander Nieuws week 41: Obama's Syrië-beleid en de illusie van Amerikaanse macht in het Midden-Oosten

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma Okt 10 22:22:35 CEST 2016


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Witte Huis neemt (een heel klein beetje) afstand van Saudische oorlog in Yemen 
- Komt eindelijk de klad in betrekkingen tussen VS en Saudi-Arabië?
- Taliban weer aan de macht in Afghanistan, en radicaler dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
==============================
 
Vertaald bericht:

Witte Huis neemt (een heel klein beetje) afstand van Saudische oorlog in Yemen
De regering van de VS heeft een luchtaanval van de Saudische coalitie op een begrafenis in de Yemenitische hoofdstad Sanaa, die 155 mensen het leven kostte, veroordeeld. Een woordvoerder verklaarde dat de Amerikaanse steun aan de oorlog in Yemen "geen blanco cheque betekent."

De woordvoerder kondigde ook aan dat in het licht van een reeks dergelijke incidenten (aanvallen op ziekenhuizen en scholen) de VS de steun aan de Saudi's opnieuw gaan bekijken.

Volgens een bericht van CNN vorige maand was het VS-leger al bezig wat afstand te nemen van de oorlog in Yemen. De VS trokken toen een planningsteam dat coördineerde met de luchtoperaties van de coalitie terug uit Saudi-Arabië en verplaatste het naar Bahrein. De woordvoerder van het Pentagon verklaarde formeel dat dit een betere coördinatie met het maritieme commando daar mogelijk maakte.

De planningscel was in april juist opgericht in het kader van een reeks maatregelen om de militaire ondersteuning van de VS voor de bombardementscampagne van de Saudische coalitie in Yemen uit te breiden. De invloed van de planningscel op de luchtaanvallen lijkt overigens uiterst beperkt te zijn geweest.

Ray Sanchez in CNN (VS), 9 oktober 2016 (http://edition.cnn.com/2016/10/08/middleeast/yemen-airstrikes/index.html)


==============================

Onvertaalde berichten:

Het Syrië-beleid van Obama en de illusie van Amerikaanse macht in het Midden-Oosten (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1007-syria-illusion.html)
Eén van de grootste mislukkingen van Obama is het feit dat hij zijn beleid in Syrië voornamelijk liet bepalen door de ambities van Qatar, Saudi-Arabië en Turkije.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 7 oktober 2016

Komt eindelijk de klad in betrekkingen tussen VS en Saudi-Arabië? (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1005-saudi-souring.html)
Druk van mensenrechtenorganisaties zoals Oxfam op de slachtoffers van de aanslagen van '11 september' helpen om de band tussen deze oude politieke bondgenoten aan te tasten, maar de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen zouden onze kans op verandering wel eens te grabbel kunnen gooien.
OtherWords (VS), 5 oktober 2016

Vijftien jaar later: Taliban weer aan de macht in Afghanistan, en radicaler dan ooit (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1005-afghanistan-back.html)
Vijftien jaar geleden ging de Verenigde Staten oorlog voeren in Afghanistan. Het was het startschot voor de Global War on Terror. Wat de VS op het oog had met die oorlog was eenvoudig: voorkomen dat Afghanistan een toevluchtsoord zou zijn voor al-Qaida en democratie naar Afghanistan brengen door de Taliban eruit te gooien. Anderhalf decennium later zijn de Taliban weer helemaal terug.
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 5 oktober 2016

Een Afghaan in Wonderland (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1004-afghanistan-wonderland.html)
De afgelopen week hebben de Europese Unie en de Afghaanse regering de Brusselse Conferentie over Afghanistan gehouden, waar zo'n 70 landen en 30 internationale organisaties bij aanwezig waren. Er wordt nog steeds gehoopt dat de oorlog winnen veranderd kan worden door de vrede te winnen. Maar voor een waarnemer met minder illusies leek de conferentie meer op de theevisite bij de Maartse Haas in Lewis Carroll's Alice in Wonderland.
CounterPunch (VS), 4 oktober 2016

