Politics in November 1998


*Als Ejup Ganic de overeenkomsten niet tekent...

Volgens de aankondigingen van OHR (het Office of Higher Representative), kunnen de rozen in de federatie ophouden met bloeien, maar dat gebeurde tot nog toe nog niet, anyway...
Ejup Ganic weigerde een document te ondertekenen met betrekking op de speciale relaties tussen de federatie en KroatiŽ. Omdat, volgens eigen zeggen, hij niet tevreden was met de inhoud die hij, overigens, zelf al had onderschreven. Ingegeven door de top van de SDA partij? Waarschijnlijk. En om een dergelijke actie goed te praten; wie zal er last hebben van de sancties.... De goede oude slogans over buitenlanders die onze multiculturaliteit, onze multinationaliteit willen vernietigen werden weer van stal gehaald. Alsof wij niet in staat zijn ons zelf te vernietigen... DE overeenkomst, beter of slechter dan het vorige, is niet meer dan een stap op weg naar volledige implementatie van de Dayton akkoorden waarin de relatie tussen de federatie en KroatiŽ precies is weergegeven. Overeenkomsten over speciale banden tussen de federatie en KroatiŽ gaan vooral over de haven bij Ploce en doorgang door Neum. Een contract waar de Bosnische top niet om staat te springen. Of, zoals Ejup Ganic het zei: 'het schiet niet op ons vanaf de bergen dus erg veel haast hoeven we niet te hebben om het te ondertekenen.'
Misschien niet voor hen maar het is duidelijk voor alle anderen dat de geloofwaardigheid van de federatie dalende, of zinkende is en voor Kroaten en ServiŽrs is het duidelijk dat zij ook niet veel meer hoeven te verwachten van garanties over veiligheidsovereenkomsten met die gemaakt zijn met de federatie. Uiteindelijk wil niemand zoiets alleen bevestigd zien door slechts een handtekening. En uiteindelijk zal de federatie ook duidelijke sancties ondervinden als zij niet tekenen wat zij moeten tekenen.
KroatiŽ aan de andere kant heeft geen problemen met de overeenkomst. Hun steun aan de overeenkomst krijgt ongeloofwaardige reacties uit de internationale gemeenschap. Het herinnert me aan een situatie een paar jaar geleden. Tijdens de oorlog stond Izetbegovic voor een multi dit-en-dat zonder de overeenkomsten daarover te tekenen... alleen omdat hij wist dat Karadzic het niet zou accepteren. Karadzic zal er uit zien als een 'bad guy' en Izetbegovic als een 'good guy'.
Zelfs als wij niet eens was met wat dat ook, het maakt niets uit, Karadzic zal de eerste zijn die nee zegt. En als hij eindelijk in een positie zit waarin hij moet tekenen maar dat weigert, dan krijgen we dreiging van sancties. Nu is het net zo. KroatiŽ is net zo veel tegen de overeenkomst, maar hoeft dat niet te laten zien, de eerste reactie wordt niet van hen verlangt.
Wat waar is is waar, misschien is het een slechte overeenkomst, maar is er enig punt hierover te discussiŽren als de federale politici hier drie jaar geleden al mee hebben ingestemd (toen men er niet tegen was, en zelf een goede overeenkomst vond)? Jacques Klein, rechterhand van de hoogste afgevaardigde van OHR heeft de ondertekening van de overeenkomst aangekondigd aan het eind van de maand. Of dat werkelijk gebeurt hangt af van de SDA en iemands goede wil. Tot dan.... wachten....

*Als Srebrov Vladimir de nationale vlag verbrandt...
Wie? Vladimir Srebrov! Beroep? Professor aan de universiteit en afgevaardigde van de politieke club van onafhankelijken! Wat deed hij? Hij zette de nationale vlag in de fik! Waar? In Sarajevo, voor het monument van de slachtoffers van het fascisme. Wanneer? Op 9 November, de internationale dag tegen het fascisme! een resumť.
Srebrov deed wat hij deed en wat hij bedoelde te doen. Zoals waarschijnlijk alle andere die nog in staat zijn rationeel te denken, zouden doen. En de reden daarvoor?
Carlos Westendorp, min of meer.
Srebrov omschreef zijn daad als persoonlijke burgerlijke ongehoorzaamheid, met de uitleg dat de vlag een symbool van OHR en de EU is, maar niet van BiH. Het verbranden van de vlag is een protest tegen de kolonisatie van dit land door de internationale gemeenschap. Iets wat af en toe overduidelijk is maar niemand over wil praten (of worden zij betaald daar niet over te praten) . daarna begon alles op een circus te lijken waarin Srebrovs wens voor politieke beloften de positieve kanten van zijn daad volledig verduisterde.
We kunnen het Sarajevo kantonnale gerechtshof niet buiten dit verhaal laten. Net zoals zijn op het botte af de mensen berechtten voor belediging van de vorige vlag, zo zal dat ook nu gebeuren. Srebrov is tot een jaar gevangenis belooft voor zijn belachelijkmaking van staatssymbolen. Bijna iedereen is het daar mee eens. Zelfs zij die het krediet kregen voor het feit dat Westendorp gedwongen werd de beslissing over de nieuwe vlag te maken. En over de nieuwe munteenheid, het paspoort, de kentekenplaten.... Duidelijk is dat Westendorp deze beslissingen maakte omdat hij niet in staat was de beslissing tezamen met de 'lokale heersers' te maken, en er was geen andere optie op dat moment... Desalniettemin.. dat feit is niet genoeg om de bitterheid die wij allen voelen te niet te doen. Het beperken van onze vrijheid in ruil voor eentje die voor ons gecreŽerd word volgens standaards van moeder Europa. Burn Baby Burn
Op naar de volgende vlag.
*Als Izetbegovic de oppositie belastert...
Izetbegovic moest bijna voorkomen vanwege de laster en leugens waarvan hij beschuldigt word. Tokic Sejfudin, president van de BiH sociaal democraten heeft Izetbegovic aangeklaagd vanwege het groot aantal leugens en onwaarheden die de laatste maanden over zijn partij verteld werden.
Het zaak moest voorkomen maar Alija kwam niet opdagen. Hij gebruikte zijn diplomatieke bescherming. Een a-moralistische en perverse daad van een man die de laatste jaren zichzelf probeerde te tonen als de grootste waarheidsliefhebber en aanhanger van de term 'legale staat'.
Tezamen met collega's Slobo en Franjo, uiteraard.
Betekent dit dat mensen als Izetbegovic en anderen als hem kunnen beledigen, liegen, stelen, moorden zonder juridische consequentie? Het ziet er zo naar uit. Zij genieten een 'afgevaardigde bescherming', over de waarheid en een legale staat hebben we het een andere keer.
En de aanklacht? Die blijft waarschijnlijk liggen tot betere tijden voor democratie.

