Sarajevo Oorlog Tunnel Museum.






Een leuk uitstapje is naar de Tunnel die onder het vliegveld loopt en de stad enkele jaren in leven hield. Deze tunnel, gegraven door het Bosnisch leger in 1992 is 800 meter lang. Het kostte 4 maanden en 4 dagen om te graven en werd de halsslagader van de stad.
Aan de andere kant van de tunnel kom je namelijk op een vlakte bij de berg Igamn, de enige berg die niet in Servische handen was. Zodra je over deze berg was kwam je in een groter gebied in centraal Bosnie en van daaruit kon je naar Kroatie.
Het huis waar het museum over deze tunnel is gevestigd staat aan de overzijde van het vliegveld, vlak bij de voormalige frontlinies en ook dicht bij de huidige inmense SFOR kazerne. Het was (en is) het huis van de familie Kolarov die nu trachten hun geschiedenis te behouden middels dit museum. Het is tevens een bron van inkomsten geworden omdat, vreemd genoeg, de lokale authoriteiten geen enkele interesse hebben getoond in de situatie van deze mensen, sinds de oorlog beeindigd is. Dit terwijl vele internationale hoogwaardigheidsbekleders een bezoekje hebben gebracht en zich daarbij uitvoerig lieten informeren. Ondertussen sprak de minister van cultuur van Bosnie over een tunnel van wel 100 meter, en blijkt dus gewoon volledig niet op de hoogte te zijn van de werkelijkheid.
Via de tunnel kwamen alle wapens en munitie de stad in, voedsel, telefoonlijnen en zo verder. Zelfs de president moest wel eens gebruik maken van de tunnel indien hij naar besprekingen moest buiten de stad. Hij mocht dan plaats nemen op een stoel die via een rails voortgeduwd werd.
Je kunt alle materialen bekijken die door de tunnel gegaan zijn, een video wordt getoont waarin nogmaals de bittere werkelijkheid van de oorlog getoond wordt en er worden veel anecdotes verteld. De laatste die ik hoorde vond ik toch wel schokkend. Wat was het geval; in Sarajevo had men voldoende mankracht maar geen wapens en munitie. Aan de Servische kant was het precies ongekeerd. Zodoende vonden er uitwisselingen plaats. Het gebeurde dat er inwoners van Sarajevo waren, Serviërs maar ook anderen, die weigerden in het leger te gaan en in de loopgraven te gaan zitten. Vele van deze mensen werden gearresteerd en vastgehouden. Het gebeurde dat dit soort gevangenen, vooral Servische mensen, werden geruild tegen munitie. Deze gevangenen eindigde dan niet in de loopgraven in hun eigen stad maar in de loopgraven aan de de andere kant van de frontlijn en werden beschoten door kogels die die afkomstig waren uit hun eigen 'losgeld'.

Het Sarejevski Ratni Tunnel museum is iedere dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Entrée is vrijwillig maar normaal gesproken betaalt men 5 DM. Een bezoekje inclusief het zien van de video neemt ongeveer een tot anderhalf uur in beslag. Je kunt het museum vinden door via Ilidza naar het militaire kamp Butmir te gaan. Vlak voor dit kamp staat een bord naar links.
Indien je via de andere kant naar Butmir gaat kom je deels door Servisch Sarajevo, enkele buitenwijken van de stad, en dan ga je langs CD city, een straat met 30 cd winkels met spotgoedkope CD's maar vanuit die kant kan je niet meer naar het Tunnel museum omdat het dorpje Butmir dus geheel is veranderd in een militair kamp. Maar dan weet je het, indien je de weg zoekt en je komt bij een hele straat met CD winkels, dan ben je aan de verkeerde kant.

Deze locatie is onderdeel van de Lu-Njo San city tour door Sarajevo