Festival Sarajevo Ljubljana 1999 vond plaats


Festival "Ljubljana - Sarajevo 1999"

Op 17 en 18 September vond het festival Sarajevo Ljubljana plaats, georganiseerd door de Buitenpost in samenwerking met Ambrosia en het Ljubljiaanse Metelkova.
Het festival was ontworpen als een uitwisselingsfestival tussen subculturele makers van twee vriendschappelijke staten. Nu met Slovenen in Sarajevo en volgend jaar met Bosniers in Ljubljuana. Oog om oog, festival om festival.

Het officiele gedeelte van het festival begon vrijdag de 17de voor de kathedraal alwaar Stroj een performance hield. Drummers uit Lasko, die niet alleen veel energie meebrachten maar ook veel bier uit de Lasko brouwerijen. Dezelfde dag was er in KUK club een expositie waarbij beeldende kunstenaars en schilders uit Metelkova aan deelnamen. Tezamen met de Sarajevo ontwerpgroepen Neue Urform en New Design.

De tweede dag had ook exposities en iets anders. In het Ragusa Theater> was een performance van Ambrosia theatrum in spe en Gromki theater uit Ljubljana. In de zelfde plaats waar Goran Medjugoric, Een Sloveeen met wortels in Zavidovici, zijn werken veilde.

Het is interesant dat de Sloveense ambassadeur in BiH aanwezig was in het laatste gedeelte van het programma maar aangezien hij halverwege alweer vertrok was hij niet bijster onder de indruk. Alhoewel hem een speciale VIP stoel werd aangeboden, zoals zijn secetaresse gevraagd had. Zodoende werd het laatste gedeelte van de performance van Gromki theater, waarin de vraag of en indien ja, waarom hun Sarajevo collega's een visum nodig hebben om Ljubljana te boezoeken, onbeantwoord bleef.

Het festival eindigde met mensen die blij naar huis gingen. Er was een verrassend grote interesse van het Sarajevo publiek voor dit evenement. Wat nog meer verrassend is als je weet dat in deze zomermaanden altijd wel iets te doen is in de stad. Hoe dan ook het festival eindigde zo goed als het begon.

In de returmwedstrijd gaat Sarajevo op bezoek in Ljubljana. In februarie volgend jaar zoals gezegd.
Ljubljana wees voorbereid, de Bosniers komen!!!

Photos by: Tomaz Trplan