Onderwerpen wat betreft politiek in BiH in de maand Mei 1998


Donatie conferentie vond plaats in Brussel

Begin Mei vond de vierde donatie conferentie voor de wederopbouw van BosniŽ plaats in Brussel. Na de conferentie beloofde de internationale gemeenschap 1 en een kwart miljard $. De verdeling daarvan is nog niet geheel zeker, en het is mogelijk dat Republika Srpska meer dan de verwachtte 30% krijgt, mede dank zij de nieuwe richting die de regering aldaar is ingeslagen. Fondsen die gebruikt worden voor het heropzetten van de economie, voor de terugkeer van vluchtelingen en verdreven personen worden bovenal gedoneerd door de Europese Commissie. Verder donaties werden gedaan door USA, Japan en Nederland. Het was interessant te zien dat KroatiŽ en JoegoslaviŽ bij de conferentie aanwezig waren en zij zullen fondsen beschikbaar stellen voor Herceg Bosna en Republika Srpska. The realisatie van deze donaties zal niet zo perfect zijn. Allereerst zullen de fondsen niet vrijkomen als de Dayton akkoorden tegen gewerkt worden zoals na die laatste drie conferenties gebeurden, en dat is ook nu weer erg goed mogelijk. De donatie van fondsen wil niet automatisch zeggen dat deze ook verstuurd worden. De overdracht is afhankelijk van de mate waarop de Bosnische partijen de Dayton akkoorden respecteren. En als zij dat niet doen krijgen zij het geld niet.

Conferentie over terugkerenden naar Banja Luka

Tegelijkertijd was er een andere conferentie, in Banja Luka en die ging ook over de terugkeer van vluchtelingen. Naars internationale officials waren de meeste kopstukken van de Bosnische politiek aanwezig. Zij vertelden dat de mensen het recht hadden om terug te keren naar hun huis, en het feit dat de autoriteiten dit niet moesten tegen werken werden weer gehoord. De politici verklaarden dat terugkeer de enige oplossing is en drongen daarop aan ondanks de dagelijkse problemen. De conferenties eindigde met de conclusie dat de lokale autoriteiten moeten werken aan de terugkeer van de vluchtelingen and de voorwaarden moeten creŽren, maar niemand verklaarden hoe en wanneer zoiets moet gebeuren. (Tot nog toe waren het juist de lokale autoriteiten die de terugkeer frustreerden, via de achterdeur vaak gesteund door en soms aangemoedigd door nationale politici, die nu Zwarte Piet via de achterdeur doorsturen)
UNHCR nam het op zich een regionaal strategie plan voor de terugkeer te presenteren dat moet plaatsvinden voor 2.6.98 maar het is nog steeds onbekend of zoiets mogelijk is in de Bosnische realiteit.

Het parlement van Republika Srpska had een sessie

Een driedaagse sessie in het parlement van Republika Srpska vond plaats in Banja Luka. Er zou gesproken worden over de huidige sociale politieke situatie maar dat gebeurde niet De drie dagen voltrokken zich in een discussie tussen de Servische Democratische Partij ( SDS, van ex-leider Karadzic, red.) en de Servische radicale Partij (zuster partij van de radicale Seselj in ServiŽ , red) aan de ene kant en het parlement aan de andere kant. De eerste beschuldigden de andere van oorlogsprofijt en misdaad, terwijl men van te voren was overeen gekomen de huidige regering van premier Dodik (leider van een kleine partij, red) en Biljana Plavsic (presidente, uit de SDS gestapt, red) niet te beschuldigen. En zo passeerden drie dagen. Het parlement maakte geen beslissingen behalve dat er over een aantal dagen de conferentie voortgezet word, zoals meestal gebeurt...

Conflict tussen politie en mijnwerkers in Zenica

Onlangs was er een openlijk conflict tussen politie eenheden en mijnwerkers uit het kanton Zenica. Na elf dagen staking probeerden de mijnwerkers een protestdemonstratie in Sarajevo te houden. De politie van het kanton Zenica Doboj stopte hen vlak bij de grote weg van Zenica naar Sarajevo. Incidenten vonden plaats toen mijnwerkers het politiekordon probeerden de breken, en vervolgde hun weg naar Sarajevo. De politie voerde charges uit, een paar mijnwerkers raakten gewond. Een dergelijke manier van optreden tegen mijnwerkers riep de walging op bij het Bosnische publiek. Vele politieke partijen gaven een statement uit tegen het politie optreden maar het is niet zeker of zij dit werkelijk meenden of dat zij op zoek waren naar kiezers voor de komende verkiezingen. Het was niet de eerste keer dat de Zenica politie zo optrad. Het gebeurde eerder toen de bedrijven Zenicatrans en Trznice staakten.
Een paar dagen later nam de kantonale minister van politie ontslag, de mijnwerkers geloofden de beloften over hun betalingen en gingen weer aan het werk, en het gevoel dat we in een politiestaat leven werd sterker en oprechter.

vrijheid zijn veel woorden Een verandering van de wetten met betrekking op de media, met het oog op de verkiezingen in September

Het tijdelijk verkiezingscomitť heeft een aantal nieuwe wetten aangenomen met betrekking op de komende verkiezingen in September. Het belangrijkste besluit verbied betaalde politieke advertenties via alle elektronische media. De situatie is iets beter bij de schreven pers, zij zullen in staat zijn advertenties te publiceren maar alleen als allen gelijk behandeld worden. Een andere verandering is de registratie van partijen als allianties, buiten de vorige mogelijkheden voor coalities. Verder zal het ook mogelijk worden veranderingen aan te brengen in de regelingen ten aanzien van de verkiezing voor leden van het presidium, een maatregel waar vooral de oppositie op had aangedrongen.

14 aanklachten ingetrokken

Het tribunaal in Den Haag heeft tijdelijk 14 aanklachten ingetrokken voor 14 Bosnische ServiŽrs die beschuldigd waren van oorlogsmisdaden. De Haagse aanklager, Louise Arbur, verklaarden dat het tribunaal zich met de Ďbelangrijke zakení wenst bezig te houden, bijvoorbeeld het oppakken van hen die opdracht gaven, en niet hen die ze uitvoerden, de planeet is rond ook al is daar genoeg bewijs voor. Hun terugkeer uit Den Haag betekent niet dat zij geschrapt worden van de lijst met oorlogsmisdadigers. Volgens haar opinie zou de Bosnische autoriteiten de zaken van de vrijgelatenen moeten afhandelen. Betekent dit dat na de vrijlating de hoofdverdachten zullen worden gearresteerd, zoals geruchten veronderstellen? Dat is niet verklaard.

ďMostar terroristenĒ proces begonnen

Het proces tegen Arabische terroristen, beschuldigt van terroristische acties in BiH , is begonnen in de rechtszaal in het Kanton Zenica, Vijf personen zijn aangeklaagd voor het plaatsen van een auto bom op 18 September, die 50 mensen verwondde en een ravage in de omgeving achter liet. Buiten dat is de groep verdacht van een aantal aanslagen in de regio in de afgelopen jaren. De leider van de groep is niet opgepakt en er word verwacht dat de uitspraak voor de overige vijf niet lang op zich laat wachten.