Balkon Muziek

Er is kamer muziek, badkamer muziek, er zijn keukendeuntjes, er is garage rock, supermarkt hitjes, er zijn sound gardens en er is dus balkon muziek.
Wat volgt zijn een aantal recenties van producties uit het huidige 'voormalige Joegoslavie'. De meeste producties zijn onafhankelijk van elkaar alhier tezamen gekomen. Echter 'De Tweede Divisie', oftewel 'Druga Liga', is een monsterverbond samengesmeed door ene Marko Brecelj.
Deze tweede divisie opereert vanuit Slovenie maar bevat ook Kroaten en muzikanten uit Triest. En dit is nog maar het begin

Deze pagina komt van de Hardheaded Soul pagina's en worden nu bijgewerkt tot de actuele stand van zaken, en verder bijgehouden als muziek recensie en informatie magazine

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z |


A

Anastasia

1996

Korte CD met twee nummers van deze Macedonische groep. Ook hier heeft de sampler duidelijk invloed gehad op de folkmuziek. Prachtich sferisch, iewat mechanisch. Heerlijke muziek om bij in te dommelen. De plaat duurt maar 14 minuten dus je bent niet meteen je middag kwijt. Anastasia is, word mij verteld, een der groten uit Macedonia. Ik ben bijzonder gebrand hier meer van te vinden en zal er dan meer over raporteren. Klein nadeel met de bulgaarse illigale CD fabriek. De nationale muziek uit ex-YU kost niet 10 DM maar 25 DM. Dat je het weet dat buitenlandse rommel veel minder waard is.


B

Bosnia
Echoes from an endangered world

1992

Prachtige verzamelplaat met klanken uit diverse delen van Bosnie. Een plaat met sevdalinka's, ganga en becarac. Diverse muziekstijlen die voortkomen uit de traditionele muziek van Bosnie. Sterk gerelateerd aan de geschiedenis formuleert deze CD de diversiteit en verscheidenheid die in BosniŽ leefde en nu onder zware druk staat.
Uitgebracht door Smithonian Folkways. nr. 40407.


C


D


Disciplina Kicme
Buka U Modi LP
1991
I think I see myself on CC TV
1997

Een ultieme plaat, de zevende, die aan het begin van de oorlog uitgebracht werd en daardoor nooit aan distributie toekwam. Koja, bassist/zanger van Disciplina Kicme en groot Hendrix fan besluit om naar Londen te gaan omdat z'n band, bestaande uit kroaten en serviers, niet kan blijven bestaan. Disciplina Kicme bereikt het niveau van Urban Dance Squad. Zowel qua wereldse invloeden, dance invloeden, nationale populatiteit en klasse. Ritme sectie zit strak, trompetten schallen en de groove loopt maar door. Het gerucht gaat dat Disciplina Kitchme een nieuw project uit Londen is, met een engelse drummer, een jamaicaanse zangeres en een servische Hendrix op bass. Check out something over here. Hoe noem je het tegenovergestelde van kattepis?

Toen kwam eindelijk de plaat uit Engeland waar Bassist Koja Black Tooth zich vestigde. Deze plaat heet 'I think I see myself on CC TV'. Full touch drums, jamaicaanse zangeres, wiegende heupen en Koja Jimmy add Bass on guitar swing hemels de pan uit. Typisch zo'n plaat waar je je mond over moet houden en gewoon moet beluisteren. Many times.


E


F


G

The Road of the Gypsies

Verzamel CD Goran Bregovic staat als een paal bovenaan de lijst van muzikanten op deze verzamel LP. Goran Bregovic is de man de muziek maakte voor de films van Emir Kustarica. Beide komen uit Sarajevo en zijn aan het begin van de oorlog gevlucht naar Belgrado (terwijl Dicsiplima Koja Kicme daar juist uit vluchtte....) en daardoor niet populair in Sarajevo. Bregovic heeft echter onweerstaanbaar mooie muziek gemaakt. Als producer en componist heeft hij vele zigeurnermuziek nieuw leven ingeblazen. Al heeft hij ook iets van de magic ontnomen door alles met samplers te doen. Ooit was Goran Bregovic de frontman van Bijelo Dugme (White Button), een van Joegoslavisch' meest populaire underground popgroepen.
Er staat verder geen informatie op de CD wat mij doet denken aan een product uit de illegale bulgaarse fabriek. Te koop voor amper 10 gulden. Ziehier de voordelen van de digitale technieken.


