Algemene analyze 05, Augustus 2000

MSP
01-09-00

Geachte,

Maar waarom gaat het dan goed met ons? Omdat de wereld veel beter is nu wij dat zo ervaren? Nee, helaas niet. De fantasische afleiding die de afgelopen maand in Bosnie georganiseerd werd verandert de wereld niet, maar het is natuurlijk wel zo fijn dat je kunt genieten van het leven, en deze zomer lukt dat in BosniŽ heel erg best, bij veel mensen. Ik hoor ook dat de druk die in KroatiŽ is weggevallen, nadat daar een andere politieke wind waait, veel ontspanning en goede inspanning geeft. Uiteraard hopend de ServiŽrs dat Milosevic niet genoeg kan smokkelen om in het zadel te blijven. Wie weet vertalen de BosniŽr hun hoop bij de verkiezingen in November, als het land er al weer een beetje grauw uit zal zien en de eerste sneeuw al gevallen is....
Maar waarom moesten we nu jokken in de vorige nieuwsbrief/ U bent toch allen ter goeder trouw?
Men zegt wel eens: de waarheid is doorzichtig en men merkt haar niet op, de leugen is ondoorzichtig en laat noch licht door noch de blik door. Er bestaat een derde staat, waarin de twee zaken gemengd zijn, en die komt het meest voor. Met ťťn oog kijken we door de waarheid heen; die blik verdwijnt voor eeuwig in het oneindige, en met het andere oog zien wij geen duimbreed door de leugen; die blik reikt niet verder, maar blijft op aarde, van ons; zo slaan wij zijwaards door het leven.
Om deze redenen kan de waarheid, in tegenstelling tot de leugen, ook niet direkt begrepen worden maar slechts door vergelijking met de leugen. Wij weten dat de prachtige zomer en de afleiding de wereld niet zal veranderen en alleen met onze inzet kunnen we de goede dingen vast houden. Een reserve opbouwen om onszelf te wapenen tegen de leugens en verwarring die ons iedere komende maanden zal doen toekomen kan geen kwaad.
De eerlijkheid gebied te vertellen dat deze prachtige woorden zijn overgenomen uit het Chazaars Woordenboek van Milorad Pavic, een boek dat ik echt aan kan raden want meer humor, religie en dromen kom je niet bij elkaar tegen.
Wij zijn dan ook blij dat wij jokten en geen leugen vertelde...

Wij hebben reuze veel redenen om blij te zijn. Daarom gaan we nu strak verder met deze lange nieuwsbrief. Er zijn een aantal aankondigingen waar ik vooral het Nederlands publiek op wil wijzen. Er zijn politieke gebeurtenissen, al lijkt het wel krastavac-tijd, cucumbertime. (zo noemen ze dat echt hier)
Verder zijn er een aantal verslagen van culturele happenings die echt de moeite waard waren. Mocht U echt nog eens hier naar toe willen komen om een tijdje de stad en het land te aanschouwen en te leren kennen; noteer alvast volgend jaar augustus in uw agenda. Naast de activiteiten zoals hier omschreven heeft de Buitenpost volgend jaar nog steeds een gastenkamer, en wat voor een. Daarnaast heeft de Buitenpost een persooonlijke gids voor U klaar staan, Lunjo. Misschien heeft U al een paar artikelen van hem gezien. Hij komt naar Nederland (zie aankondiging) maar je kunt hem beter hier treffen. Zijn artikel over hash & beer, wat hier afgedrukt staat, is van een buitengewoon waarheidsgehalte, en bewijst deze stelling volledig.
Deze maand was waanzinning. Zes dagen kwam de temperatuur niet onder de 40 graden.

Toch wensen U het allerbeste.