[Midden-Oosten] Ander Nieuws week 19: Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Ma mei 9 22:27:46 CEST 2016


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede
- Lafheid en onschuld in Kunduz
- VS erkent eindelijk dat al-Qaida factor is in instorting Syrisch bestand
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
†
==============================
†
Vertaald bericht:
Er zijn deze week geen vertaalde berichten
†
==============================
†
Onvertaalde berichten:
†
Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0506-turkey-peace.html)
Voor een 'ťťn-staten-oplossing' en een duurzame vrede zijn er veranderingen nodig, zowel in de politiek als de grondwet. En die moeten niet alleen door de staat aangenomen en in praktijk gebracht worden, maar in de hele samenleving.
Open Democracy (VS), 6 mei 2016

#IsraelSaudi: Een duivels huwelijk (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0506-israel-saudi-match.html)
Nu er een akkoord is over de Iraanse kernenergie en terwijl de oorlog in SyriŽ voortraast worden er nieuwe politieke lijnen getrokken. En ze brengen onverwachtse partners bij elkaar in hetzelfde bed: Saudi-ArabiŽ en IsraŽl.
CounterPunch (VS), 6 mei 2016

Lafheid en onschuld in Kunduz (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0505-afghanistan-kunduz.html)
De Amerikaanse aanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz is natuurlijk weer helemaal in het nieuws omdat de Amerikaanse regering, na een eigen onderzoek naar het incident, zojuist een grotendeels geheim rapport van 3000 pagina's heeft uitgegeven. Het is geen verrassing dat de Amerikanen hierin zichzelf onschuldig verklaren.
Common Dreams (VS), 5 mei 2016

Wie is de man aan het hoofd van de 'Groene Zone'-revolutie in Irak? (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0503-iraq-revolution.html)
Op de kop af dertien jaar na de "Mission Accomplished" speech van George W. Bush is de 'Groene Zone', het zwaar versterkte complex van regeringsgebouwen in Bagdad (waaronder ook de Amerikaanse ambassade) bezet door anti-Amerikaanse Iraakse demonstranten. Maar wat voor de VS een vernedering betekent zou voor het Iraakse volk een zegen kunnen worden - als Washington de hint maar zou begrijpen en zich volledig uit Irak zou terugtrekken.
Antiwar.com (VS), 3 mei 2016

De herontdekking van geweldloosheid in het Vaticaan (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0502-vatican-nonviolence.html)
Is de Rooms-Katholieke Kerk klaar om de theorie van 'rechtvaardige oorlog' te laten vallen en zich, net als eerder, uit te spreken vůůr pacifisme?
Open Democracy (VS), 2 mei 2016

Saudische connectie met '11 september': Een afleidingsmanoeuvre (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0425-saudi-diversion.html)
De controverse over de mogelijke Saudische connectie met de aanslagen van '11 september' leidt af van de echte problemen die het beleid van Saudi-ArabiŽ betekenen voor de VS en de hele regio van het Midden-Oosten.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 25 april 2016

VS erkent eindelijk dat al-Qaida factor is in instorting Syrisch bestand (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0424-syria-qaeda.html)
Eťn van de frustraties die je oploopt als je het Syrische conflict volgt via de Arabisch-talige media: als je dan overschakelt naar de Engelstalige zie je hoe men daar het belang van al-Qaida en het al-Nusrafront stelselmatig bagatelliseert.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 24 april 2016

De Iraakse oorlog is nooit opgehouden (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2016/week19/0422-iraq-ended.html)
De Amerikanen zijn in oorlog met dezelfde extremistische groep waarvan ze vijf jaar geleden beweerden dat hij verslagen was. En ze steunen op sektarische extremisten om weer te 'winnen'.
teleSUR (Venezuela), April 22, 2016

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.
Meer informatie over de Midden-Oosten maillijst