...onafhankelijke media of "onafhankelijke media"

Het nieuws is ongeveer zo: twee dagbladen (Oslobodjenje en Dnevni Avaz) en twee weekbladen (BH Dani en Slobodna Bosna) hebben een gezamelijke verklaring uitgebracht die de laatste golf van aanvallen op de Bosnische media veroordelen (en dan vooral op Dnevni Avaz).

...onafhankelijke media en Deze verklaring is het resultaat van de toenemende repressie van de Bosnische regering (SDA) op de meest populaire media in BiH. Dit kan verwarrend klinken. Vooral omdat Dnevi Avaz 5 jaar de spreekbuis was voor de regering. En soms zelfs meer dan dat. Als je deze nieuwsbrief gevolgd heb dan kan je weten waaarover wij het hebben. Maar zoals al eerder vermeld zijn de dingen aan het veranderen. Na de nederlaag van de SDA in de verkiezingen hees Dnevni Avaz de vlag van onafhankelijke journalisme en begon te schrijven over de desastreuze SDA politiek die de Bosniaks en Bosniers de 'tien moeilijkste tien jaren' opleverde (naar een slogan van de SDA zelf). Het was vreemd om op de voorpagina van Dnevni Avaz een hulde aan de overwinnaars van de SPD te zien. Deze kameleon strategie leek een beetje vreemd, in ieder geval voor Dnevni Avaz. Het effect van de editoriale veranderingen van Dnevni Avaz kunnen gezien worden in het licht van de frequente acties van de belastingdienst, de financiele politie en de geheime diensten wiens doel het is om niet gedienstige kranten het leven zuur (of onmogelijk) te maken. En Dnevni Avaz werkt al een tijd lang niet geheel legaal. Als Dnevni Avaz werkelijk geen belasting betaalde, waarom was er dan geen reactie toen het nog zonneschijn en liefde was tussen Dnevni Avaz en de SDA? Uiterard zijn er geen antwoorden op deze vraag. Het is interesant te zien dat de aanvallen vooral komen van de radicale zijde van de SDA, die onlangs Vecerni Novina kocht, een concurerende krant. Door Dnevni Avaz te vernietinen kunnen zij ruimte maken voor een nieuwe spreekbuis van de partij. Uit professionele overwegingen protesteerde Oslobodjenje, BH Dani en Slobodna Bosna tegen het geweld dat gebruikt wordt tegen Dnevni Avaz. Ondanks het feit dat Dnevni Avaz altijd doof, dom en blind was toen de journalisten van Slobodna Bosna en Oslobodjenje werden aangevallen.

Toch is het nieuws aan het begin van deze tekst niet geheel waar. In een van de laatste uitgaven van Oslobodjenje zei de editor dat er geen gezamelijke verklaring getekend was al was er wel over gesproken. Wat dit onderschrijft is het feit dat er drie verschillende verklaringen in de drie verschillende kranten verschenen. Betekent dit dat het gevecht tegen de repressie van de Bosnische media geeindigd is voordat deze begon? Ik hoop dat ik het fout heb. Een gezamelijke verklaring tegen de SDA hekstenjacht is bijzonder bruikbaar. Er is ook een petitie gemaakt door een groep intelectuelen in Sarajevo dat verwelkomt moet worden. Maar het lijkt mij dat dit 'gezamelijke-verschillen' gevecht kan eindigen zoals de Servische oppositie tegen het Slobodan Milosevic regime. En dat is slecht.