Politics in January 1999


*alweer een formatie van een regering in RS

De laaste dagen waren er twijvels over het mandaat van de RS regering. Wie heeft het voor het zeggen, Milorad Dodik of iemand anders. De eerste formateur, Dragan Kalinic, was niet in staat om een parlementaire meerderheid te vormen voor een nieuwe regering. De oplossing (wat niet het best mogelijke lijkt) werd aangeboden door, alweer, Nikola Poplasan. Wat vele betreurden stelde hij Branko Miljus voor, een politiek tegenstander van Plavsic en Dodik. En hier begon het probleem. Miljus of niet?
Volgens zijn opponenten is hij een van de grootste criminelen van de afgelopen oorlog. Volgens hemzelf is hij de man die RS zal laten herleven. Miljus kondigde een multi-etnische regering aan, vluchtelingen en verdrevenen kunnen terugkeren... Het is moeilijk om de waarheid te vinden. Het is interesant om te weten dat Poplasan zei dat alles wat Miljus beloofde geen realiteit zal worden in RS.
Terwijl Dodik de waardigheid van zijn tegenstander probeert te bevuilen spendeerd Miljus meer tijd in de federatie, op zoek naar locale partijen die zijn regering zou willen steunen. En hij komt een heel eind. Dit alles onder de naam van zijn programma dat BiH zal moeten veranderen in California, minof meer. De meeste politike partijen in de federatie besloten om Miljus te steunen. Misschien moeten zij nogmaals overdenken of er geen naiviteit en politieke blindheid schuilgaat in hun actie.
De beloften van de 'federalisten' die een jaar geleden gegeven werden aan Dodik en Plavsic bleken niets meer dan beloften. Westendorp's kantoor heeft nog geen verklaring gegegen over de huidige situatie, maar het is zeker dat hij liever Dodik als Miljus steunt, die kandidaat was van de radicale partij. Ze zullen Miljus accepteren, maar dat wil niet zeggen dat ze hem zullen steunen. Heel democratisch.
Binnenkort zal er een sessie zijn waarin Miljus zijn regeing zal installeren, dus wij zullen zien of hij slaagt in zijn opzet.
*Izetbegovic: de laaste dagen?
Zijn dit de laatste dagen van het politieke leven van Izetbegovic?
Slechts een paar maanden na de Bosniache verkiezingen waar Izetbegovic werd verkozen tot president van BiH (tezamen met Radisic en Javelic), en er zijn al geruchten dat hij wil terugtreden uit de politieke arena. Hij zij dit zelf op de SDA partij conferentie tijdens nieuwjaar.
Was zijn terugtreding al voor de verkiezingen gepland? En wat was dan de reden om zich kandidaat te stellen? Lang geleden zei Izetbegovic dat zijn politieke loopbaan ten einde liep. En toen maakte hij ons allen 'blij' met de aankondiging dat hij zich toch kandidaat stelde bij de verkiezingenvan van het afgelopen jaar. Waarschijnlijk was het een feit dat door velen al aangenomen was. De SDA was ervan overtuigt dat zij de verkiezingen zouden verliezen als Izetbegovic niet mee zou doen en zodoende besloten zij dat hij nog eenmaal mee moest doen. En nu, nu ze de vekiezingen gewonnen hebben, kan hij terug treden. Het is duidelijk dat de SDA geen authoriteit hadden die de strijd kon aangaan met leiders van andere partijen en tegelijkertijd de verwachtingen binnen de SDA kon waarmaken. Alija voor allen.
Edhem Bacakcic is de potentiele opvolger van Izetbegovic.
In de komende tijd zal duidelijk worden of hij in staat is af te maken wat Izetbegovic begonnen is. En of hij in staat is enig verandering aan te brengen in het politieke landschap van BiH met het oog op het zwakker maken van de nationalistische partijen en de vereniging met de sociaal democraten. Ik hoop het.
*Abdic voor het gerecht
Nadat zij toestemming hadden gekregen van het Haagse gerechtshof heeft de BiH justitie besloten Friket Abdic aan te pakken.
In de laatste 15 jaar was Abdic bekend vanwege vele gebeurtenissen en tijdens de oorlog was hij bekend vanwege de autonome gemeenschap in West Bosnie, en alles wat daar gebeurde. Abdic zou binnenkort al voor het gerecht kunnen verschijnen. Zeker dat het het grootste na-oorlogse proces wordt in BiH. Hij is verdacht van moord en marteling van burgers op het territorium dat hij controleerde, in de periode tussen 1993 en 1995. Het proces is niet interesant genoeg om in Den Haag af te spelen. Den Haag is alleen geintereseerd in inter nationalistische conflicten. Dat was de belangrijkste oorzaak dat het proces werd overgedragen aan de BiH justitie. Maar de BiH justitie zal Abdic niet zo makkelijk krijgen als dat zij de zaak kregen.
