OHR vs. Media - Media vs. Media

october 2000

De lokale media werd (opnieuw) een onderwerp in wat lijkt de laatste fase van de reconstructie van de Bosnische maatschappij. Ik zal drie zaken voordragen als voorbeeld en deze zijn interesant genoeg - OBN (open broadcast Network) BHT (RTV of BiH) en BRT (Bosniak TV). Laten we ze een voor een nemen.

OBN. Enkele jaren lang pompten de internationale gemeenschap grote sommen geld in het project dat OBN heet. Dit netwerk werd gepresenteerd als de toekomst van het lokale media systeem. Binnen een tijdsperiode van enkele maanden werd deze toekomst het verleden. Op dit moment heeft OBN ernstige financiele problemen. Dat komt omdat zij faalde in het creeren van een eigen inkomsten principe. En omdat zij schulden hebben, hebben de internationale financiers besloten zich uit het project terug te trekken. Nieuwe financieringen zijn niet goed gekeurd door de internationale gemeenschap. Zelfs zij die voorheen donatoren waren komen nu hun apparatuur weer terug halen. Het is zeker, OBN leeft niet lang meer.

De hoge afgevaardigde, Wolfgang Petritsch, openbaarde een nieuw besluit over het radio en televisie systeem in BiH. Dit besluit definiŽert hoe de publieke radio en TV service en de federale televisie zal gaan functioneren. Het besluit de facto promoot de publieks service tot de staats radio en TV. Dit volmaakt eindelijk het maandenlange proces van reorganisatie van BHT waarvan het aangenomen werd dat het de RTV van BiH zou worden. Dit verdeeld definitief de mediaruimte tussen die van de federatie en die van RS met het PBS, Public Braodcast Service, zal opereren door middel van interactie tussen de officiŽle entieteits media.

Het is interessant dat de internationale gemeenschap kiest om PBS en de entiteitstelevisie te steunen als de toekomstige hoeksteen van het lokale media systeem. Het is niet verrassend dat OBN, een (on)officiele OHR media, haar financiŽn verloor. Het werkelijke probleem is dat niemand verantwoordelijk gehouden zal worden voor een mislukking die miljoenen heeft gekost. Ook niet de internationale gemeenschap die eerst geboorte gaf aan OBN en daarna deelnam aan het ombrengen van OBN.

Het afgelopen jaar heeft BRT - Bosniak radio en televisie - regelmatig de Buitenpost nieuwsbrief gehaald, maar ook daar lijkt een einde aan te komen. IMC - de onafhankelijke media commissie heeft besloten BRT een vergunning voor uitzending te onthouden. Dit omdat het overduidelijk gerelateerd is aan en voorkeur geeft aan een van de Bosnische politieke partijen (SDA, uiteraard). Bronnen die erg dicht bij het bestuur van BRT vandaan komen beweren dat het slechts een consessie is van de internationale gemeenschap aan de 'Kroatische Zijde' is, nadat zij onlangs TV Erotel kwijtraakte.