Politiek in December 1998


*1998, een overzicht van de gebeurtenissen

Een jaar verstreek ook in BiH. Goed of slecht, ik weet het nog niet zeker. En ik ben niet de enige. Hoe dan ook, in 1998 waren er veel veranderingen in BiH. Bovenal met dank aan Carlos Westendorp, de hoogste afgevaardigde van de Europese Unie. Ter herinnering; sinds een jaar onder zijn 'dictatuur' hebben we nieuw geld, nieuwe paspoorten, nieuwe kentekenplaten voor de auto's, een nieuwe vlag een nieuwe lading wapens....Allemaal dingen die niet mogelijk waren geweest als we het aan onze Bosnische politici hadden moeten overlaten. En het aantal mensen dat beschuldigd word van oorlogsmisdaden wordt groter, vele van hen vinden een nieuw thuis in Den Haag.
Maar aan de andere kant, ondanks al deze vooruitgang, groeien er hier en nu ook veel slechte dingen. Sociale botsingen zijn overduidelijk. Het aantal vluchtelingen dat aangevallen werd terwijl zij probeerde terug te keren steeg enorm (vooral in hercegovina), de economische crisis klopt op de Bosnische deuren, de restricties en repressie van de media wordt groter, mensen rechten - dat woord begint hier z'n betekenis te verliezen, nationalisme word de staatsreligie, het percentage criminaliteit groeit... Wat willen we nog meer. Het aantal mensen dat zijn toekomst buiten BiH probeert te zoeken stijgt en stijgt. En wat kun je verwachten als je de resultaten van de verkiezingen van dit jaar nog in het achterhoofd hebt.
En, iets dat opviel, niemand sloeg de kerstman in elkaar, zoals vorig jaar wel gebeurde.
Dat is in het BiH in 1998.
En 1999. We zullen zien.
Ik hoop er het beste van.
* Ganic tekent eindelijk.
Het document dat de speciale relatie tussen BiH en KroatiŽ regelt is eindelijk geketend. Ejup Ganic deed dat verleden week in Zagreb, onder druk van de internationale gemeenschap, Bill Clinton, Franjo Tudjman en zo verder.
Het moest gebeuren. Het enige probleem was om de redenen voor ondertekening van het document te verklaren wat algemeen omschreven word als catastrofaal voor de toekomst van BiH. Voor die redenen bestaat er lokale media. Of, zoals in dit geval, bleven zij stil en werd er met geen woord gerept over de overeenkomst. De eerste stap na ondertekening van het document is de argumentatie over de grenzen. Om precies te zijn gaat het over de grenslijn nabij Martin Brod, omdat dit BiH territoria is en het Kroatisch leger zit er. Het document moet ook discussies openen om de problemen met betrekking op een haven in Ploce en de creatie van een vrije handels zone op te lossen.
De toekomst zal uitwijzen of het document van enig waarde is voor de twee landen, en ook of het effect zal hebben op de ontwikkeling van Republika Srpska in hun relaties met SR JoegoslaviŽ. Het is namelijk de federatie, een entiteit van BiH die het document tekende en dat zou RS, de andere entiteit in BiH ook het recht geven gelijke overeenkomsten te maken met JoegoslaviŽ. De opdeling van het land is nog niet van tafel.

* Hoe wij de dag van de republiek vierden
We vierden de dag van de Republiek. Deze dag is een erfenis uit 'de donkere dagen van communisme en socialisme' als herinnering dat BiH tot gelijke staat verklaard werd.>br> De Republiek BiH waar we het over hebben is nu voorbij. Het is verdeeld en toen begraven, met dank aan het Dayton agreement. De grenzen worden door iedereen gecontroleerd behalve door federale instituten. De territorium van BiH wordt door iedereen gecontroleerd behalve door federale instituten.
Welk land en welke feestdag hebben we het hier over?
Maar dat weerhiel Izetbegovic er niet van medailles te geven aan levende en dode helden om zodoende een iedereen die bereid is sociale problemen aan de kaak te stellen de mond te snoeren.
* Madrid conferentie
Een conferentie over de implementatie van het Dayton akkoord vond plaats in deze maand, in Madrid.
Meer dan 50 politici van de wereldpolitiek waren daar. Het was een symbolisch moment, drie jaar na de ondertekening van het akkoord. De conferentie was een soort overzicht van was bereikt was de laatste drie jaar. En wat belangrijk is, er werden plannen voor verdere uitwerking van het akkoord en voor de ontwikkeling van het land. Ze bedoelde daarmee de terugkeer van vluchtelingen en minderheden, de reconstructie van de legale structuren, economische reconstructie en zo verder.
DE BiH afgevaardigden waren daar als een verenigde groep, maar slechts formeel. De realiteit zag er iets anders uit. De twee entiteiten hebben verschillende politieke en sociale visies en zodoende hebben de politieke commissarissen verschillende opinies.
Een van de hoofdpunten op de conferentie is de geschiedenis en de toekomstige rol van de Office Of Higher representive, Carlos Westendorp. In hun opinie was het werk van hem uiterst succesvol en zodoende zou hij nog meer autoriteit kunnen krijgen. I schat zoiets als alles tussen politiek, sport, economie en hedendaags bankieren. Nu kan hij mensen verplaatsen en tussen beide komen indien lokale autoriteiten niet naar behoeve functioneren, om zo het Dayton Agreement te realiseren. De Madrid conferentie moet een twee jaar durende transitie periode inluiden. Daarna zou BiH in staat moeten zijn voor haar eigen toekomst te zorgen. Als dat betekend dat wij dan aan onze eigen politici overgelaten worden dan moge God ons helpen...

