[Midden-Oosten] Ander Nieuws week 30: Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen

vredesnieuws op vredesmedia.nl vredesnieuws op vredesmedia.nl
Di Jul 21 12:18:09 CEST 2015


Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.: 
- Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen
- Waarom de Palestijnen terugvechten: logica van leven en dood in Gaza
- Benghazi: Het echte verhaal blijft buiten beeld
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
==============================
 
Waarom de Palestijnen terugvechten: logica van leven en dood in Gaza (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-15-palestine-logic.html)
Er staat weer een ruzie op stapel tussen Israël en de Palestijnse verzetsbeweging Hamas, over de vrijlating van Avraham Mengitsu, een Israëlische burger die - volgens Israëlische militaire bronnen - 'Gaza binnengeglipt is' in september vorig jaar.
Ramzy Baroud in Znet (VS), 15 juli 2015

Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-15-iran-sanctions.html)
Nu dat het kernenergie-akkoord met Iran er ligt mist de lens van de media de werkelijke betekenis ervan: Iran is erin geslaagd om een overeenkomst met de Verenigde Staten uit te onderhandelen dat zijn recht op een kernenergieprogramma in stand houdt. En dit gebeurde ondanks de voor iedereen duidelijke enorme ongelijkheid in macht tussen de twee landen.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 15 juli 2015

Steun voor tweestatenoplossing neemt af onder zowel Israëli's als Palestijnen (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-14-israel-palestine-support.html)
Steun voor de tweestatenoplossing is in het afgelopen jaar minder geworden onder zowel Israëli's als Palestijnen. Volgens een recente peiling wordt deze door nog maar 51 procent van beide bevolkingsgroepen gesteund.
Ma'an (Palestine), 14 juli 2015

Die keer dat Ronald Reagan illegaal wapens verkocht aan Khomeini (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-14-iran-reagan.html)
Het akkoord dat in Wenen bereikt werd over het Iraanse kernenergieprogramma lijkt na vijf jaar een embargo op conventionele wapens op te heffen dat Iran in 2007 opgelegd kreeg. We zullen een hoop gekwaak over dit onderdeel horen van Republikeinen, die nog steeds de vroegere president Reagan verheerlijken. We zullen echter niet van hen horen dat Reagan 35 jaar geleden illegaal wapens verkocht aan de Iraanse leider ayatollah Khomeini.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 14 juli 2015

Wat het nucleaire akkoord met Iran betekent - en wat niet (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-14-iran-deal.html)
Iran en de permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland hebben eindelijk een omvattend akkoord gesloten over het Iraanse kernenergieprogramma, na jaren van besprekingen en dreigend conflict. Maar hoe kunnen de complexe aspecten van het 139 bladzijden tellende document begrepen worden - vooral in het licht van het beladen meningsverschil tussen diegenen die het akkoord steunen en diegenen die er tegen gekant zijn?
The Conversation (UK), 14 juli 2015

Benghazi: Het echte verhaal blijft buiten beeld (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-10-libya-benghazi.html)
De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wordt nog steeds achtervolgd door de emails over de dood in 2012 van een Amerikaanse ambassadeur en drie leden van de diplomatieke staf in Benghazi, Libië. Er is echter wel degelijk een verhaal verborgen in de emails; één dat vernietigend spreekt over de Amerikaanse en Franse acties in de Libische burgeroorlog.
CounterPunch (VS), 10 juli 2015

Wat maakt de Islamitische Staat zo taai? (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-09-isil-resilient.html)
Na maanden van bombardementen door de VS en zijn bondgenoten heeft de Islamitische Staat dit niet alleen overleefd, maar zich zelfs uitgebreid. Het unieke karakter van de beweging laat zien hoe dit mogelijk was.
OpenDemocracy (VS), 9 juli 2015

Wie heeft 'laarzen op de grond' in de strijd tegen IS? (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-08-isil-boots.html)
Een discrepantie in prioriteiten tussen de VS en zijn Sunnitische bondgenoten dwingt de regering-Obama om terug te vallen op door Iran gesteunde troepen om de groep te bestrijden die zichzelf Islamitische Staat noemt.
Al-Monitor (Internationaal), 8 juli 2015

De Gazastrook, een jaar na de Israëlische 'Operation Protective Edge' (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-07-palestine-gaza.html)
Op 7 juli 2014 begon Israël ' Operation Protective Edge', zijn meest verwoestende aanval op de Gazastrook sinds de oorlog van 1967. Nathan Thrall, analist bij de International Crisis Group (http://www.crisisgroup.org), verricht regelmatig onderzoek in de Gazastrook. Hij geeft commentaar op de gevolgen van dit conflict een jaar na dato.
Jadaliyya (VS), 7 juli 2015

Het VN-rapport over oorlogsmisdaden tijdens de Israëlische aanval op Gaza (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-06-palestine-report.html)
Precies een jaar geleden voerde Israël zijn derde grote militaire aanval op Gaza in de afgelopen zes jaar uit. Het grote aantal Palestijnse slachtoffers, in vergelijking met de Israëlische verliezen, en de verhouding tussen de aantallen gedode burgers en militairen aan beide kanten, roepen op zichzelf al het beeld op dat het wezenlijke karakter van deze Israëlische onderneming het best begrepen kan worden als 'staatsterreur', gericht tegen de bevolking van Gaza als geheel.
Richard Falk in Global Justice in the 21st Century (VS), 6 juli 2015

Yemen verhongert, en dat ligt gedeeltelijk aan ons (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/07-02-yemen-starving.html)
Tachtig procent van de bevolking van het armste land in de Arabische wereld loopt gevaar te verhongeren onder een door de VS gesteunde campagne van blokkade en bombardementen.
Foreign Policy in Focus (VS), 2 juli 2015

Vijf dingen die niet gaan werken in Irak (http://www.vredessite.nl/andernieuws/2015/week30/06-25-iraq-work.html)
In de een of de andere vorm is de VS al sinds 1990 in oorlog met Irak. Hieronder valt een soort van invasie in 1991 en een volledige invasie in 2003. Tijdens die kwart eeuw heeft Washington verschillende regeringswijzigingen afgedwongen, biljoenen dollars gespendeerd, en de dood van honderdduizenden mensen veroorzaakt. Geen van deze inspanningen heeft succes opgeleverd, welke definitie Washington daar ook voor heeft kunnen verzinnen in de loop van de jaren.
TomDispatch (VS), 25 juni 2015

Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.




Meer informatie over de Midden-Oosten maillijst