H


I


It's Not For Sale
Hum CD
1996

IN4S bestaan zo'n 6 jaar en hebben hun basis in het sloveense Lasko, alwaar de bierbrouwerij de grootste werkgever is. Toch zijn de jongens van IN4S zeer ontspannen en lijken ze hun balans gevonden te hebben tussen het dagelijkse sociale leven en het ruige rock & roll leven. Op hun tweede plaat (een CD genaamd Hum, naar een dorpje op de sloveens italiaanse grens of naar de berg bij Sarajevo waar de televisietoren staat??) staat de rockmuziek ontdaan van de punk en boos. Soft Grunge.
Melodieuze songs met engelse invloeden en een stem met goed accent. Ik ben redelijk verbaasd zoiets netjes te horen uit Slovenie. De meeste muziek die echt doorkwam in SloveniŽ waren toch de extremisten; Laibach, Strelnikoff, Miladojka Youneed, Demolition Group, 2227. Uitgebracht op Skuc FV label uit Ljubljana en ondersteund met jatbare It's Not For Sale aanstekers.


J


K

Kekere Aquarium
verzamel tape
1994

Bijzondere cassette van dit kleine tape label uit Zagreb. Kekere Aquarium is in staat geweest vele van de nieuwe groepen en geluiden uit Kroatie bij elkaar te brengen. Er is in Kroatie een nieuwe stroom die vergelijkbaar is met de intrede van folk in de punkrock. Maar oost europeanen zoeken toch iedere keer weer hun eigen weg. Avantgarde, en de kust van het geluid zijn belangrijke elementen in deze stroming. Trobecove, Krusne Peci, R.U.R. Voodoo Buddah, Gone Bald en vooral Sumski maken prachtige muziek die erg uiteen loopt. Sumski heeft Beefheartiaans invloeden gecombineerd met scherpe underground songs alla Lou Reed. Daarin hebben ze een zee aan ruimte gecreŽerd voor improvisatie. Prachtige muziek uit een onbekende hoek.


Kud Idioti
Mega Punk LP
199

Onbekend de hoeveelste plaat, maar Mega Punk is de nieuwe klapper van Kud Idioti. Deze band uit Pula, Istrie, bestaat al vele jaren, spelen een gevarieerde vorm van Ramones en blijven koppig voor hun standpunten staan.
Kud Idioti is uitgegroeid tot een van de grootste protestbands tegen het fascistische kroatische regime. Hun weigering op te treden voor politieke partijen, programma's en feesten heeft hen een media boykot opgeleverd. Een standpunt innemen is niet alleen erg moeilijk in deze absurde situatie maar ook gevaarlijk. Zij, maar ook de regio waar ze leven, ondervinden nu de demoraliserende en controlerende werking van een militair en moralitisch regime. Zanger van de band ontmoet ik in hevig ontdane toestand. Machteloos en verbittert staart hij me aan. 'Ik kan hem nooit begrijpen'; zegt ie. Dus ik luister z'n zoveelste plaat waar de vitaliteit wederom van afstraalt. Ik begrijp inderdaad niet wat hij zingt...


L

Lunatic
verzamel CD plus magazine
1996

Prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen. Twee maal per jaar komt dit blad uit met een CD. Op de eerste CD staan oa. V Okovuh, Mona Lisa Overdrive, Hardheaded Soul, 2Bad, Kurort, Sveto Dalmatinski, Ha det Bra, en Rectum. Bovenal garage rock achtige nummers van zeer behoorlijk gehalte. Zowaar een prettige plaat om te luisteren.
Het blad heeft ook artikelen van Cop Shoot Cop, Carter USM, Superchunk en Gone Bald, de in Amsterdam gevestigde kroatische band. Verder staat er een lange strip in. Lunatic heeft het plan om in de volgende uitgave ook een servische band op te nemen. Het zou een van de eerste projecten zijn waarin kleinschalig samenbrengen van bevolkingsgroepen weer aan de orde is.
Lunatic word verspreid in Slovenie, Kroatie en in Sarajevo met een oplage van 1000.


