Politiek in October 1999


* Sessies in het huis van afgevaardigden van het Bosnische parlement en de Bosnische Federatie

Gedurende October waren er sessies in het huis van afgevaardigden van BiH en van de federatie. We hoopten dat de vooruitgang in hun werk iets anders zou brengen (?)
Uit de verschillende onderwerpen die aangeboden werden aan het publiek zal ik er enkele uitlichten. En het meest interesante was de discussie over buitenlandse burgers die Bosnische paspoorten kregen gedurende de oorlog. Dat was speciaal interessant vanwege de arrestatie van internationale terroristen met dergelijke papieren. Uiteraard probeerde de SDA (en hun satalietpartijen) de discussie over dit onderwerp onmogelijk te maken. Uiteraard, want zij weten wie de schuldigen zijn, in dit geval. Het maken van de agende duurde 5 uur en toen verlieten de leden van de SDP (de sociaaldemocraten) de sessie. Wetende dat iedere discussie onmogelijk zal gaan zijn. De SDA blokkeerde inderdaad iedere vorm van discussie die niet in hun belang was of over ieder onderwerp dat hun schuld zou kunnen aantonen.

Het federale huis van afgevaardigden had de ambitie om hun 8ste en 9de sessie te houden. Het 9de zou een raport moeten brengen van het ministerie van binnenlandse zaken over de genaturaliseerde Bosniers. Maar de 8ste sessie zat zo vol met problemen dat de 9de sessie nooit begon.
Dergelijke acties van het parlement, duidelijk gesteund door de SDA, kan op twee manieren gezien worden:
a) De SDA zal de discussie van de genaturaliseerde Bosniers (lees: wereldbekende terroristen) verlengen totdat zij een goed voorbereidde media campagne klaar hebben liggen met betrekking op dit onderwerp. En dan zullen zij waarschijnlijk stellen dat de burgers in kwestie bij hebben gedragen aan de verdediging en overleving van het land. Oftewel, beste mensen, we deden het voor jullie, en indien er schuld is dan ligt die ook bij jullie.
b) De SDA hoopt dat de mensen simpelweg dit alles zullen vergeten, zoals zoveel dingen in het verleden die zich eindeloos voortsleepte.

Maar het politieke werk van de SDA kennende, is het ook mogelijk dat zij wachten op het salomons oordeel wat dan alleen een parlementaire crisis kan betekenen. Zeker als zij iedere andere constructieve suggestie van de SDP en andere partijen blijven verwerpen.

*Sessies in het Assemblee van Republika Srpska en in het Presidium
Afgelopen zondag was er een speciale sessie in het assamblee van RS. Een paar dagen later werd het onderwerp voortgezet door het presidium, in Sarajevo. Beide hadden een gezamelijk onderwerp dat de nationale Bosnische politieke partijen zal polariseren.

Het gaat over een aanklacht van BiH tegen de Federale Republiek Joegoslavie (FRY). Deze aanklacht voor oorlogsmisdaden dateert uit 1993.

Nadat kameraad Radisic het oneens was met kameraad Izetbegovic en Jelavic over de doorgang van het proces in Den Haag, ging hij naar huis om een vergadering bijeen te roepen waarin het besluit voor doorgang als illegaal bestempeld werd. Volgens de verklaring van deze vergadering is de aanklacht vermoedelijk 'over datum'. De reden is dat de aanklacht van BiH tegen FRY destructief is voor het nationale belang van RS. Slechts enkele dagen daarvoor was Radisic op bezoek geweest bij Milosvic. Toeval?

Een dag later kwam het Bosnische presidium bij elkaar die op hun beurt het besluit van het assamblee van RS ongeldig verklaarde. Gezien de traagheid van de politici in deze regio, zal het RS assamblee de beslissing van het presidium weer ongeldig verklaren. En dat kan zo verder gaan tot de volgende oorlog. Om er nog even op te wijzen; het RS assamblee besprak niet het feit dat RS voor meer dan een jaar zonder regering zit en langer dan een half jaar zonder president. En evenmin bediscussieerden 'onze' afgevaardigden de problemen en misere van de bevolking.

