Troitsa International, Vooral ‘het waarom’, en een beetje het ‘Hoe & Wat’.


De Buitenpost is aanhanger van de derde weg. Een pad zonder richtingaanduiding. De derde weg word door eenlijnigen ook wel ‘het grijze pad’ genoemd. De derde weg is niet een optie die ‘wel of niet’ gebruikt kan worden. De derde weg schijnt licht op eerder bedachte mogelijkheden en opent daarmee de deur voor nog veel meer mogelijkheden.

Een voorbeeld:
De Buitenpost verzorgt informatie voor de Nederlandse vredesbeweging, en aan individuen uit deze beweging in het bijzonder.
Daarnaast werkt zij met culturele uitwisselingsprogramma’s om het wederzijdse vertrouwen en genoegen te versterken.
Dit is tweeledig, schizofreen of dualistisch, al naar gelang de perceptie van de lezer.
De Buitenpost is vooral gericht op Nederland en op Bosnië Herzegovina.
Voor de minder creatieve ‘belever van de werkelijkheid’ word hiermee de Belg meteen buitenspel gezet. Of de Albanees.
Het is om deze reden dat de Buitenpost graag gebruik maakt van de derde weg.
Je kunt proberen uit te leggen hoe gecompliceerd je gedachten zijn, daar is niets mis mee. Ook kun je proberen iets uit te leggen zodat anderen dat dan kunnen snappen. Ook daar is niets mis mee. Het verschil in perceptie, de manier van ergens tegen aan kijken, mag geen aanleiding geven tot oordelen of veroordelen. En wij willen je niet iets vertellen wat je niet kunt (of wilt) snappen.

De beleving van het land, Bosnië Hercegovina, of van elk ander land dan ook, kan niet alleen volgens politiek georiënteerde argumenten. Sterker, het kan helemaal niet volgens politieke argumenten. (‘Boycot Shell’ kan wel, maar niet omdat het goed is voor Zuid Afrika dat van z’n apartheid af moet, of: ‘Saddam Hussein moet blijven’ kan wel maar niet om de stabiliteit in de regio te garanderen, of: ‘Alle oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië moeten gearresteerd worden’ kan wel maar niet omdat dat zou betekenen dat de grootste schurken daarmee verdwenen zullen zijn, of; Duitsland is OK, maar niet omdat er zoveel geld is.)
Wat ik hiermee bedoel te zeggen is het volgende: al deze oordelen en argumenten hebben niets, maar dan ook niets met de beleving van een land, een streek of een cultuur te maken.

Miljoenen mensen hebben zich voor de oorlog laten zien in Bosnië Hercegovina, en voormalig Joegoslavië, . En honderdduizenden zijn er geweest sinds de oorlog gestart is, natuurlijk met heel andere redenen.
Indien wij niet willen oordelen over de een of de ander, zijn er twee dingen die wij kunnen doen. Of we vinden een manier om de gemeenschappelijke doelen van deze twee groepen te vinden, of we kijken een andere kant op en denken niet na over dit soort vraagstukken.
Mijns inziens kunnen beide opties tegelijkertijd gebeuren zonder dat daar dan weer een oordeel over geveld hoeft te worden. Mocht ik nu toch geïnteresseerd zijn in een verklaring met betrekking op dit gegeven, zodat ik het zelf een beetje beter begrijp en het idee heb dat ik vooruitgang boek in mijn beleving in mijn wereld waarin ik leef, dan kan ik niets anders doen dan mijn hele leven daar naar blijven zoeken.
De derde weg bied hier mogelijkheden die zowel het probleem negeren als het antwoord blootleggen.
Alleen al daarom is de derde weg interessant.
Daarnaast vraagt zij niet om de tijd van m’n leven maar biedt zij die aan.

Terwijl de vooroordelen zichzelf telkens weer bevestigen, organiseert de Buitenpost, in samenwerking met de Stichting 6de Kolonne, een reeks volkskoncerten in Voormalig Joegoslavië. Hiermee word aan ieder vooroordeel, eerder uitgebracht over het werk van de Buitenpost, schade toegebracht. Zij die daar, zonder bij de activiteit aanwezig te zijn, over denken, zullen rond geslingerd worden tussen zwart en wit, of vastgepind worden in een van deze twee velden. Zij die bij de activiteit aanwezig zijn, zelfs hen die niet eens op de hoogte zijn van de activiteiten, of zelfs van het bestaan van de Buitenpost, zullen nooit door de ene of andere zijde gevangen kunnen worden omdat zij al kennis hebben gemaakt met de ruimte daartussen in.

Even voor de duidelijkheid; Ruimte is leven en alleen het leven brengt geluk met zich mee.

MSP
maart 1998
Sarajevo