Nog een dodelijke vergissing met drones: wanneer is het genoeg geweest? (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1003-afghanistan-mistake.html)
Vorige week werd een flatgebouw in de afgelegen Afghaanse provincie Nangarhar getroffen door een Amerikaanse drone-aanval, waarbij tenminste vijftien burgers de dood vonden en nog eens dertien gewond raken. Zelfs een oppervlakkige inspectie van het zoveelste incident in de oorlog met drones, waarin slecht inlichtingenwerk en geavanceerde technologie bij elkaar komen, roept al om een fundamentele herziening van de Amerikaanse criteria voor inlichtingenwerk en doelbepaling.
The Progressive (VS), 3 oktober 2016

Een jaar na Kunduz: slagvelden zonder artsen in oorlogen zonder grenzen (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1003-meast-doctors.html)
Op 3 oktober 2015 werden 42 mensen gedood door Amerikaanse luchtaanvallen op het trauma-hospitaal van Medecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) in Kunduz, Afghanstan. Het ziekenhuis werd vernietigd. In het afgelopen jaar zijn er nog eens 77 aanvallen geweest op medische voorzieningen van MSF in Syrié en Yemen. Dit roept niet alleen rouw op om het verlies van collega's en patiënten, maar ook de vraag: is het nog wel mogelijk om op een veilige manier medische zorg te geven in de frontlinie?
Christopher Stokes (MSF General Director) in persbericht Medecins Sans Frontières, 3 oktober 2016

Amerikaanse diplomatie: een gevaarlijk voorstel (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1003-us-diplomacy.html)
Terwijl de mainstream media de aandacht gericht houdt op verliezers en winnaars in de race tussen Hillary Clinton en Donald Trump is er een grotendeels onbelicht debat gaande over de toekomstige koers van de Amerikaanse diplomatie. De uitkomst daarvan zal een diepgaand effect hebben op de vraag hoe Washington macht zal uitoefenen - zowel diplomatiek als militair - in de komende tien jaar.
Foreign Policy in Focus (VS), 3 oktober 2016

De balans van Abu Mazen (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/1001-palestine-israel-balance.html)
Mensen op de hele wereld vragen zich af waarom Netanyahu op dagelijkse basis Abbas beticht van "opruiing" en "steun aan terreur", en Hamas niet noemt. Om dit mysterie op te lossen moeten we begrijpen dat politiek rechts in Israël niet zozeer bang is voor oorlog maar wel voor internationale druk. Zodoende is de "gematigde" Abbas veel gevaarlijker dat de "terroristische" Hamas.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 1 oktober 2016

Amerika's 'speciale relatie' met Saudi-Arabië is uit de tijd (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/0930-saudi-outdated.html)
De volgende Amerikaanse president zal een niet eerder vertoonde kans hebben om wat afstand te aan te brengen tussen Washington en Riyadh.
Foreign Policy in Focus (VS), 30 september 2016

Hoe de VS wapens leverde aan Syrische jihadisten (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/0929-syria-armed.html)
Het westen geeft Rusland de schuld aan de bloedige puinhoop in Syrië, maar Amerikaanse speciale eenheden hebben van dichtbij gezien hoe het chaotische Amerikaanse beleid van steun geven aan Syrische jihadisten aan al-Qaida en ISIS de kans gaf om Syrië in stukken te scheuren.
Alastair Crooke in Consortium News (VS), 29 september 2016

De Israëlische oorlog tegen vreedzaam activisme (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/0929-israel-palestine-activism.html)
Ondanks de toenemende gevaren gaan Palestijnse en Israëlische activisten door met hun inspanningen om zich vreedzaam tegen de bezetting te verzetten.
Al Jazeera (Qatar), 29 september 2016

Hoe het Pentagon het Amerikaans-Russische akkoord in Syrië torpedeerde - en het staakt-het-vuren (http://vredessite.nl/andernieuws/2016/week41/0923-syria-ceasefire.html)
Was de eerste aanval ooit van Amerikaanse strijdkrachten tegen Syrische regeringstroepen een internationale klap door het Pentagon om militaire samenwerking met Rusland te blokkeren?
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 23 september 2016
 

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.




Meer informatie over de Midden-Oosten maillijst