De groeiende verschillen tussen Izetbegovic - Jelavis - Radisic en tussen de federatie BiH en RS kunnen een bevriezing van relaties tussen de twee BiH entiteiten inhouden.
Ik wijs slechts op enkele van de meest uitspringende problemen. De Federatie zal de aanklacht tegen FRY niet intrekken en RS zal dat niet accepteren. RS assamblee zal niet staan te springen om de eisen van Bosnische funktionarissen in te willigen, en tevens zullen de Bosnische funktionarissen hun posities, verworven tijdens de laatste verkiezingen, niet snel opgeven. Ik zal het nog niet hebben over de problemen van de vluchtelingen en de terugkeerders. Het ziet er naar uit dat de volgende stap van de internationale gemeenschap moet komen.

* Presidentiele crisis in Republika Srpska
Nu ik het toch over crisis heb, het ziet er naar uit dat de presidentiele crisis in RS zijn einde nadert. De crisis die sinds het begin van dit jaar duurt. Nadat Nikola Poplasan begin dit jaar publiekelijk op straat werd gezet, word het nu duidelijk dat de proclamatie van een nieuwe president een kwestie van enkele dagen is.
De juiste persoon werd gevonden in Mirko Sarovic, een lid van de SDS (Servische Democratische Partij) en de vice president van RS. De voorzitter van het assamblee, Jovan Mitrovic, zei dat het aannemenlijk is dat Sarovic de presidentiele funktie zal aanvaarden. Alhoewel werd aangenomen dat Sarovic dit zou doen tijdens de RS assamblee meeting op 10 October, gebeurde dit niet. ook de vergadering van de SDS waarin de party Sarovic' nieuwe funktie zou verifieren had geen resultaat. We moeten vermelden dat Sarovic zelf geen geheim maakt over de geruchten over zijn nieuwe funktie. In tegendeel.
De nieuwe positie van Sarovic is mogelijk omdat speculaties over de SLOGA partij en de Servische Volks Partij over vervroegde presidentiele verkiezingen niet werden gesteund door internationale officials. De afgevaardigde van SLOGA bevestigde hun onderhandelingen met SDS over Sarovic publiekelijk. Het is duidelijk dat Dodik, indien hij geen vervroegde verkiezingen kan krijgen, probeert Sarovic in de stoel te krijgen onder omstandingheden die het beste zijn voor hem.
Tussenkomst van de internationale gemeenschap over dit onderwerp wordt niet verwacht. De hoge afgevaardigde, Wolfgang Petrich, zei dat het besluit over de presidentiele funktie van RS door de Servische leiders gemaakt moet worden waarna de internationale gemeenschap het zal bediscusieeren.
Het is zeker dat het besluit snel valt, na de SDS sessie. En hun antwoord zal positief zijn. De SDS probeert enig vorm van politieke invloed terug te winnen in RS. Hun invloed was bijna geheel verdwenen na hun vriendschap met Poplasan's radicale vrienden en na het opstappen van de gehele fractie uit het assamblee. Nu hebben zij een kans. Net als Dodik. Een SDS president gecontroleerd door Dodik's SLOGA is geen peuleschil.
*Srebrenica en een aanval op Munib Hasanovic
De secretaris van de stad en afgevaardigde van CD BiH, Munib Hasanovic werd angevallen. Touw om zijn nek en benen en bedreigingen met een mes. Vier maanden na de implenantatie van de verkiezingen van vorig jaar (!), zit Srebrenica weer zonder 'multi ethnische' authoriteit. De coalitie van CD BiH verlaat Srebrenica voor onbekende periode. De aanval kwam na maanden verbale dreigmenten aan het adres van de Bosnische afgevaardigden in de gemeenteraad van Srebrenica.
De coalitie, samen met anderen, beschuldigde Bent Jansen, een afgevaardigde van de internationale gemeenschap voor Srebrenica voor deze aanval. Er werd verteld dat hij niets deed aan de tenuitvoorbrenging van het besluit voor een gemengde politiemacht in Srebrenica. Dat zou waarschijnlijk de mogelijkheid voor dergelijke aanvallen aanzienlijk verminderen.
Wat zal de politieke concequentie hiervan zijn? Waarschijnlijk niets. Er is al jarenlang een politiek van het negeren van minderheden in Bosnie en het is nog steeds geen serieus probleem voor wie dan ook (behalve de minderheden zelf natuurlijk). Het is zeker dat deze aanval een grote impact zal hebben op de bevolking en de terugkeer van vluchtelingen naar Srebrenica.
Ik betwijfel werkelijk of vluchtelingen uitkijken naar een uitnodiging van de internationale gemeenschap en een terugkeer naar Srebrenica. Een terugkeer waarin zij worden verwelkomt door messen, ??? en draad. Alsof 10.000 doden in Srebrenica en 200.000 in Bosnie nog niet genoeg zijn.
*Mostar geblokkeerd (deel 2)
Midden October blokkeerde SFOR soldaten wederom (en voornamelijk West) Mostar, Nadat dit in September gebeurde om bewijsmateriaal te vinden voor het Haagse tribunaal.
Deze keer ging het (officieel) om het confisceren van illegale wapens en 'het stoppen van criminele en subversieve activiteiten die tegen het Dayton accoord ingaan'. De acties vonden plaats in alle vitale gebouwen die door de zogenoemde 'Herceg Bosna regering' gebruikt worden sinds de oorlog.
Verschillende SFOR soldaten raakte gewond tijdens de actie en er werd gezegd dat dat gebeurde door burgers die demonstreeerden in de straten van West Mostar en daarbij soldaten aanvielen.
In het westelijk gedeelte waren de demonstraties gericht tegen de aanwezigheid van SFOR in deze regio. HDZ ministers verlieten de vergadering van het BiH parlement nadat zij vernomen hadden wat er gaande was in 'hun' Mostar. De uitzending van HVIDRA radio werd verboden omdat die de mensen opriep acties tegen SFOR soldaten te ondernemen.

