Aan de oever van de civilisatie. In Egypte aan de oevers van de rivier de Nijl, In India, aan de oevers van de Ganges, In China aan de oevers van de Gele rivier, In Frankrijk aan de oevers van de Seine en in BosniŽ aan de oevers van de Miljacka rivier. Het dal van de rivier was een uitdaging voor de mens om te bewonen, al 2400 jaar voor Christus volgens archeologische bewijzen. Civilisatie groeide door de eeuwen heen, plunderden velen en drongen bij velen binnen, maar verreikte hen ook. De sporen van de geschiedenis kunnen gezien worden als wonden maar ook als bloemen.

...


The interrelegious library

Zajedno

Cirkel is een organisatie van burgers dat groeide uit het jeugd project van de organisatie Wings of Hope. Wings of Hope is een internationale organisatie dat werkt aan detraumatisatie van kinderen en jeugd en daarom ondersteund zij jeugd projecten met als doel het ontwikkelen van een vertrouwensrelatie tussen groepen en entiteiten die heroverweging nastreven.
De deelnemers van het Wings of Hope jeugdproject hebben hun wens uitgesproken en een overeenstemming bereikt in het oprichten van een NGO, om verdere stappen te zetten in hun werk, die bijdragen levert aan de ontwikkeling van de burgermaatschappij in BosniŽ Hercegovina en die hun eigen mogelijkheden vergroot.

Met deze stap hebben zij het besluit genomen de toekomst in eigen handen te nemen. Leden van de Cirkel leven verspreid over het gehele territorium van BosniŽ Hercegovina en in beide entiteiten met inbegrip van alle entiteiten die in BosniŽ Hercegovina leven. De meeste leden zijn studenten.

De doelstelling van Cirkel zijn:
Versterking van vriendschap tussen landen en volken
Vrijheid van geloof, vrije meningsuiting en vrijheid van beweging.
Ondersteuning van projecten die erop gericht zijn conflicten in de maatschappij te overstijgen.
Democratisatie van de maatschappij
Algemene gelijkheid
socialisatie van gehandicapten
Sociaal werk op het terrein van alcoholisme, drugs misbruik en seksuele mishandeling van kinderen en jeugd.
Sociaal werk met betrekking op getraumatiseerde personen.

Cirkel heeft leden groepen in Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Mostar en Gorni Vakuf/Uskoplje. Voornaamst doelen, zoals democratisatie en conflict bestrijding is het gemeenschappelijke platform voor onze activiteiten maar lokale groepen hebben autonomie om additionele activiteiten te ontplooien in de regio van naar keuze en waar ze leven

Cafe Marquee

Marquee is gelegen aan het midden van de kade, aan de centrumzijde niet ver van de Factulteit van de rechten.. Deze kroeg is een gelegenheid bij uitstek om later door te gaan dan normaal gesproken mogelijk is. Een klein kafee met een TV, een klein podium, waarop meestal bleus gespeelt word die niemand ziet omdat die altijd veel te vroeg spelen, en een DJ hoek. Hier komen de klanken van Niel Young, Ike & Tina Turner, Brain Ferry en Abba vandaan. Opvallend is dat de instrumenten altijd op het hele kleine podium blijven staan zonder dat er ooit iets verdwijnt of stuk gaat.
Dit kafe was vooral in trek bij de nachtbrakers toen er nog een avondklok bestond. Deze was tot November 1996. In die tijd was het stalen buitenhek gesloten met een ketting, de deur met glas vergrendeld en de gordijnen gesloten. Omdat het aan de drukke Obala Kulina Bana ligt, waar ook sínachts het verkeer als een bezetene raast, kun je buiten niets horen. De bezoekers die mee genomen werden stonden perplex toen iedere keer weer bleek dat de kroeg niet gesloten was maar slechts haar deuren openden indien dit werkelijk nodig was.
Vreemde kroeg. Ik heb wel eens, in eendronken bui, tegen een paar van die mannen aan lopen lullen. Later kwam een vriend me vertellen dat ze in een goede bui waren maar het verzoek was wel duidelijk; Niet meer doen.
De prijzen zijn gelijk aan een kaffe in Nederland met dat verschil dat we het hier dus eigenlijk over een nachtkroeg hebben.

