Joegoslavisvhe analyze 03, June 1999.

MSP
30-06-99

De zomer zij gegroet. De zon schijnt en een ieder kraait geluk. De touristen omdat de zon schijnt. De Nederlanders, alwaar ik de afgelopen maanden veel heb vertoeft, zijn blij met de zomer. Een zomer vol cultuurgeweld en prachtige cultuur. De Kosovaren omdat het eindelijk onafhankelijkheid en gerechtigheid verkrijgt. De NATO omdat ze het geflikt hebben een luchtoorlog ogenschijnlijk te winnen en daarmee Milosevic op de knieen hebben gekregen. De Russen omdat zij hun deel van de publiciteit kregen (plus een stevige financiele impuls van enkele miljarden). De Duitse, Franse, Engelse, Italiaanse, Nederlandse en Oostenrijkse politici die snel de overwinning in klinkende nationale munt om willen zetten. De Bosniers omdat er met een oorlog in de buurt zeker geen toekomst is, en nu dus misschien weer wel een beetje.
De Nederlandse politiek is wat blij dat het er op zit en de regeringspartij spreekt al uit dat het 'defensiebudget' omhoog kan. Maar ja, sinds de regering toegeeft dat ze op de auto verdienen zei er ook eentje van dezelfde regeringspartijpartij dat er dus wel meer wegen kunnen komen. Alleen de Belgen en de misschien de Spanjaarden waren een beetje te laat met hun huiselijke moraal en denken inmiddels met geen seconde meer aan Kosovo. Het lot was ze te snel af. De Chinezen zijn ook niet blij maar gelukkig wonen die echt aan de andere kant van de wereld.

Nato Intelligence In Bosnie lachen de Moslims omdat de Serviers eindelijk een pak slaag hebben gekregen. In Bosnie, waar de Bosnische Serviers wel boos zijn maar toch in een betere positie zitten als anderen (bijvoorbeeld de Kosovaren of de Serviers in Servie) en waar de de Kroaten rustig doorwerken aan afscheiding (hoe langer BiH niet fuctioneert hoe groter de kans). In Bosnie waar ze maar drie en een half jaar tijd hebben gekregen voordat het humanitaire circus verder trekt.
Zelfs Milosevic heeft nog redenen om te kraaien al zal hij dat, zoals gebruikelijk, in zijn prive bunker doen. De NATO zal zelfs vertellen dat hij op z'n knieen danst. En het domme deel van de bevolking loopt nog steeds mee. Einstein zei eens: Er zijn maar twee dingen onbegrenst; het heelal en de menselijke domheid, al denk ik niet dat hij zich hierbij alleen tot de Serviers richtte. Maar ja, voor hen geldt nog steeds: wie is er beter te geloven, Milosevic of de NATO?
Mijn moeder zei altijd: Waar er twee vechten hebben er twee schuld. Dus wij mogen de vraag wie er beter is te geloven ook best wel kritisch bekijken, ongeacht het 'resultaat' van de oorlog. En daarbij komt; ik heb altijd een hekel gehad aan keuzes tussen twee slechte en waarschijnlijk kiezen veel Serviers noch voor Milosevic noch voor de Nato.
Alleen de westerse pers denk dat zij dit niet makkelijk uit kunnen leggen aan haar publiek (misschien denken zij wel dat wij echt achterlijk zijn en daarom herhalen ze alles twee, drie, tien keer in termen van absolutisme. Zelden vanuit overweging.)
Er werd er 10 miljoen op het hoofd van Milosevic gezet. Nu mag het wel, nadat er de oorlog (die geen oolog mocht heten) 'gewonnen' is. Het lijkt mij dat de mensheid zich hier vele miljarden had kunnen besparen. Daarnaast lijkt het me nu niet het moment om het gelukzoeken als reele optie in de etalage te zetten. In plaats van afgewogen heropbouw en heroverwegings-gedachten wordt de 'lucky shot' theorie op deze manier de held van het verhaal. We weten inmiddels toch wel dat de mensheid alleen maar overleeft tezamen met de verhalen die men elkaar doorverteld?

Maar goed. Ongeacht hoe de NATO actie in de geschiedenisboeken terecht komt; ik was en blijf er falikant tegen. Echter, als de regering en de meerderheid van de mensen deze oplossing wil, wat overduidelijk het geval bleek te zijn, dan moet men ook de gevolgen accepteren en deze gevolgen mede helpen op te lossen.
Wij blijven met de vinger aan de pols, we waarschuwen voor teveel optimisme. Zoals wij de afgelopen maanden al schreven, we hebben geen illusies meer. Slechts fantasie, creativiteit, inzet en bewustzijn. Maar we waarschuwen voor het optimisme dat Milosevic snel verdwenen is, misschien dat Macedonie uit elkaar spat, dat Montenegro bezet word en zo verder. Weest U AUB niet verbaasd indien het circus verder trekt in plaats van ophoudt te bestaan.
please... Molim te Daarnaast doe ik een beroep op de bevolking in de westerse landen te helpen voorkomen dat deze 'overwinning' meteen omgezet wordt in meer dollars, guldens, euro's voor defensie, meer macht voor de havikken en de militairen.
In het begin van de Balkan tragedie zeiden we: dat krijg je ervan als je de militairen te veel macht geeft. Nu mogen de West Europesche landen deze vraag zichzelf ook stellen en ik houd me hart vast.

Maar goed: Hitler viel Sudetenland binnen onder hen mom van een humanitaire interventie, de Vietnamezen vielen Cambodja binnen onder dat mom en de puinhoop in voormalig Joegoslavie moet eerst nog opgeruimd worden.
In Bosnie heeft de westerse wereld haar nare bijsmaak afgekocht met een grote som humanitaire guldens. Echter, de economie werkt nog niet en zodoende is er voor de Bosniers nog geen oplossing (nog buiten het feit dat alle oorlogspartijen nog aan de macht zijn en vele huma-guldens opstrijken). Het humanitaire circus trekt nu verder, achterna gezeten door een spoor van westerse gelukzoekers die een baan kunnen vinden van 5 tot 8.000 DM per maand. De conclusies laat ik aan U.

Ik wens U een zomer zoals wij die zelf beleven.