Op dit moment is Abdic in Kroatie en het is niet zeker of de Kroatische authoriteiten deze partner in de oorlog zullen uitleveren. En ik betwijfel het of Abdic zich zal overgeven aan de BiH justitie. Anyway, binnenkort verschijn hij op de lijst van Interpol tezamen met eensgelijke justitie liefhebbers en de toekomst zal uitwijzen of hij achter tralies zal eindigen, iets wat steeds vaker gebeurt met oorlogsleiders. We zullen zien wat het lot van de voormalige agrokomerc directeur zal zijn, een van de meest succesvolle zakenmensen, een van de bekendse vooroorlogse politieke gevangenen, de man die bij de verkiezingen in 1990 meer stemmen kreeg als Alija Izetbegovic.
*Foca: Toen SFOR een verdachte van oorlogsmisdadigersarresteerde...
De jacht van SFOR op oorlogsmisdadigers gaat door dit jaar. Tijdens een poging om een verdachte, Dragan Gaganovic, te arresteren, werd hij vorige week doodgeschoten. Hij was een van de acht mannen uit Foca op de lijst met verdachten van misdagen in die stad en hij was chef van de politie tijdens de oorlog. Franse SFOR soldaten schoten met dood. Volgens SFOR blokkeerden zij de weg en omdat Gaganovic niet bereid was te stoppen deed SFOR dat met een paar kogels. Daar spijt van hebben of niet, het eindigde allemaal nogal bloedig en een plaats in Den Haag blijft onbezet.>br> Afhankelijk van de politieke opinie waren de reacties van de mensen fanatiek; fanatiek voor of fanatiek tegen. Zoals gewoonlijk.
En de mensen in Foca?
Zoals in voorgaande keren besloten zij wraak te nemen. Traditioneel werd het politiebureau van de internationale politie bestookt. Het uiteindelijke resultaat was: een paar gebroken ramen, een paar gebroken hoofden en SFOR evacueert de internationale gemeenschap in Foca. De internationale gemeenschap wilde duidelijk aantonen dat zij doorgaan met het arresteren van verdachten van oorlogsmisdaden, al is onbekend voor welke reden. Om hun gemoedstoestand te sussen of omdat zij geloven in hun actie? We zien hier de feiten, een enorme toename van arrestaties de afgelopen maanden. Velen denken dat dit een voorbereiding is voor de arrest van Mladic en Karadzic wat ergens in het voorjaar van 1999 zou moeten gebeuren.
*SFOR vernietigt wapens van HVO
Het lijkt er op alsof sommigen nog steeds niet weten wie de baas is in BiH. En Baas westendorp staat toe en staat niet toe. Net als toen Ante javelic het even niet begreep.
Dus wat deed deze kroatiesche afgevaardigde van het presidium verkeerd?
Dit!
Hij besloot om nieuwe generaals te nomineren in het Kroatische gedeelte van het federale leger (dat heet HVO, red), zonder de standaad procedures toe te passen. En niet alleen dat, hij besloot ook ze aan te nemen. Hij werkte niet volgens de procedures en nam generaals aan die hij wilde aannemen en daarmee ging Westendorp niet accoord. Twee dagen later blokkeerde SFOR alle legerkampen van Kroatische eenheden op het territorium van BiH. Verder begonnen zij met de vernietiging van gepantserde voertuigen, geweren, munitie en gelijke zaken in deze kazernes die door HVO beheerd worden.
Dit als waarschuwing aan Javelic om zijn beslissing in te trekken. De vernietiging van matrialen gaat nog steeds door wat zou kunnen betekenen dat Javelic zijn beslissing nog niet heeft ingetrokken. En zolang hij dat niet doet vermaakt SFOR zich goed met de vernietiging van al deze speeltjes die honderdduizenden guldens, deutch marken, kovertabili marken hebben gekost.
Maak geen grappen met Westendorp.