M

Macadonian Document
step 1
1995


Mamojebac Ko je Ovdje Koma Godiza? tape 1994
Duga liga CD, 1995

Gestresste muziek uit de tweede divisie. BeÔnvloed door Residents en het mediterrane leven komen ze uit op noisy, korte, humorvolle songs. De cassette 'Ko Je Ovdje Koma Gozida toont ons een antwoord op de heersende apathie.
Rock& roll in deze regio houdt in alternatieven vinden voor de monotomie waarmee de mensen zich voortbewegen. Je moet dus proberen de regelmaat te doorbreken. Deze balkaneze 'Motherfuckers' doen daar van alles aan. Dat word snel duidelijk.


Marko Brecelj
Cocktail CD

Wat te zeggen over deze laatste der joegoslaven. Pionier in spirit, voorganger in de maatschappij van langzame vooruitgang. Scheidsrechter in de tweede divisie. Chansonier met een bescheiden en warme stem, bluesy, minimalistisch en communicatief. In de 70er jaren bekend geworden met de zappadistische band Buldozer is hij nu eindelijk in geslaagd z'n nummers te perfectioneren en ze zo de waarde mee te geven die ze toekomen. Bijzonder jammer dat de taalbarrierre veel, zo niet alles, van z'n vrijgeestige poezie verbasterd tot klanken zonder woorden. Waar de charme niet te min van afdruipt.
Opnieuw uitgebracht is Cocktail met daarop 7 diep uitgewerkte arrangementen. Als schakel in de tweede divisie heeft hij ook een CD uitgebracht met daarop vijf groepen uit de wijde omgeving van Capo d'Istrie, Slovenia.


Mo Selection
... na kraju ratova tape, 1996

10 nummers van Mostars populairste band Mo Selection. Ze zijn ook de enigste volwassenen die zich bezig houden met muziek. De muziek op de cassette beschouw ik als volledig uit de tijd-muziek. Hun 'profesionele opstelling' valt al snel een beetje vreemd in deze stad waar alles al snel met zwarte handel te maken heeft. Een jongen in het publiek vind ons koncert te gek en meteen naderhand stelt hij zich voor als Nedim. Ik stel me voor als Prdec, fan van Mo Selection. Z'n ogen vallen eruit. Ik geef hem groeten van Nederlanders die hij een paar weken terug heeft gezien en hij begint het beter te begrijpen. We praten over van alles wat een hoofd niet kan onthouden, we bezoeken een repetitie en toch blijft die muziek voor mij heel moeilijk te slikken. Whatsoever the situation.


N


O


P

Pessimistic Lines
Demo tape, 1996

Rock muziek van jeugdigen uit Sarajevo. Aanvankelijk heeft het iets weg van Claw Boys Claw maar later verschijnt weer meer klassieke rock. Vooral jonge bands zoeken hun heil combinaties van stijlen. De vele groepen in Sarajevo leven met elkaar, kennen elkaar en verruimen zichzelf. Deze band is opgericht tijdens de oorlog en heeft sindsdien, naar eigen zeggen, erg veel in hun thuisstad gespeeld. Pessimistic Lines is een van die groepen die we tijdens ons korte bezoek aan Sarajevo tegen kwamen en waarvan wij het gevoel kregen dat er toch weer jonge ratten door de stad schuimen, op zoek naar het leven in deze wereld. Tot nu toe hebben ze alleen en demo gamaakt en zonder faciliteiten werken ze door.


Protest

Q


R


Ricochet
1996

De cassette van deze band is in de overweldige chaos na de carcrash verloren gegaan. De opname apparatuur fikte al uit bij het tweede nummer van de tape dus echt veel missen we hier niet. Wat er nog in het warrige hoofd overblijft is de herrinnering. Twee gitaren, bass en drums. Punk rock. Geweldig aardige jongens en een oud bassdrumvel wat we van hun mee kregen, vol beschreven met kreten en groeten. Deze jongens zijn nog te jong om het blowen in het leger geleerd te hebben. Ricochet is future!