De Koninklijke Nederlandse Ambassade

Ik ging voor een beleefheids bezoek en verwacht dat je de ambassade niet moet lastig vallen met allerlei kleine dingetjes maar Marco Hennis, plaatsvervangend ambassadeur, maakte duidelijk dat ik dat toch niet zo moest zien. Hij onderschrijft het idee dat mensen die op kantoor zitten afhankelijk zijn van hen die in het veld werken. Behoorlijk verbaast loop ik twee uur later op straat; ik dacht dat ik me keurig moest gedragen, eventueel op mín woorden moest letten, enzovoort. Maar nu voel ik me stukken beter. Weer een paar vooroordelen, nog maar zo klein, en toch al uit mín hoofd verwijderd. Verbaast maar ook opgewekt loop ik verder.
De Nederlandse ambassade is een plek die Nederland vertegenwoordigt, het is een plaats waar je visa aanvraagt veronderstel dat je naar Nederland wil maar het is ook een plek die de wederopbouw probeert te ondersteunen met grote en kleine donaties. Ze beperkt zich niet tot een klein gebied, alles is mogelijk. De voorwaarden hebben meer van doen met het feit dat je de gelden ook daadwerkelijk hier uit geeft. De brochure is zo gemaakt dat je deze in iedere ambassade over de hele wereld kunt vinden.
We hopen in de toekomstige nieuwsbrieven vaker terug te komen op de activiteiten van de ambassade. Zo kan de tijd het bewijs leveren aan de stelling dat binnen de lagen van de burocratie en diplomatie ook onderdelen bestaan die humaan en oprecht werken, die een heel breed veld overziet, zonder daarbij gaten te slaan of frustratie op te wekken.

persoonlijk noem ik dit een bericht met potentie.

Je vind de Ambassade op Obala Kulina Bana 4/2. telefoon 00 387 71 668422.

Valterov spomenik

Walter Peric word de bekendste van alle ondergrondse tegenstanders van het Duitse regime dat ook in Sarajevo probeert de situatie grundlich aan te passen. Als de nieuwe kommandant, al heel wat gewend, in Sarajevo aankomt heeft hij al van Walter gehoord. Hij is de man de gepakt moet worden om het moraal van de ondergrondse te breken. Hij beveelt zijn luitenant bij zich om hem meteen naar Walter te brengen. De luitenant, al iets langer in Sarajevo, gehoorzaamt onmiddelijk, regelt een auto en rijd de nieuwe kommandant rond door de stad. Aangekomen op een van de panoramapunten die de stad heeft, zegt de luitenant, zijn kommandant de geduldig informerend: Ziet U, Das ist Walter.
Later misschien meer over deze markante persoon als wij in de geschiedenis duiken van de stad Sarajevo.

Bridge of Suada Dilberovic

Aan het eind van de maand strompelen we verder. Naast deze intervieuws hebben we Travnik, Tuzla, Banja Luka, Pazaric en Mostar bezocht. Verder hadden we nog een kantoor te regelen en wachten we op een telefoon en internet aansluiting. We weten wat de directeur van de bibliotheek zei en we volgen zijn raad. Onze tocht eindigt op de brug die nu naar Suada Dilberovic vernoemt is. Zij was het eerste van vele slachtoffers in Sarajevo.
Op de brug is een kleine gedenkteken geplaatst. ĎEen druppel van mijn bloed viel en Bosnie droogde niet op.í
De Latinska Cuprija brug is bekend geworden door Gavrilo Princip die prins Ferdinand dooschoot. We kwamen deze brug tegen vlak bij de interreligieuze bibliotheek. De Geiten brug, gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw werd bekend door de geitenhoeder die een schat vond in een nabijgelegen grot en als dank daarvoor een brug bouwde. Vele bruggen over de Miljacka rivier ondergingen gedurende de eeuwen een face lift wat betreft constructie. De Vrbanja brug onderging de meest ruwe wijziging. Van kleine, onbelangrijke schakel werd zij het start symbool van deze waanzinnige oorlog. Vrbanja heet nu Suada Dilberovic.