Er waren de afgelopen twee maanden in Mostar twee grote acties en confiscaties van documenten. Het is nu wachten op het Haagse Tribunaal om nieuwe aanklachten op tafel te leggen. Dan zullen de resultaten van deze acties meer zichtbaar worden.

* Demonstraties van pensioengerechtigden
Gedurende October waren en niet-geweldadige protestdemonstraties van gepensioneerden in geheel BiH. Waarschijnlijk de enige kritische massa in BiH besloot de staat op te gaan om gerechtigheid te vragen en om hun geld dat zij verdient hebben, en om celstraf te vragen voor hen die het van hun aan het stelen is. Met ingang van 1 Augustus 1999 heeft de Bosnische regering het pensioen met 46% gereduceerd. Een gemiddeld pensioen was 293 DM en is nu 156 DM. Voor de oorlog was het gemiddelde 540 DM. En de meeste van hen krijgen een pensioen dat lager is dan het gemiddelde.
Zodoende moeten we niet verbaasd zijn als we een steeds groter aantal oude mensen in het afval zien zoeken naar iets eetbaars, in de hoop te overleven.
En dan moet je de regeringsractiezien in Dnevni Avaz, de onofficiele spreekbuis van de regering. De krantekop schreef, en in quote: 'Pensioengerechtigden willen meer.' Meer dan niks, wat een stelling… Duidelijk is dat er niet meer geld komt.
*BHhet BiH presidium in Slovenie
De leden van het presidium, de kameraden Izetbegovic, Jelavic en Radisic gingen op tweedaags bezoek in Slovenia.

Nadat zij al zoveel solo reisjes hadden gemaakt (Izetbegovic naar Arabische broeders, Jelavic naar Zagreb en Kroatische Broeders en Radisic om Servische broeders en vader Milosevic te zien (wat hen serieuse politike sancties kan opleveren, het RS publiek is meer en meer tegen hem en ook de internationale gemeenschap was niet blij met het bezoek, o.a. omdat Radisic werd vergezeld door Nikola Poplasan, de ex president van RS en hevig radicaal.)
De drie leden herrinderde zich dat zij gezamelijk een land vertegenwoordigen en daarom moeten zij af en toe gezamelijk op stap. En voor het eerst in hun internationale carriere gingen zij gezamelijk in een vliegtuig. Wat een progressie.
De Sloveense president, Milan Kucan, zei na de meeting dat zijn gasten hadden aangetoond dat Bosnie een vredelievend land is. Hij zei ook dat Bosnie geen oorlog meer had maar problemen met transitie en economische ontwikkeling. Hij sprak niet over Sloveense belangen in de economische ontwikkelingen.

*Kofi Annan, en de 6 miljardste aardbewoner in Sarajevo
Generaal secretaris van de VN, Kofi Annan, bezocht Sarajevo. Behalve gesprekken met de onserieuse regering van dit land was Kofi Annan ook aanwezig bij de geboorte van de 6 miljardste bewoner van deze planeet.
Nu weet je waar het centrum van de wereld is. Het Bosnische circus, met lokale en internationale spelers.