Senad Hadzifejzovic, de hoofdredacteur van RTVBiH is ontslagen

Volgens Hadzifjzovic' eigen woorden, uitgesproken voordat hij ontslagen werd, was er een rel aan geweest bij RTVBiH, in gang gezet door de federale premier Edhem Bicakcic. In een latere brief van Hadzifejzovic werd gezegd dat zijn verwijdering uit de redactie van RTVBiH een poging van de SDA is om controle te krijgen over de grootste electronische media in BiH voor de verkiezingen in november. De naam van Bicakcic wordt dus opnieuw genoemd in deze 'media repressie' wedstrijd. Niet lang nadat hij geprobeerd had de eens zo bevriende SDA krant Dnevni Avaz, het dagblad met de grootste oplage in BiH, te sluiten

De beschuldigde zijde in deze, het tijdelijk bestuur van RTVBiH voorgezeten door Vladimir Bilic, tevens directeur van de federale tvBiH, zei dat Hadzifejzovic' zaak niets meer is dan de consolidatie en professionalisering van het staats TV station. En volgens hen is het logisch dat Hadzifejzovic werd ontslagen. Mirjana Micevska, de nieuwe redacteur van het informatieve en politieke programma op RTVBiH deelt deze gedachten.

Maar om een compleet beeld van de zaak te geven moeten we ook vermelden dat negen journalisten, allen werkzaam voor RTVBiH een open brief hebben geschreven aan het Bosnische volk. Daarin beschuldigen zij de huidige editoriale staf van RTVBiH van dagelijkse druk, bedreigingen, chantage en censuur.

Het is duidelijk dat de staats radio en televisie een te belangrijke media is om te eindigen bij een ontslag en een paar aankondigingen. De zaak is geinitieerd door politici en daar zal het ook eindigen, zoals alles dat zich de afgelopen 10 jaar met de politiek heeft ingelaten. Zelfs als de OHR zegt dat deze zaak een interne aangelegenheid is van RTVBiH.