*Nieuwe federale regering geÔnstalleerd
De federalisten waren behoorlijk bang voor de conferentie in Madrid en ze realiseerden zich dat zij eindelijk een nieuwe regering moesten installeren. Na vergaderingen en vergaderingen kozen zij uiteindelijk Edhem Bacakcic als nieuwe leider van de regering.
Wat is het probleem?
De SDA, die een meerderheid heeft overal waar een meerderheid nodig is, weigerde in te stemmen met het aantal gevraagde posities voor partners in e coalitie BiH. En toen waren er conflicten, dreigementen en vergelijkbare dingen. Om schaamte te voorkomen gaf de SDA een aantal plaatsen in het parlement op. En om iedereen tevreden te stellen zullen zij een nieuw ministerie introduceren. Ze zullen het ministerie van wetenschap cultuur en sport delen in een ministerie van wetenschap en een ministerie van Sport en cultuur zodat iedereen toch zijn plaatsje krijgt.
Zoals gewoonlijk.
* Sarajevo en barricades
Zeven jaar nadat de oorlog in BiH begon werd Sarajevo opnieuw geconfronteerd met barricades. Waarom? Het ziet er naar uit dat het vermoorden van Sarajevo taxi chauffeurs een hobby begint te worden bij onze 'buren' uit Republika Srpska. En, indien er niet gemoord word, dat toch marteling en het stelen van de auto. Meer dan 30 dergelijke incidenten bewijzen dat dit de waarheid is. Maar het geval van afgelopen week was het geval van Genoeg is Genoeg. Opnieuw werd er een chauffeur vermoord. Dezelfde nacht blokkeerde de Sarajevo taxi chauffeurs alle wegen naar RS. En gedurende de dag werden alle belangrijke wegen van Sarajevo geblokkeerd. De chauffeurs vroegen om iets waar wij allemaal om vragen. Vrijheid, zonder levensangst. Het was iets dat wij in geen jaren meer gezien hadden. De meeste protesterende mensen doen dit op een symbolische plaats, voor de eeuwige vlam, voor het monument voor de slachtoffers van het fascisme. Maar nu dus dit. En toen bewoog de massa zich naar het presidentieel paleis van Izetbegovic. Ze vroegen om een antwoord.
Maar er was geen spoor van hem te bekennen, hij toonde zich niet aan de mensen. Hij keek vanuit een zijraam van het gebouw naar hen. Een man en ik, wij zagen hem. Het protest ging nog een tijdje door en toen werd het stil. Iemand had iets beloofd en de mensen gingen naar huis, de barricades werden opgeruimd. Izetbegovic en zijn SDA partij broederschap heeft weer een goeie tijd. De internationale gemeenschap zei geen woord. Door het Dayton akkoord hebben we vrijheid van bewegen en vrijheid van sterven.
En weer een belofte, tot het volgende slachtoffer.

* Over de bestemming van Brcko
De dag dat de internationale gemeenschap besluit over Brcko komt nader. Wie zal Brcko krijgen en onder welke voorwaarden?
Dit betekend dat de dramatisatie intensiever wordt. Men zegt dat het oneerlijk is als de politiek van genocide zoals die de laatste jaren heeft plaatsgevonden in Brcko wordt gelegitimeerd. Afgevaardigden van Republika Srpska stelden voor een conferentie te houden alvorens een beslissing te maken. Haris Sjiladzic, en afgevaardigde van de federatie, kondigde aan af te treden in het geval er een oneerlijke beslissing zal vallen. In andere woorden, als RS Brcko 'krijgt'. Het is moeilijk een oplossing in te denken, nog buiten het feit dat een van de zijden de stad zal krijgen. Het is nog steeds onbekend hoe en onder welke voorwaarden zoiets zal gebeuren.
Ondertussen zijn er dreigementen van aftreden en gelijke beloften, maar zoals we het laatste jaar gezien hebben komen ze altijd weer terug op hun positie (of op hogere posities)

