Alcak
[wie, wat, hoe, waar en waarom?]

De Bosnische journalistieke hemel (wat een stijl) heeft een nieuw geestesproduct. Het magazine heet 'Alcak' en is een Sarajevo wekelijks onafhankelijk blad. Geboren uit het overleden blad 'FAN', Alcak gaat verder op de oddisey (hohoho) als een satirische krant die het pad volgt van de oudere krant 'Feral Tribuna' uit Split.
Maar laten wij ons zelf niet voor de gek houden, er staat niet veel politiek in en als het er in staat dan is het niet pijnlijk of beledigend.
In haar eigen beschrijving zegt Alcak een satirisch blad te zijn. Rommelen met allerlei stadse onderwerpen is een typische Sarajevo manier, maar zoals ik het zie, overschrijden zij nooit de lijn. In vergelijking met Politika, Bosnische collega's in satire, staan er daar veel meer politieke onderwerpen in met een meer interesante inhoud. Terwijl Politika alleen focust op politiek en satire, regelmatig in de meest harde manier, kun je in Alcak een weekelijks overzicht vinden van gebeurtenissen in Sarajevo aangevuld met slappe humor. Het bad komt eens per week uit en kost een dure DM/KM. Ik hoop dat de makers in staat zijn er een goed blad van te maken en dat zij niet snel weer moeten stoppen, zoals de traditie is voor onafhankelijke en 'andere' pers in BiH. .

Contact :

Alcak magazin
Sakiba Nisica 7
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina