[Duurzaamlijst] Fwd: Persbericht DAG HAP - Den Haag krijgt kunstzinnig eetpark [info op stroom.nl]

Omslag omslag op omslag.nl
Di Aug 16 17:13:53 CEST 2011


Doorgestuurd bericht - ter info en inspiratie!

-- Op 16-08-11 12:21:15 schreef Stroom Den Haag:

Persbericht - 16 augustus 2011

Den Haag krijgt kunstzinnig eetpark
Festival DAG HAP prikkelt en confronteert rond thema  
'duurzaam voedsel voor de stad'

30 september t/m 16 oktober 2011

Open: zaterdag en zondag, 12-19 uur (restaurant tot 22 uur)
Openingsconcert: vrijdag 30 september, 20 uur
Groen-ruilmarkt: zaterdag 15 oktober, 12-17 uur
Locatie: Maria Dermoûtpark (Erasmusveld), Den Haag
Toegang festivalterrein gratis

Bier gebrouwen van slootwater, een honingbank om te  
investeren in bijen en een windmolenwiek als eettafel: het  
Haagse festival DAG HAP geeft bezoekers dit najaar drie  
weekeinden kans te genieten van een puur eetavontuur. Het  
festival, georganiseerd door kunst- en architectuurcentrum  
Stroom Den Haag, wil jong en oud laten ontdekken hoe  
voedsel kan bijdragen aan een leefbare en duurzame stad.


DAG HAP prikkelt het publiek om op onverwachte en soms  
confronterende wijze na te denken over onze voedselcyclus;  
van akker via bord naar toilet en afvalemmer. Op een  
braakliggend gebied in de wijk Erasmusveld aan de Leyweg in  
Den Haag verrijst van 30 september t/m 16 oktober een  
verrassend festivalterrein met diverse kunstprojecten en  
activiteiten. Op vrijdagavond 30 september gaat het  
festival van start met spetterende optredens van de John  
Deer Mowing Club, Trio Escobar (powered by Paard van Troje)  
en Philson.

Gedurende de weekeinden is er van alles te zien en te doen.  
Internationale kunstenaars en ontwerpers geven bezoekers  
een kijkje in de (h)eerlijke keuken van Erasmusveld.  
Kinderen kunnen iedere zondag bouwworkshops volgen. Er is  
een Groen-ruilmarkt waar amateurtuinders uit de stad en  
bezoekers van het festival hun groente, fruit, zaden en  
tuinspullen kunnen ruilen. In feite kan alles wat met  
tuinieren te maken heeft geruild worden. Doordeweeks  
bezoeken scholieren het terrein en brengt Art-S-Cool ze in  
aanraking met diverse aspecten rondom voedsel en  
duurzaamheid.

De infrastructuur op het festivalterrein wordt gevormd door  
bouwwerken van de afvalarchitecten van Refunc, waaronder  
gigantische windmolenwieken. Sjim Hendrix bereidt en  
serveert in zijn tijdelijke restaurant 'ConservenNL'  
bijzondere gerechten als stadsduif, duinschaap en zeesla.  
Henriette Waal brouwt heerlijk biologisch bier met het  
water uit de sloten van het festivalterrein.

De wijk Erasmusveld in Den Haag moet 'de duurzaamste wijk  
van de Nederland' gaan worden. Nieuwe bewoners krijgen veel  
vrijheid zelf te experimenteren met duurzaam wonen. De wijk  
moet meer energie terug geven dan het ontvangt door het  
gebruik van o.a. zonnecollectoren, gescheiden watersystemen  
en rietfilters. Het DAG HAP festival geeft aan hoe voedsel  
bij dit duurzame wonen past.

Wat is er op DAG HAP te zien en te doen?

De Buitenbrouwerij - Henriette Waal. Met behulp van een  
ingenieus systeem van ketels en buizen wordt biologisch  
bier gebrouwen van het slootwater en planten van het  
festivalterrein.

De Franse kunstenaar die met zijn prachtige stedelijke  
bestuiver het publiek (veilig) in contact brengt met bijen  
en laat zien hoe honing gemaakt wordt. Ook biedt hij de  
kans om te sparen bij De Honingbank.

De Eetfabriek - Atelier Gras. Een nieuwe manier van  
smaakvol tuinieren: niet alleen de bodem, ook de gevel van  
de fabriek wordt gebruikt om groente, fruit en kruiden te  
kweken.

ConservenNL - Sjim Hendrix. De kunstenaar/kok vestigt zijn  
tijdelijke restaurant op het festivalterrein en plukt ter  
plekke verse ingrediënten van de gevel van de Eetfabriek.  
Bezoekers kunnen bij hem terecht voor een (h)eerlijke lunch  
of diner.

Gebakken Lucht - Refunc. De afvalarchitecten van Refunc  
maken een gigantisch kunstwerk van de wieken van een  
windturbine. Eén van de bladen vormt de eettafel van het  
restaurant. Elke zondag kunnen kinderen onder hun leiding  
met recyclemateriaal de gevel van de festivalentree pimpen  
en mooie stempels maken voor op de festivalweg.

Composted Constructions - Fritz Haeg. De Amerikaanse  
kunstenaar en architect bouwt ter plekke kleine objecten  
voor mens, dier en plant uit recyclemateriaal.  
Bijvoorbeeld: straatmeubilair, nestkasten voor vogels,  
bijenhotels en plantenbakken.

Duurzaam Erasmusveld - Studio Makkink & Bey. Ontwerpers  
presenteren alternatieve ontwerpen voor de bijdrage van  
voedsel aan een duurzame stadswijk.

Groen-ruilmarkt - Georganiseerd door Annechien Meier.  
Zaterdag 15 oktober. Haagse amateurtuinders en  
festivalbezoekers kunnen van alles met elkaar ruilen dat  
met tuinieren te maken heeft: producten als appels en jams,  
maar ook tuinboeken en gereedschap.

DAG HAP  maakt deel uit van 'Foodprint. Voedsel voor de  
stad', een programma dat Stroom sinds 2009 organiseert. Het  
festival komt tot stand met dank aan: Gemeente Den Haag,  
Fonds 1818, Stichting DOEN, Stimuleringsfonds voor  
Architectuur, Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld,  
Paard van Troje, Panagro, Schuttelaar & Partners,  
Imkervereniging Den Haag en Omstreken, diverse schooltuinen  
en leden van de Haagse Bond van Amateurtuindersverenigingen.

Noot voor de redactie:

(knip)
Stroom Den Haag
Hogewal 1-9
NL-2514 HA Den Haag
T +31(0)70 3658985
F +31(0)70 3617962
www.stroom.nl




Meer informatie over de Duurzaamlijst maillijst