*Arrestaties van oorlogsmisdadigers gaat verder
Om hun serieusheid te bewijzen gaan de SFOR soldaten door met het arresteren van oorlogsmisdadigers. Nog een potentiŽle oorlogsmisdadiger zit achter tralies. deze keer is het generaal Krstic, generaal van het leger van RS. Hij is in Den Haag en heeft al gezegd dat hij onschuldig is. Hij wordt beschuldigd van misdaden in Srebrenica in 1995. Hij wordt beschuldigd van uitroeiing, moord, marteling op religieuze en politieke gronden, en voor het niet stoppen van zijn manschappen dergelijke dingen te doen.... En de man vertelde dat hij onschuldig was.
Het tribunaal verklaarde blij te zijn met de arrestatie omdat Krstic een van de hoogste officieren is van het RS leger. We zullen zien of het Tribunaal nog steeds blij is na een paar jaar rechtsgang en dingen blijken hun nut een beetje te verliezen.

* Kroatisch politie met geweld uit BosniŽ verdreven.
Een van de resultaten van de Madrid conferentie was het bevel aan Kroatische troepen om BiH te verlaten. Met name uit Martin Brod, een plaats waar zij al drie jaar verbleven. En ze gingen niet. Ze zijn er ook niet meer. Omdat Tudjman dit feit niet fijn vond gaf hij geen bevel te vertrekken. En Carlos Westendorp vond dat niet fijn. Afgelopen woensdag beval hij de SFOR troepen het BiH territorium te 'schonen'. Zo word de westerse grens nu bewaakt door SFOR en zin er troepen en politie van de federatie in Martin Brod. En Tudjman vond dat weer niet fijn. Hij zei dat het een soort van aanval op de integriteit van KroatiŽ is. , Ja Papa Tudj, maar alleen als je niet gezien hebt dat de actie plaatsvond op het territorium van BiH in plaats van in KroatiŽ. En wat doet de politie van KroatiŽ op het gebied van een ander land? Daar zei hij niets over. Misschien een volgende keer, als er nog een volgende keer komt.
*Een aanval op SFOR soldaten in Stolac
Stolac vandalen besloten om hun acties te veranderen en er voor te zorgen dat dingen monotoon een saai worden. In plaats dat zij terugkerende vluchtelingen aanvielen besloten zij dat ze daar genoeg van hadden. Deze keer vielen zij de SFOR en de internationale gemeenschap aan. Stoer.
Wat gebeurde er? Internationale politiemannen en SFOR soldaten waren in het Stolac politiebureau om dingen te controleren die al jaren niet meer functioneren. Ze waren geÔnteresseerd in de onderzoeken naar aanvallen op terugkeerders. Dat was het wat niet gewaardeerd werd. En om dat de vreemdelingen duidelijk te maken besloten zij naar het politiebureau te gaan met stokken om het een en ander duidelijk te maken.. Waarschijnlijk ging het om een communicatiestoornis. Daarna verlieten de SFOR soldaten Stolac in vrede en met waardigheid en met de belofte terug te komen. De stokken wachten. Ondertussen besloot de politiechef af te treden, om zichzelf van verklaringen te besparen.
* Over de verdeling van BosniŽ, over Sarajevo`s Haggadah, en over menselijke stomheid...
De belachelijke verdeling van BosniŽ is nog niet ten einde. Dit artikel kan dat bewijzen. Een aantal persagentschappen verspreidde het ongelofelijke bericht dat van Bosnische ServiŽrs. Haggadah is een beroemd joods boek dat spreekt over hun geschiedenis vanaf het moment dat zij Egypte verlieten. En dit is een van de mooiste exemplaren in de wereld. En wat gebeurde er? Deze lui vroegen, of eisten dat zij het Haggadah boek ieder derde jaar in een museum in Banja Luka willen hebben. Haggadah vond zijn plek in Sarajevo, lang geleden toen Spaanse joden in Sarajevo arriveerden. Maar volgens Dayton akkoorden hebben zij recht op een derde van alles in BiH, zelfs van de boeken. Maar zelf als zou het boek ieder derde jaar in hum museum tentoongesteld worden, het is klinkklare onzin. Het is moeilijk te geloven dat zoiets werkelijk zal gebeuren. Maar in het dromenland dat BosniŽ heet weet je het maar nooit en is alles mogelijk. Wie weet? Duidelijke business en lange liefde, zoals wij hier zeggen. Of vanuit een Bosnische perspectief, laten we het opdelen en daarna van elkaar houden. En oude boeken lezen en zo......