*Als Seselj gaat waar die niet zou moeten....
Graaf Vojislav Seselj werd nostalgisch over BosniŽ dus besloot hij een bezoek te brengen. Meer precies, Seselj besloot afgelopen week Banja Luka te bezoeken en een receptie bij te wonen van zijn partij collega Poplasan, die verkozen is tot president van RS. En alles zou normaal zijn als iedereen Seselj evenveel mag als Nikola Poplasan. Of in ieder geval als Jacques Klein hem mag.
Maar wat dacht je, hij heeft niet veel sympathie voor hem. Helemaal geen om precies te zijn. Seselj aanwezigheid war geen tegemoetkoming voor Jacques Klein. In de avond van de receptie in het hotel kwam de SFOR binnen en leverden kalm en netjes een brief af van Klein voor Seselj dat hij als de donder BosniŽ moest verlaten. De graaf deed dat, zijn tolerante oor volgend. SFOR verzekerde dat hij het land verliet door hem tot aan de grens te begeleiden. Seselj was officieel persona non grata verklaard in BiH.
Twee dagen later sprak Vojo op te Servische media. Hij legde uit hoe hij de provocerende ongerechtigheid tegen hem zal oplossen. Hij zal 10.000 honkhalknuppels uitdelen aan zijn aanhangers en met hen naar BosniŽ trekken om de ServiŽrs te verdedigen. Dus het valt te bezien of SFOR in staat is te schieten op 'ongewapende' ServiŽrs. Dat waren zijn eigen woorden. Niet meer en niet minder.
Verder geen commentaar van mijn zijde. dat is onnodig...

*Als de formateur van de RS regering word gekozen...
Nikola Poplasan, de nieuwe president van RS heeft Dragan Kalinic voorgesteld als formateur van de RS regering. Niet vreemd als je de politieke visie in ogenschouw neemt.
OSCE, OHR en de Amerikanen hebben al straffe sancties in het vooruitzicht gesteld aan RS indien Kalinic word gekozen. Niet vreemd, als je hun politieke visie in ogenschouw neemt.
Daar tussen in alleen maar perversiteiten.
Zoals deze bijvoorbeeld....
Poplasan bood drie ministerzetels aan aan de BiH coalitie (een coalitie van moslims en BosniŽrs en Kroaten die verdreven zijn uit RS maar daar nog wel hun stem kunnen uitbrengen) indien zij voor Kalinic stemmen. De Sloga coalitie (meer democratische ServiŽrs) werd niet aangeboden en deze blijven hopen dat Kalinic niet genoeg steun zal krijgen. Net als de internationals dat hopen.
Indien de BiH coalitie Kalinic toch steunt, is dat een compleet bizarre situatie. Een aantal maanden geleden werden zij partners van Plavsic, hun ogen gesloten houdend voor het feit dat zij Arkan kuste in Bijeljina toen deze nog de mensen vermoordden die de coalitie BiH nu zou moeten vertegenwoordigen. En nu, voor drie ministerzetels zullen zij hun ogen sluiten voor god weet wat. Eigenlijk niets vreemds aan de hand. In ieder geval niets nieuws.
Wie weet welke stommiteiten bedacht worden tot aan het moment dat Kalinic voorstellen maakt voor een nieuwe regering, als zij die eer van formateur krijgt.
Wacht maar af!

*Als de verkiezingsbeloften worden gelooft...
dag in dag uit word het duidelijker dat BiH het centrum van sociale onrust zal worden. weet iemand nog een belofte die voor de verkiezingen is gedaan? Ga eens een paar maanden terug. BiH leek op een hemel op aarde. Terug naar de realiteit, welkom in de nachtmerrie.
Er zijn dagelijks meer een meer berichten over protesten in de kranten. Invaliden, werkelozen, thuisloze, vluchtelingen, de lijst lijkt eindeloos.
Izetbegovic had het in de zomer over een spectaculaire start van de ijzerproductie in Zenica. Dit alles in samenwerking met de Koeweitse firma KIA. De bitterheid die mensen uit Zenica gebruiken als ze daar vandaan de dag over hebben maakt duidelijk at er iemand loog.
Er zijn meer en meer zelfmoorden, vaak vanwege dezelfde reden. Het ziet er naar uit dat dat het meest zekere eind is van het leven. Een vlucht naar onverschilligheid.
Als je gelooft in verkiezingsbeloften....
Sukkels!