Connecting With Our Neighbors CWON04
Buitenpost, Sarajevo

Zelenkovac -Auto wrakken

bekijk ook onze redenen, contact adressen en sponsors.

Informatie voor internationale vrijwilligers:

Locatie:

Het project speelt zich af in Noord West Bosnie met als centrum Zelenkovac, een ecologisch dorpje in de buurt van Mrkonic Grad. Dit is de stad waar Tito zijn partizanen groepeerden en de huidige grenzen van Bosnie vaststelde.
De omgeving is bergachtig. Zelenkovac ligt in een dal maar op 800 meter hoogte. Het ligt in het Servische gedeelte van het land.

Periode:

Het project zal plaatsvinden vanaf 1 Mei tot eind Augustus 2000. In deze vier maanden hebben wij vier periodes van drie weken tot een maand. In iedere periode kunnen 4 internationale vrijwilligers werken.

Werk omschrijving:

We rijden met een truck door het land om autowrakken uit het landschap op te halen. Deze worden tijdelijk opgeslagen en uiteindelijk geplet en naar de ijzerfabriek gebracht.
Veel wrakken zijn al in kaart gebracht maar deze liggen in de rivierbedding en tussen de stuiken. Vanuit de auto moeilijk te zien. We dachten dat deze vanaf een fiets veel beter te zien zijn. Zodra een wrak gelokaliseerd is moet deze met een kraan en/of een lier naar boven gehaald worden en op de truck geladen worden. Tijdens dit werk moeten er mensen zijn die het verkeer in de gaten omdat het levensgevaarlijk kan zijn om met een grote truck op een kronkelweggetje geparkeerd te staan.
Vrijwilligers rijden met fiets voor de truck uit, lokaliseren de wrakken en waarschuwen het verkeer. Een tweede taak van deze vrijwilligers is om bruikbare onderdelen van de wrakken te demonteren. Dit gebeurt soms ter plaatse en soms op het depot.
Er wordt gebruik gemaakt van een begeleidende wagen zodat vrijwilligers ook gewoon het 'zware werk' kunnen doen: autowrakken zo vrijmaken dat de kraan of lier geen schade toebrengt aan omgeving.

Eventueel kunnen er een of twee extra vrijwilligers zijn die maaltijden bereiden voor alle werknemers.

Condities:

Vrijwilligers moeten hun eigen reiskosten naar Bosnie betalen. In Zelenkovac is er gratis eten en slapen gedurende de werkperiode. Dit zal zijn in Zelenkovac alwaar ook een kleine gallerie gevestigd is.
Lokale werknemers spreken beperkt engels.
We proberen fietsen en walkie talkies beschikbaar te stellen.

Vrijwilligers moeten zelf het initiatief nemen voor specifieke informatie via de ondervermelde email adressen of tel en faxnummers.

Additionele informatie

- Er zal gewerkt worden in een groep van maximaal 10 mensen (4 internationale vrijwilligers, een coordinator, een chauffeur, twee lokale werknemers en een internationale werknemer) en er zal regelmatig met de lokale bevolking samengewerkt worden.
- In verschillende plaatsen zullen culturele en informatieve programma's georganiseerd worden. Tevens zal in Zelenkovac aan het eind vaniedere periode een bijeenkomst georganiseerd worden.
- Het project loop in alle verschillende entiteiten van BiH.

De reden voor dit project:

Bosnie Hercegovina is een land met vele problemen. Zelenkovac wil niet nadenken over deze problemen maar werken aan oplossingen. Binnen dit project kunnen vele doelstellingen bereikt worden: schoonmaak van het land, inkomensgenererenden activiteiten, activiteiten waarin de bevolking participeert, los van entiteit, waarbij internationale mensen geintereseerd kunnen worden het land te bezoeken zonder meteen een cultuurshok mee te krijgen, culturele uitwisseling en ecologische voorlichting.
Voor de Buitenpost is dit een goede mogelijkheid lokale initiatieven te ondersteunen op heel practische manier en daarbij Nederlandse (internationale) mensen de mogelijkheid te geven Bosnie te bezoeken op nuttige en ontspannende manier.

Informatie via het web

Peace Office Outpost
Zelenkovac
Connecting With Our Neighbors

meer informatie

Peace Office Outpost (Buitenpost) Sarajevo
Martin S. Past
00 387 71 536855
06 53523896
poo_msp@bih.net.ba

Vredesburo Eindhoven
Hans Matheeuwesen
040-2444707
vredesb@iae.nl

Zelenkovac
Borislav Jankovic
Mrkonic Grad
00 387 50 278559
boro@inecco.net

Bedankt voor de aandacht

het CWON 04project wordt gesponsord door:

SOS Rommelmarkten Den Bosch Milieu Contact Oost Europa