S

Strelnikoff

1998 Geinspireerd door de Sloveense voorgangers Laibach heeft Strelnikoff de snelheid van een denderende trein. Drumcomputer, saxophone, scheurende gitaren en twee zangers (zangers?). Inmiddels betaat deze band al vele jaren en hebben overal in Europa gespeeld. Ze speelden met de verongelukte Tommy, de vliegende Hollander Scheet, de machine alexis en bestaan nu uit Alex, Franek, Roba, Vasja en Sergei.
Discografie: On 45, maxi EP, 45% vol. 7"ep, Heavy Mentaly Retarded CD, Honorija Gonorija, CD, en (de erg controversiele) Bitchcraft CD

Hun huidige probleem is dat zij nu in een beschaafd westers lant wonen. Click hier om daar meer over te weten te komen.


Sikter
1997


T

Taviala
Demo cassette
1996

Electrodance band uit Nis. Jonge jongens die in deze servische legionairstad de sound van New Order en Sisters of Mercy in stand houden. Ontspannen beats met huiveringwekkende snelle hihat komen uit de drumcomputer, synths zweven monotoon en de zanger valt in herharing; Piano, bassgitaar, ambient vullen aan. De voormalig joegoslavische jeugd is volledig op de hoogte van de trends die zich in de onderlagen van de westerse pop muziek afspeelde.
Stiekem heeft iets weg van Marty Istvans' October, maar ik weet niet of iemand dit referentiepunt kent.


U


V


W

Why Stakla
1995

Druga Liga CD

Power rock trio uit Osijek, nabij Vukovar, zeg maar de eerste met de grond gelijk gemaakte stad. Zwaar hysterische stem doet de muziek beven. Helaas is de microfoon niet bestand tegen deze input. Why Stakla gebruikt bewust de geluiden van machinegeweren en granaten en de droge totalitairistise dicipline vanwege de oorlogssituatie in hun pijnlijke muziek.
Why Stakla is een groep uit de tweede divisie.


X


Y


Z

Z.O.CH.
Zoambo Zaot Werkestrao
Demo tape
1996

Crazy bizarre industria folk gezelschap uit het noorden van Kroatie. Als er iets waus is dan id dit het wel. Echter, zoals altijd kan iets redelijke takkeherrie zijn terwijl er toch een opbouwende sfeer vanuit gaat. Dit soort complexiteit lijkt het Workestrao van Zoambo Zaot geen strobreed in de weg te liggen op hun weg naar openbaring.
Wederom een parel uit de tweede Liga.


Radio Zid
1995

Te gekke underground radio. Onafhankelijk station dat veel voor rock muziek doet. Gerund door jonge vrijwilligers. Zij hebben de Rock Under Siege CD's uitgebracht waarvan de eerste met behulp van SPN. Bands op de eerste cd spelen ovet het algemeen heavy rock. Henry Rollins, Jezus Lizard en No Means No zijn veel gehoorde invloeden.

Radio Zid overigens zal bijzonder happy zijn als ze nieuwe muziek uit europa krijgen. De muzikanten van europa zijn hun enigste input.


ZOCH Oefenruimte bezoek, 1996

Deze ruige punkrock band uit Sarajevo kent de klappen van de zweep. Zoals iedere band met bandleven ouder dan 18 bestaan ze uit oorlogsveteranen. Deze jongens reageren in eerste instantie met gepaste afstand op onze verzoeken om een optreden te geven, interview te doen en dergelijke. Maar 2 dagen later word het toch nog gezellig. We maken een repetitie mee met geweldig massief geluid en een zanger die wel geraakt is door Herny Rollins oF David Yoh. Kei harde songs schallen door Obala club, een van de weinige oefenruimtes in de stad.
Z.O CH is een van de 5 bands die meegingen naar Berlijn in een uitwisseling tussen groepen uit Berlijn en Sarajevo.