*Martinbrod tweede keer
In een van onze laatste bulltins spraken wij over Martinbrod, een stadje in West Bosnie, op de grens van BiH en Kroatie. SFOR soldaten verdreven daar een Kroatiesche politieeenheid dia al enkele jaren op BiH territorium verbleef. Dit tot duidelijk ongenoegen van Franjo Tudjman en zijn politieke partners. De actie had een duidelijke boodschap, neem de internationale dreigementen en afspraken serieus. De politieeenheid werd verdreven nadat Tudjman geweigerd toe te komen aan internationale officials over het vertrek van deze Kroaten. Een paar dagen geleden zette Krioatiesch politiemannen opnieuw een controle punt op in BiH. Het duurde niet lang maar het maakte ook de intentie van de Kroatiesche leiders overduidelijk. De controlepunten werden verwijderd na nieuwe acties van SFOR. Wat een irrelevant incident lijkt word een frequent incident en dit net op het moment dat er een besluit moet vallen over de definitieve grens tussen Bosnie en Kroatie. Het is duidelijk dat deze acties niets te doen hebben met het feit dat de politie de buurt wil verkennen. Het is ook duidelijk dat de huidige Kroatische politiek, met ideologist Tudjman aan de top, graag zien dat flinke delen van Bosnie toe zullen behoren aan Kroatie. Zodoende kunnen dergelijke acties ons niet verbazen.
Het is interesant dat niemand van de Bosnische regering hier iets over te zeggen had. Vertelt dit iets over de toekomstige territoriale strijd? In de hoop dat alle problemen zullen worden opgelost door SFOR ben ik er zeker van dat Tudjman het spel zal accepteren. De winnaar is duidelijk.
*Naar een Brcko conferentie
Er zijn minder dan twee weken te gaan voordat de Brcko conferentie zal plaatsvinden. De conferentie in Wenen moeten een definitief besluit aankondigen van de arbitrage commissie met betrekking op de stad Brcko. Drie en een half jaar na ondertekening van het Dayton accoord is de toekomst van deze stad nog steeds gevangen in een status quo. De vooruitgang is duidelijk, er zijn multi-etnische structuren aangebracht en er keren verdrevenen terug, maar alles is ver van normaal.Dreigementen van politici om terug te treden in geval van een 'oneerlijk' resultaat zijn niet meer gehoord. Zij die meer weten zeggen dat er geen definitief besluit azl vallen.
Omdat het onmogelijk is de nationalistische voorkeuren te bevredigen, zal de arbitragecommissie waarschijnlijk met een compromisvoorstel komen. Wat een definitief besluit uitsluit. Brcko zou een gebied moeten worden met een eigen grondwet voor een periode van 5 jaar. Na 5 jaar moet de bevolking zelf kiezen.
Het is nog steeds onduidelijk wat voor een besluit de arbitragecommisie zal accepteren. Het is duidelijk dat iedere extreem besluit zal leiden tot een nieuwe confrontatie. De internationale gemeenschap is daar bijzonder goed van op de hoogte. Zal het hen helpen na te denken?
*Srebrenica mannen "vrij"
Het verhaal over de drie mannen die vorig jaar zomer in Srebrenica werden gearresteerd door de Servische politie gaat verder.
For the record, de gevangenen, die door Bosnie heen dwaalden na de val van Srebrenica werden beschuldigd van enkele moorden. Het proces, eind december vorig jaar, gaf hen een gevangenisstraf van 50 jaar. Dit ondanks vele protesten van internationaal en nationaal publiek.
Een paar dagen geleden werden deze mensen vrij gelaten. Om meer precies te zijn, voorwaardelijk vrij gelaten. In plaats van hun straf uit te zitten in Bijeljina werd het toegestaan dat zij hun straf uitzitten in Tuzla. Dat lijkt op een humane geste maar in feite is het een goede manipulatie gecreeerd door de leiders van de federale regering. Het was een ordinaire gevangenruil. Drie Servische gevangenen die hun tijd uitzaten in Zenica werden verplaatst naar RS. Een ideale actie ter verheerlijking van de politieke macht van Alija Izetbegovic en de mensen om hem heen, zoals later duidelijk werd. Zij waren verantwoordlijk voor deze overwinning van gerechtigheid en de 'bevrijding' van de mannen. Er werd niet veel gesproken over het feit dat het een klassieke gevangenruil was. Het belangrijkste was politike punten scoren. De drie gevangenen waren alleen maar poppen in het spel.
Gerachtigheid won weer en ik vraag me af voor wie.
*BiH Assamblee Sessie
Een paar laatste woorden over de laatste sessie van het BiH parlement. Het gaat over de agenda met betrekking op het oplossen van problemen over een nieuw volkslied, nieuwe uniformen voor soldaten, nieuwe wetten etc, zo als gewoonlijk. Ook zoals gewoonlijk konden zij het niet eens worden over deze agenda en werd de sessie afgebroken om op een later tijdstip verder te gaan.
Het nieuwe volkslied en de nieuwe uniformen zullen waarschijnlijk geaccepteerd worden door Westendorp omdat hij ze voorstelde.
Volgende keer meer. Verwachtte je al zoiets??